Χοντροί Άντρες Με Φούστες «εθεάθησαν» στο Θέατρο Αλκμήνη

Από τον Τάσο Ντερτιλή

Μοναδικοί διασωθέντες ενός αεροπορικού δυστυχήματος, η πλούσια και εκκεντρική 40άρα Φίλις Χόγκαν και ο 11χρονος γιος της Μπίσοπ, θα αναγκαστούν να επιβιώσουν για πέντε χρόνια σε ένα ερημονήσι. Προκειμένου να επιζήσουν καταφεύγουν στον κανιβαλισμό τρώγοντας τα πτώματα των νεκρών συνεπιβατών. Μάνα και γιος θα καταφέρουν τελικά να επιστρέψουν στο σπίτι τους, το οποίο όμως ο σύζυγος και πατέρας Χάουαρντ μοιράζεται πλέον με την ερωμένη του Παμ την οποία και ετοιμάζεται να παντρευτεί. Η Φίλις και ο Μπίσοπ επιστρέφοντας από το ερημονήσι ελάχιστα θυμίζουν στον Χάουαρντ την χαμένη του οικογένεια μια και ο κανιβαλισμός είναι μια συνήθεια που δεν κόβεται εύκολα άπαξ και την αρχίσεις. Οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές…

Το έργο είναι το πρώτο και από τα καλύτερα και πιο αντιπροσωπευτικά του πιο διάσημου Off Broadway Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα Νicky Silver. Γράφτηκε το 1988, πρωτοανέβηκε το 1989 και προτάθηκε για τρία βραβεία Helen Hayes στο ανέβασμά του στην Ουάσιγκτον το 1991. Έκτοτε έχει κάνει το γύρο της υφηλίου κάνοντας συχνά στάση και στην Αθήνα.

Η γενικότερη θεματική των έργων του Σίλβερ επικεντρώνεται στο παράλογο που υποβόσκει στις δομές και τους θεσμούς του δυτικού πολιτισμού. Τραβώντας στα άκρα τη φύση του ανθρώπου και αποδομώντας τους κοινωνικούς θεσμούς στους οποίους είναι υποταγμένη, ο Σίλβερ σοκάρει το κοινό με εικόνες κανιβαλισμού, με αιμομιξία και ομοφυλοφιλία, έντονη και διαρκή βία, παραφροσύνη και ανατροπές της καθεστηκυίας τάξης. Οι Χοντροί άντρες με φούστες δεν αποτελούν εξαίρεση. Άγρια αποδόμηση της κλασσικής αστικής οικογένειας, αιματοβαμμένο μπουλβάρ, θρίλερ τρόμου βουτηγμένο σε γελοία υπερβολή.

Ανελέητη και πολύ πειραγμένη σάτιρα των θεσμών στην παράδοση του Οσκαρ Ουάιλντ αλλά και του Τζο Όρτον το έργο υπηρετείται θαυμάσια από το τωρινό του ανέβασμα στο Θέατρο Αλκμήνη. Παρά τη σχετικά μεγάλη διάρκεια, η παράσταση δεν χάνει το ρυθμό της και ο σκηνικός μινιμαλισμός αφήνει το θεατή να επικεντρωθεί στα παλλόμενα σώματα των τεσσάρων εξαιρετικών πρωταγωνιστών, μεταξύ των οποίων λάμπει στον απαιτητικό ρόλο του Μπίσοπ ο Αντώνης Τακτικός. Κλασσικό εναλλακτικό θέαμα που αξίζει την προσοχή του θεατρόφιλου κοινού. 

Βαθμολογία ***1/2

Η ταυτότητα της παράστασης

Συγγραφέας: Nicky Silver

Μετάφραση: Χρήστος Καρχαδάκης (στη μνήμη του οποίου αφιερώνεται η παράσταση)

Σκηνοθεσία: Αθηνά Καμπάκογλου

Σκηνικά: Αντώνης Τακτικός

Κοστούμια: Ελευθερία Στεφανούρη

Μουσική-Ηχητική Σύνθεση : Βαγγέλης Παπατζανάκης

Χορογραφία : Βίκυ Καμπάκογλου

Πρωταγωνιστούν: Βαγγέλης Παπατζανάκης (Χαουαρντ), Σαββίνα Πετρίδου (Παμ), Ελευθερία Στεφανούρη (Φίλις), Αντώνης Τακτικός (Μπίσοπ)

Βοηθοί σκηνοθέτη: Μύρια Δημητρόπουλος, Κατερίνα Παναγιώτου

Φωτογραφία - Σχεδιασμός φωτισμών: Ελισάβετ Μωράκη

Φωτογραφίες παράστασης : Θεανώ Μανουδάκη

Παραγωγή: VOLT

Λίγα λόγια για τη σκηνοθέτη ...

Η Αθηνά Καμπάκογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Υπήρξε μαθήτρια της Νίκης Τριανταφυλλίδη και αριστούχος της Δραματικής Σχολής Μαίρη Βογιατζή Τράγκα και ασχολήθηκε με το θέατρο «αλλάζοντας» ρόλους εντός, εκτός και επί σκηνής. Θεατρικό ρεπορτάζ και αρχισυνταξίες, ραδιόφωνο και τηλεόραση, βοηθός παραγωγής σε παραστάσεις, γραφείο τύπου σε θέατρα και δασκάλα αυτοσχεδιασμού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Λίγα λόγια για την ομάδα VOLT ...

Οι VOLT είναι μία καλλιτεχνική ομάδα μινιμαλιστικής και DIY αισθητικής. Όλα τα είδη τέχνης συγκεντρώνονται στην υποκριτική, όχι όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα. Εικαστικές και ηχητικές εγκαταστάσεις, video art, φωτισμοί και τεχνολογία προσκαλούν το κοινό με την υπόσχεση ενός ξεχωριστού αποτελέσματος. Λειτουργώντας συνδυαστικά και χωρίς παρωπίδες απέναντι σε τάσεις και μεθόδους μιλούν μέσα από την τέχνη τους. Το αποτέλεσμα του έργου τους επιτυγχάνεται με πλήρη επίβλεψη της εκάστοτε παραγωγής ενώ ταυτόχρονα διατηρούνται ανοιχτές οι γέφυρες συνεργασίας με καλλιτέχνες κοινής αισθητικής.

Πρωτοεμφανίστηκαν στη θεατρική σκηνή με τη “Μήδεια” του Μποστ, στα πλαίσια του Φεστιβάλ "Χίμαιρες", που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2013 στον πολυχώρο Λάσπη. Τον χειμώνα της ίδιας χρονιάς, ανέβασαν την παράσταση «Ο Άνδρας με την πουά γραβάτα» των Ελ Ρόι + ΑΒΓ σε σκηνοθεσία της ίδιας της ομάδας στο θέατρο Αλκμήνη. Η ανταπόκριση του κοινού υπήρξε μεγάλη και η ομάδα από τότε απέκτησε τη δική της ξεχωριστή ταυτότητα στη σύγχρονη θεατρική σκηνή. 

Πληροφορίες:

https://www.facebook.com/VOLTtheatrecompany     

Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ

Αλκμήνης 12 Πετράλωνα ( ΜΕΤΡΟ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ)

κρατήσεις | 2103428650 - 6944618891

Παραστάσεις |  ΣΑΒΒΑΤΟ και ΚΥΡΙΑΚΗ στις 21:30

Τιμές εισιτηρίων | 12 ευρώ γενική - 8 ευρώ φοιτητικό και ανέργων

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: [email protected]