Gett – Το διαζύγιο: Η δίκη της Βίβιαν Αμσαλέμ

Παραγωγή: Ισραήλ/Γαλλία/Γερμανία – 2014 

Διάρκεια: 115 λεπτά

Είδος: Δράμα

Σκηνοθεσία: Ronit Elkabetz, Shlomi Elkabetz

Πρωταγωνιστούν: Ronit Elkabetz, Simon Abkarian, Menashe Noy, Gabi Amrani, Dalia Beger, Rami Danon, Sasson Gabai, Eli Gornstein. 

Υπόθεση: Στο Ισραήλ, δεν υφίσταται πολιτικός γάμος, ούτε είναι αρμόδια για διαζύγιο τα πολιτικά δικαστήρια. Μόνο οι ραβίνοι δικαιούνται να νομιμοποιούν έναν γάμο και μόνο τα θρησκευτικά δικαστήρια είναι αρμόδια για τη διάλυσή του. Όμως στην τελευταία περίπτωση χρειάζεται η συναίνεση του συζύγου, ο οποίος έχει μεγαλύτερη εξουσία ακόμα και από τους δικαστές. Εφόσον ο σύζυγος συγκατατεθεί τότε η αιτούσα λαμβάνει από το δικαστήριο με μια σύντομη τελετουργία το Gett το επίσημο θρησκευτικό διαζευκτήριο.

Η Viviane Amsalem, ηρωίδα της ταινίας, υποβάλλει αιτήσεις διαζυγίου επί τρία ολόκληρα χρόνια, όμως ο σύζυγός της Elisha δεν συμφωνεί. Η ταινία παρακολουθεί πότε σοβαρά, πότε με χαλαρή σατιρική διάθεση αλλά πάντα με διαλεκτική διαύγεια και πάθος τη διεξαγωγή μιας δίκης που διακόπτεται, επαναλαμβάνεται και δεν φαίνεται να καταλήγει πουθενά, ένα υπόδειγμα αναχρονιστικού παραλογισμού που ανάγεται στις πανάρχαιες πατριαρχικές παραδόσεις του Εβραϊκού λαού αλλά σήμερα φαντάζει ξεπερασμένο και αντιδραστικό.

Ο Σλόμι και η Ρόνιτ Ελκαμπέτζ, αδέλφια και συνεργάτες, έχουν γυρίσει άλλες δύο ταινίες πάνω στο χαρακτήρα της Viviane Amsalem, την οποία υποδύεται με συγκρατημένη απόγνωση η ίδια η Ρόνιτ οι οποίες είχαν επικεντρωθεί στη γνωριμία, το γάμο και τη διάλυσή του, πριν φθάσουν τώρα στο καυτό για το Ισραήλ θέμα της έλλειψης πολιτικού διαζυγίου που οδηγεί τις γυναίκες στην απελπισία και στην χρόνια εξάρτηση από τη διάθεση ενός άντρα αφέντη που δεν μπορούν να ξεφορτωθούν.

Μια ταινία με θεατρική δομή αλλά με εξαιρετικό μοντάζ και πολύ μαύρο χιούμορ, που παραμένει πάντα  ενδιαφέρουσα έως και συναρπαστική αν και δεν ξεφεύγει από τους τέσσερις τοίχους του δικαστηρίου-θεάτρου του παραλόγου το οποίο αριστοτεχνικά αποδομεί.

Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Επίσημη Συμμετοχή, Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών, Φεστιβάλ Καννών 2014

Επίσημη Συμμετοχή, Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Τορόντο 2014

Επίσημη πρόταση του Ισραήλ για OSCAR Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 19.02.15