Whiplash – Χωρίς Μέτρο

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2014 

Διάρκεια: 107 λεπτά

Είδος: Μουσικό Δράμα

Σκηνοθεσία: Damien Chazelle

Πρωταγωνιστούν: Miles Teller, J.K. Simmons, Paul Reiser, Melissa Benoist, Austin Stowell, Nate Lang, Chris Mulkey. 

Υπόθεση: Ο νεαρός Andrew Neyman (Miles Teller) είναι ένας μαθητευόμενος τζαζ ντράμερ με μεγάλες φιλοδοξίες που έχει καταφέρει να μπει σε ένα από τα καλύτερα μουσικά σχολεία της Αμερικής. Καθηγητής του Andrew είναι ο Terence Fletcher (J. K. Simmons), ένας από τους πιο απαιτητικούς, σκληρούς και τελειομανείς μαέστρους της τζαζ με αμφιλεγόμενες (τουλάχιστον) μεθόδους διδασκαλίας. Η ώρα του μαθήματος με τον Fletcher  είναι ώρα παραμονής σε πολεμική ζώνη. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου έρθει στο κεφάλι. Ποτέ δεν ξέρεις τι περίτεχνη βρισιά θα ακούσεις μέχρι να συμμορφωθείς ή μέχρι να σε πετάξει έξω σηκωτό. Όμως ο Andrew επιμένει γιατί έχει μέσα του τη φλόγα. Ή τουλάχιστον πιστεύει ότι την έχει. Μέχρι που η κατάσταση, εκεί που λες δεν πάει άλλο, εκτροχιάζεται και πάει παραπέρα… Υπάρχουν όμως όρια όταν προσπαθείς να αναδείξεις την τέλεια ερμηνεία;

Διεθνείς ύμνοι συνοδεύουν αυτή τη μικρή ανεξάρτητη ταινία που πραγματεύεται τα όρια της δημιουργίας και το πόσο πρέπει ο καλλιτέχνης να ματώνει για την τέχνη του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Andrew ματώνει και πολύ μάλιστα. Στην πραγματικότητα είναι ένα παραμύθι ψυχολογικού τρόμου με κακό δράκο τον θηριώδη μαέστρο και πρίγκηπα τον νεαρό ντράμερ που πρέπει να εξοντώσει το «τέρας» επιβάλλοντάς του την καλλιτεχνική του αξία. Στον αγώνα αυτό ούτε καν η πριγκίπισσα του παραμυθιού δεν έχει θέση προκειμένου να μην «αποπροσανατολίζει» τον πρίγκηπα από το στόχο του. Η ταινία βαδίζει με μεγάλη επιτυχία σε ένα ηθικά τεντωμένο σχοινί καθώς αντιπαραβάλλει, με μια εντελώς προτεσταντική αντίληψη περί πόνου, τη χρυσή μετριότητα του μικροαστικού κόσμου της οικογένειας του νεαρού με την «κόλαση» της αληθινής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Ο αξιόλογος καρατερίστας J.K.Simmons στο ρόλο του βρωμόστομου καθηγητή Fletcher βρίσκει τον καλύτερο ρόλο της καριέρας του που είναι πολύ πιθανό να του φέρει και το χρυσό αγαλματάκι του Oscar μετά τη χρυσή σφαίρα που κέρδισε πρόσφατα. Από την άλλη ο νεαρός Miles Teller αποκαλύπτει ένα μανιασμένο ταλέντο που δεν του φαινόταν καθόλου στις νεανικές κωμωδίες που έκανε μέχρι τώρα. Φοβερή η σκηνοθεσία του νεοφερμένου Damien Chazelle και κορυφαίο το μοντάζ του Tom Cross που κόβει την ανάσα του θεατή. Κλασσικά jazz standards  όπως το Whiplash του τίτλου (που παραπέμπει και στο «καμουτσίκι» με το οποίο διδάσκει ο Fletcher) και το Caravan του Duke Ellington εμπλουτίζουν το υπέροχο soundtrack του Justin Hurwitz. Η ταινία τιμήθηκε με το μεγάλο βραβείο της επιτροπής και το βραβείο κοινού στο περσινό Sundance και είναι υποψήφια για 5 Oscar και 5 BAFTA. 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 05.02.15