Fifty Shades of Grey – Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2015 

Διάρκεια: 125 λεπτά

Είδος: Ερωτικό Δράμα

Σκηνοθεσία: Sam Taylor-Johnson

Πρωταγωνιστούν: Jamie Dornan, Dakota Johnson, Luke Grimes, Jennifer Ehle, Eloise Mumford, Rita Ora, Marcia Gay Harden, Max Martini, Rachel Skarsten, Victor Rasuk, Callum Keith Rennie, Emily Fonda. 

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και ειδικότερα στο Πόρτλαντ του Όρεγκον όπου ζει και σπουδάζει η συνεσταλμένη Αναστέιζια Στιλ, τελειόφοιτη Αγγλικής φιλολογίας. Ένα πρωί η μικρή φοιτήτρια, αντικαθιστώντας την αδιάθετη συγκάτοικό της, αναλαμβάνει να ταξιδέψει στο γειτονικό Σίατλ και να πάρει συνέντευξη για το φοιτητικό περιοδικό από τον πλούσιο και διάσημο νεαρό επιχειρηματία Κρίστιαν Γκρέι. «Mr. Grey will see you now»… Η συνέντευξη πηγαίνει πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο αφού ο μεγαλόσχημος κύριος Γκρέι γοητεύεται από τη ντροπαλή περσόνα της όμορφης πιτσιρίκας και το παραμύθι ξεκινά. Χλιδή, ρομαντισμός, πλούσια δώρα, ελικόπτερα και ιλιγγιώδεις εκπλήξεις γίνονται η καθημερινότητα της Αναστέιζια μέχρι που ο πρίγκιπας σκάει το παραμύθι της ιδιαιτερότητάς του: το μικρό κόκκινο δωμάτιο της απόλαυσης στο βάθος του διαδρόμου της έπαυλής του, εκεί που κρύβει τα μαστίγια και τα λοιπά εξαρτήματα της σαδιστικής ηδονής του. Θα ενδώσει σε αυτές τις «ρομαντικές» απαιτήσεις η φοιτητριούλα ή θα φύγει τρέχοντας; « Enlighten me, then» αποφασίζει…

Το πολυσυζητημένο και μοσχοπουλημένο (σχεδόν αποκλειστικά σε γυναίκες) best seller της E.L.James (κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη) μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη με ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες. Τα καλά νέα: μια Βρετανίδα σκηνοθέτης με καλλιτεχνικές ανησυχίες, η ατμοσφαιρική φωτογραφία του Σίμους Μαγκάρβεϊ, το υπόκωφο σκορ του Ντάνι Έλφμαν, η σαγηνευτική παρουσία της Ντακότα Τζόνσον (κόρης του Ντον Τζόνσον και της Μέλανι Γκρίφιθ) στο ρόλο της Αναστέιζια. Τα κακά νέα: Η αδύνατη (ερμηνευτικά) παρουσία του γοητευτικού Ιρλανδού Τζέιμι Ντόρναν, η ατολμία στην κινηματογράφηση των ερωτικών σκηνών που είναι και πολύ λίγες σε σχέση με τη διάρκεια της ταινίας, τα πολλά τραγούδια που πνίγουν τη δράση με μόνη εξαίρεση τη λάγνα διασκευή του Crazy in Love της Beyonce. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα: ένα μυθιστόρημα-ονείρωξη της μέσης Αμερικανίδας νοικοκυράς, βγαλμένο κατευθείαν από τις σελίδες των Βίπερ Νόρα και εμπλουτισμένο με γαργαλιστικές «διαστροφές», είναι βέβαιο ότι χρειάζεται να ανατραπεί εκ βάθρων για να δώσει μια καλή ή έστω ενδιαφέρουσα ταινία. Στο ηθικολογικό σύμπαν της συγγραφέα, ο έρωτας συνδέεται με τη διαστροφή και ο πρίγκηπας του παραμυθιού ταυτίζεται με το δράκο που απειλεί την αθώα παρθένα. Η οποία όμως διαθέτει την ηθική υπόσταση που απαιτείται για να βάλει με τον τρόπο της τα πράγματα στη θέση τους. Ο σαδισμός του κύριου Γκρέι είναι το kinky  κερασάκι σε ένα χιλιοειδωμένο παλιομοδίτικο ρομάντσο ενώ το σενάριο της Κέλι Μάρσελ βρίθει κοινοτοπιών και αθέλητα αστείων διαλόγων και αποφεύγει όσο διακριτικά μπορεί τις επισκέψεις στο «κόκκινο δωμάτιο», αποδυναμώνοντας τα κίνητρα των πρωταγωνιστών και βουλιάζοντας στη βαρεμάρα τον θεατή. Σαράντα χρόνια νωρίτερα η Εμμανουέλα και η Ιστορία της Ο μας τα είπαν καλύτερα και τολμηρότερα. Το ταμιακό αποτέλεσμα θα δείξει τη συνέχεια.

Διανομή: UIP 

Στις αίθουσες από 12.02.15