Στις 22 Ιανουαρίου έρχονται στις κινηματογραφικές αίθουσες

Από τον Τάσο Ντερτιλή

Οι υποψηφιότητες για τα Oscar ανακοινώθηκαν και η «κυνηγετική» περίοδος ξεκίνησε. Μια μια οι ταινίες που διαγωνίζονται για το πολυπόθητο αγαλματάκι έρχονται στις ελληνικές αίθουσες αψηφώντας τις εκλογές και λοιπές ασήμαντες λεπτομέρειες. Αυτή τη βδομάδα μια ακόμη φορτωμένη με υποψηφιότητες ταινία φθάνει με αξιώσεις να κατακτήσει το box office  της εβδομάδας. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν 2 ακόμη σοβαρών προθέσεων ενδιαφέρουσες ταινίες αλλά και οι μεγάλες επιτυχίες των προηγούμενων εβδομάδων που συνεχίζονται ακάθεκτες, ιδιαίτερα το υπέροχο «Παιχνίδι της Μίμησης» που κοντεύει τα 100 χιλ. εισιτήρια. Για πάμε!

«Birdman: or (The Unexpected Virtue of Ignorance)» (Birdman ή Η απρόσμενη αρετή της αφέλειας) (ΗΠΑ/Καναδάς 2014 - 119’). Κάτω από τον μακρόσυρτο αυτό τίτλο κρύβεται η τελευταία ταινία του μεγάλου Μεξικανού σκηνοθέτη Alejandro González Iñárritu. Η θριαμβευτική (και ολίγον αυτοβιογραφική) επιστροφή του πρώην ερμηνευτή του Batman,  Michael Keaton, σημαντικού Χολυγουντιανού σταρ με άνιση καλλιτεχνική πορεία. Εδώ ερμηνεύει έναν ξεπεσμένο ηθοποιό που είχε γίνει διάσημος ως ερμηνευτής ενός κόμικ ήρωα και τώρα προσπαθεί να αποδείξει την αξία του επανερχόμενος με ένα απαιτητικό θεατρικό έργο στο Μπρόντγουεϊ. Μαύρη κωμωδία για τον κόσμο του θεάματος από ένα μαιτρ του ανθρωποκεντρικού σινεμά η οποία έχει ήδη βραβευθεί με 2 χρυσές σφαίρες για το σενάριο και τον πρωταγωνιστή της. Οι 9 υποψηφιότητες Oscar αλλά και οι 10 υποψηφιότητες BAFTA της δίνουν προβάδισμα στην κούρσα. Σκηνοθετική βιρτουοζιτέ, εκπληκτικές ερμηνείες στους δεύτερους ρόλους από τον Edward Norton και την Emma Stone (μεταξύ σπουδαίων άλλων) και αχτύπητο τζαζέ soundtrack. Να πάτε τρέχοντας (Διανομή Odeon).

«Maps to the Stars» (Οδηγός Επιτυχίας) (Καναδάς/ΗΠΑ/Γερμανία/Γαλλία 2014 - 111’). Η τελευταία ταινία του μαιτρ της ψυχικής ανισορροπίας David Cronenberg έρχεται με φόρα από τις Κάννες όπου βραβεύτηκε για την ερμηνεία της όπως πάντα συναρπαστικής Julianne Moore. Πάνω σε ένα σενάριο του Bruce Wagner, του πλέον εξειδικευμένου συγγραφέα πάνω στην χολυγουντιανή καθημερινότητα, διάσημου για το πικρόχολο χιούμορ του, ο Cronenberg ανακατεύει τις ιστορίες ενός αιμομικτικού γάμου και του αγώνα της Χαβάνα μιας ολίγον ξεπεσμένης σταρ που θέλει απεγνωσμένα να ερμηνεύσει την τυραννική μητέρα της, επίσης παλαιά σταρ της οθόνης, σε μια νέα ταινία. Συνδετικός κρίκος μια αινιγματική και τελικά μοιραία νεαρή που καταφέρνει να γίνει βοηθός της Χαβάνα στο ρόλο της οποίας η αγαπημένη Τζουλιάν κάνει πράγματα που μια χολυγουντιανή σταρ ούτε που θα τολμούσε! Η ιδιωτική ζωή των δημιουργών της αμερικάνικης βιομηχανίας θεάματος περνάει από το χειρουργικό νυστέρι του δαιμόνιου Καναδού δημιουργού με σοκαριστικά αποτελέσματα. Αλλόκοτη, όχι πάντα επιτυχημένη, η ταινία είναι ένα αξιοπερίεργο ταξίδι προς μια κάποια λύτρωση από ένα κόσμο γεμάτο σταρς και άδειο από αστέρια. Πρωτοκλασάτα ονόματα (Mia Wasikowska, Robert Pattinson και John Cusack μεταξύ άλλων) πλαισιώνουν τη μοναδική Julianne Moore που ήταν και υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα. 11 Υποψηφιότητες στα Καναδικά βραβεία (αναμένονται) συμπληρώνουν το ρόστερ μιας ταινίας που αφήνει μια παράξενη, ανολοκλήρωτη γεύση (Διανομή Hollywood Entertainment).

«My Old Lady» (Ένα Σπίτι στο Παρίσι) (Βρετανία/Γαλλία/ΗΠΑ 2014 – 107’). Ο Νεοϋορκέζος Israel Horovitz είναι ένας θρύλος του Μπρόντγουεϊ. Συγγραφέας του «Ο Ινδός γυρεύει το Μπρονξ», έργου που έκανε σταρ τον Αλ Πατσίνο αλλά και της «Γραμμής» και του «Φράουλες και Αίμα» αποφασίζει στα 75 του (!) να γυρίσει την πρώτη του κινηματογραφική ταινία μεταφέροντας στην οθόνη ένα θεατρικό του. Η γηραιά κυρία του πρωτότυπου τίτλου είναι μια 90χρονη Παριζιάνα Αγγλικής καταγωγής (την υποδύεται ένας άλλος θρύλος η 80χρονη Maggie Smith) που διατηρεί ισόβιο δικαίωμα οίκησης σε ένα μεγάλο παλιό σπίτι στο κέντρο του Παρισιού. Το εν λόγω οίκημα κληρονομεί από τον πλούσιο πατέρα του ένας άφραγκος και αλκοολικός συγγραφέας (Kevin Kline) που έρχεται σε σύγκρουση τόσο με την γηραιά ένοικο όσο και με την νευρική κόρη της (Kristin Scott Thomas). Η γιαγιούλα όμως κρύβει πολλά και δυσάρεστα μυστικά που ένα ένα έρχονται στο φως και φέρνουν σε απόγνωση τον απένταρο και καταθλιπτικό ιδιοκτήτη. Σε απόγνωση επίσης μπορεί να φέρει πολλούς θεατές η ακατάσχετη φλυαρία του έργου, ιδιαίτερα από τη μέση και μετά, που μαρτυρά και τις θεατρικές καταβολές του. Το υπέροχο πρωταγωνιστικό τρίο προσπαθεί αλλά δυστυχώς για τον κύριο Χόροβιτς δεν μπορεί να καλύψει την εικαστική στατικότητα ούτε να χρωματίσει παραπάνω τους ατέλειωτους διαλόγους. Δίδαγμα: Δεν μπορούν όλοι να τα κάνουν όλα (Διανομή Feelgood Entertainment).

Δείτε τα trailer των παραπάνω ταινιών εδώ.