John Wick

Παραγωγή: ΗΠΑ/Καναδάς/Κίνα – 2014 

Διάρκεια: 101 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια

Σκηνοθεσία: Chad Stahelski & David Leitch

Πρωταγωνιστούν: Keanu Reeves, Michael Nyqvist, Alfie Allen, Willem Dafoe, Dean Winters, Adrianne Palicki, Omer Barnea, Toby Leonard Moore, Daniel Bernhardt, Bridget Moynahan, John Leguizamo, Ian McShane, Bridget Regan. 

Υπόθεση: Μετά τον θάνατο της αγαπημένης του συζύγου, ο Τζον Γουίκ λαμβάνει ένα καθυστερημένο δώρο από εκείνη: ένα κουτάβι με το όνομα Νταίζυ, κι ένα σημείωμα που τον προτρέπει να μην ξεχάσει ν’ αγαπά. Ο θρήνος του διακόπτεται απότομα, όταν ο αδίστακτος Γιόσεφ και η συμμορία του εισβάλλουν στο σπίτι του και κλέβουν το αυτοκίνητό του, αφήνοντας τον ίδιο αναίσθητο και τη Νταίζυ νεκρή. Δίχως να το γνωρίζουν, μόλις ξύπνησαν έναν από τους πιο επικίνδυνους δολοφόνους του υπόκοσμου. Η αναζήτηση του Τζον για το κλεμμένο αυτοκίνητο, τον οδηγεί σε μια μυστική κοινότητα της Νέας Υόρκης, όπου κάποτε ο ίδιος ήταν ο φόβος και ο τρόμος όλων. Όταν μαθαίνει ότι ο Γιόσεφ είναι ο μοναχογιός ενός παλιού του συνεργάτη του Βίγκο, αρχινονού της Ρώσικης μαφίας, θα αναζητήσει την εκδίκηση. Ο Βίγκο επικηρύσσει τον Τζον Γουίκ, προκειμένου να τον εξουδετερώσει. Με έναν ολόκληρο στρατό να τον κυνηγά, ο Τζον μετατρέπεται ξανά στην φονική μηχανή που φοβόταν ολόκληρος ο υπόκοσμος.

Αν η σύνθεση ολόκληρων σεκάνς καταδιώξεων και φόνων είναι για σας επαρκής πλοκή και αν δεν βαρεθήκατε να βλέπετε ορθόδοξες εικόνες να κοσμούν πολυτελή γραφεία Ρώσων μαφιόζων (όπως στο Equalizer) και αν επίσης δεν βαριέστε να δείτε μια ανέκφραστη γκανγκστερική παραλλαγή του Νίο  από τον σταρ του Μάτριξ, τότε αυτή είναι η ταινία σας. Από μια άποψη όλα δικαιολογούνται αν διαβάσει κανείς παρακάτω το ρεζουμέ των σκηνοθετών. Αλλά το σινεμά είναι κάτι παραπάνω από κλωτσοπατινάδα. Καλή διασκέδαση.

Λίγα λόγια για τους σκηνοθέτες

Οι Τσαντ Σταχέλσκι και Ντέιβιντ Λιτς (42) ήταν δύο βετεράνοι κασκαντέρ που ίδρυσαν την εταιρεία 87Eleven με σκοπό να δημιουργούν και να μοντάρουν σκηνές δράσης, τις οποίες έπειτα πρότειναν σε σκηνοθέτες ταινιών δράσης. Με την πρόσληψή τους δίδασκαν στους πρωταγωνιστές τις χορογραφίες. Η εταιρία τους έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία, ενώ κάποιες από τις τελευταίες ταινίες που έχει αναλάβει είναι οι: The Bourne Legacy, Expendables 3, Ηunger Games, Teenage Mutant Ninja Turtles, Jurassic World, Anchorman 2, Wolverine και Dracula Untold. Η μετάβαση από κασκαντέρ σε σκηνοθέτη ήταν θέμα χρόνου.

Να σημειωθεί ότι πριν την ίδρυση της 87Eleven, οι δύο τους εργάστηκαν ως κασκαντέρ για περισσότερα από 20 χρόνια. Ο Λιτς τότε δούλευε με το Μπραντ Πιτ, και τον αντικαθιστούσε σε ταινίες όπως οι Fight Club, Mr. and Mrs. Smith, και Troy. Ο Σταχέλσκι εργαζόταν ως ντουμπλέρ για τον Μπράντον Λι (τον οποίο αργότερα αντικατέστησε) στο The Crow κι εκτέλεσε όλες τις σκηνές μάχης του Κιάνου Ριβς για την τριλογία των Matrix.  

Διανομή: Seven Films & Spentzos Film 

Στις αίθουσες από 26.02.15