Inherent Vice – Έμφυτο Ελάττωμα

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2014 

Διάρκεια: 148 λεπτά

Είδος: Κοινωνικό

Σκηνοθεσία: Paul Thomas Anderson

Πρωταγωνιστούν: Joaquin Phoenix, Katherine Waterston, Josh Brolin, Benicio Del Toro, Owen Wilson, Reese Witherspoon, Eric Roberts, Jena Malone, Martin Short, Maya Rudolph, Serena Scott Thomas, Jeannie Berlin, Hong Chau, Peter McRobbie, Martin Donovan. 

Υπόθεση: Λος Άντζελες 1970: ο Ντοκ Σπορτέλο, ένας ανορθόδοξος ιδιωτικός ντετέκτιβ, ολίγον χίπι και εντελώς και μονίμως μαστουρωμένος, δέχεται την επίσκεψη της πρώην αγαπημένης του Σάστα, που του ζητά να συμμετάσχει στο σχέδιο απαγωγής του νυν εραστή της ενός ζάπλουτου μεγαλοεργολάβου, τον οποίο η επίσημη σύζυγός του σχεδιάζει να κλείσει σε ένα υπερπολυτελές ψυχιατρείο προκειμένου να του φάει την περιουσία!  Ο Ντοκ μπλέκει, χωρίς να το καταλάβει, σε ένα λαβύρινθο από σκοτεινές μηχανορραφίες και πάθη, με πρωταγωνιστές έναν επικίνδυνο τοκογλύφο, έναν αλλόκοτο υπαστυνόμο, έναν σαξοφωνίστα σε ρόλο μυστικού πράκτορα, έναν πρώην φυλακισμένο και μια μυστηριώδη οργάνωση τον Χρυσό Κυνόδοντα, που μπορεί να είναι ανατολίτικο καρτέλ ναρκωτικών αλλά και απλώς μια κομπίνα που έστησαν κάποιοι οδοντίατροι για να ξεγελάσουν την εφορία.

Το προτελευταίο μυθιστόρημα του θρυλικού και αόρατου Αμερικανού συγγραφέα Τόμας Πίντσον που γράφτηκε το 2009 είναι και το πρώτο που βρίσκει το δρόμο για τη μεγάλη οθόνη. Τα μυθιστορήματα του Πίντσον, πολύπλοκα, μακροσκελή και χωρίς αισθητική ενότητα καλειδοσκόπια, θεωρούνταν ως τώρα ακατάλληλα για κινηματογράφηση. Μέχρι που ο ιδιοφυής δημιουργός της Μανόλια και του Μάστερ, Πολ Τόμας Άντερσον αποφάσισε να διασκευάσει το Έμφυτο Ελάττωμα. Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε και με το παραπάνω. Ένα νέο-νουάρ έπος που με πρόσχημα μια αστυνομική ίντριγκα εισάγει το σύγχρονο θεατή σε μια ολόκληρη εποχή, σκιαγραφώντας ένα σαρκαστικό πορτραίτο της Αμερικής του τέλους των χίπικων ψευδαισθήσεων των 60s. Από την επαναστατική αποχαύνωση του 60 στην αναστήλωση του πολιτικού συντηρητισμού και τις λαμογιές μεγαλοβιομηχάνων και  κατασκευαστών που μετατρέπουν την Αμερική αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο σε στρατόπεδα κατανάλωσης. Αποτίοντας φόρο τιμής στα νέο νουάρ φιλμ των 70s μεταξύ των οποίων κορυφαίο υπήρξε το The Long Goodbye του μέντορά του Ρόμπερτ Άλτμαν, ο Πολ Τόμας Άντερσον αναδεικνύεται σε άξιο συνεχιστή της ελεύθερης κινηματογραφικής φόρμας και αισθητικής των 70s και φθάνει μέχρι την υποψηφιότητα Όσκαρ για το δαιδαλώδες σενάριό του. Η ταινία υπήρξε επίσης υποψήφια για Όσκαρ κοστουμιών για τη μοναδικά πολύχρωμη συλλογή που έφτιαξε ο σχεδιαστής Μαρκ Μπρίτζες. Ο πρωταγωνιστής Χοακίν Φίνιξ, που πάνω του ακουμπάει ολόκληρη η ταινία, δίνει μια από τις πιο ολοκληρωμένες ερμηνείες του φθάνοντας στις υποψηφιότητες των Χρυσών Σφαιρών. Αλλά και το υπόλοιπο καστ, σε μεγάλα κέφια, μηδενός εξαιρουμένου, προσφέρει μια «μυρωδάτη» φιλμική απόλαυση με πικρή επίγευση. Η ταινία ίσως ξενίσει το μη εξοικειωμένο με την Αμερικάνικη ιστορία κοινό το οποίο όμως μπορεί να κρατήσει τη χορταστική αστυνομική ίντριγκα. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη. 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 26.02.15