Selma

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2014

Διάρκεια: 128 λεπτά

Είδος: Βιογραφικό Δράμα

Σκηνοθεσία: Ava DuVernay

Πρωταγωνιστούν: David Oyelowo, Carmen Ejogo, Oprah Winfrey, Tom Wilkinson, Giovanni Ribisi, André Holland, Common, Lorraine Toussaint, Dylan Baker, Ledisi Anibade Young, Stephan James, Lakeith Lee Stanfield, Tim Roth, Nigel Thatch, Michael Papajohn, Cuba Gooding Jr., Alessandro Nivola. 

Υπόθεση: Την άνοιξη του 1965, μια σειρά από δραματικά γεγονότα σημάδεψε την πορεία της Αμερικής και κατέρριψε την παγιωμένη ρατσιστική αντίληψη για τα δικαιώματα των έγχρωμων πολιτών. Με ψυχή και κινητήρια δύναμη τον Πάστορα Δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, εκατοντάδες ειρηνικοί μαύροι διαδηλωτές προσπάθησαν αρκετές φορές να οργανώσουν πορεία από την πόλη Σέλμα, μια αντιπροσωπευτική μικρή ρατσιστική πόλη της Αλαμπάμα, έως την πρωτεύουσα Μοντγκόμερι διεκδικώντας το βασικό πολιτικό δικαίωμα της ψήφου. Όταν οι πρώτες πορείες πνίγηκαν στο αίμα σε ζωντανή μετάδοση από τις τηλεοπτικές οθόνες τότε η προοδευτική λευκή Αμερική συγκλονισμένη βγήκε και διάλεξε πλευρά. Με επικεφαλής τον ειρηνιστή Κινγκ που μόλις είχε τιμηθεί με το σχετικό βραβείο Νόμπελ, χιλιάδες άνθρωποι λευκοί και μαύροι βγήκαν στο δρόμο και πέτυχαν μια σαρωτική νίκη στη συνεχή μάχη κατά του επαίσχυντου ρατσισμού. Ήταν μια ειρηνική αρχή που πέρασε στην Ιστορία.

Η ταινία αφηγείται τις μικρές προσωπικές λεπτομέρειες πίσω από τους τίτλους των εφημερίδων, την αντιπαράθεση του Κινγκ με τον δημοκρατικό κατά τα λοιπά Πρόεδρο Τζόνσον, τα παρασκήνια όπου βασίλευε ο σατανικός αρχηγός του FBI Τζ. Έντγκαρ Χούβερ, τις παρακολουθήσεις, τις επιθέσεις και τόσα άλλα παραλειπόμενα. Σεβαστό το δημιούργημα της μαύρης σκηνοθέτιδας Άβα Ντιβερνέ, δεν φέρνει όμως κάτι καινούργιο από αισθητική άποψη. Πολύ καλές ερμηνείες, άψογη καλλιτεχνική διεύθυνση και ένα υπέροχο τραγούδι του ράπερ Common και του John Legend που τιμήθηκε με χρυσή σφαίρα και είναι υποψήφιο για Oscar. Όπως υποψήφια για Oscar καλύτερης ταινίας είναι και η ίδια η ταινία, προφανώς για συναισθηματικούς λόγους. Παρακολουθείται με ενδιαφέρον. 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 05.02.15