Nightcrawler – Νυχτερινός Ανταποκριτής

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2014

Διάρκεια: 117 λεπτά

Είδος: Δραματικό Θρίλερ

Βαθμολογία: * * * 1/2

Σκηνοθεσία: Dan Gilroy

Πρωταγωνιστούν: Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Riz Ahmed, Bill Paxton, Ann Cusack, Kevin Rahm.

Υπόθεση: Ο Λου Μπλουμ είναι ένας φιλόδοξος αλλά άνεργος νέος που αναζητώντας απεγνωσμένα δουλειά, έλκεται από τον σκοτεινό κόσμο του εγκληματολογικού ρεπορτάζ. Επειδή ρωτώντας πας στην πόλη και ο Λου είναι πολύ επιμελής και παρατηρητικός, θα ψάξει και θα γνωρίσει κινηματογραφικά συνεργεία που τραβούν πλάνα από τρακαρίσματα, φωτιές, φόνους και άλλες καταστροφές, και θα αποφασίσει να δοκιμάσει κι αυτός την τύχη του στον κόσμο του nightcrawling, όπως είναι γνωστή αυτή η «βρωμοδουλειά» όπου μια πιθανή αποκλειστικότητα μετριέται με δολάρια και δημοσιότητα. Με τη βοήθεια της Νίνα, της 50άρας διευθύντριας ειδήσεων ενός τοπικού τηλεοπτικού σταθμού με συγκεκριμένες απόψεις για το τι θέλει το κοινό να μαθαίνει από τα ειδησεογραφικά δελτία, ο Λου θα στρωθεί στη δουλειά παίρνοντας μάλιστα ως βοηθό ένα νεαρό άστεγο. Μόνο που στα κυνήγι της επιτυχίας τα όρια μεταξύ δημοσιογράφου και συμμέτοχου θα θολώσουν επικίνδυνα.

Το «Αμερικάνικο όνειρο» παίρνει μια πολύ επικίνδυνη στροφή προς την ψύχωση στα χέρια του φιλόδοξου Λου σε μια ιστορία επιχειρηματικής επιτυχίας με κάθε κόστος. Ανελέητη κοινωνική σάτιρα πέρα από τα πρότυπα των σχετικών κλασσικών ταινιών του Μπίλι Γουάιλντερ, κυνικό θρίλερ και θρίαμβος του σκοπού που αγιάζει τα μέσα, αυτός ο Νυχτερινός Ανταποκριτής με τα φλογισμένα τεράστια μάτια του εξαιρετικού Τζέικ Τζίλενχαλ στοιχειώνει τη μνήμη και προκαλεί την ηθική του θεατή. Σαράντα σχεδόν χρόνια μετά το κλασσικό Network, υπάρχουν media που έχουν μεταλλαχθεί οριστικά, έχοντας διαγράψει μια χωρίς επιστροφή πορεία προς την χειραγώγηση του κοινού, πέρα από ηθικές και αξίες. Ο Λου είναι ένας κλασσικός επιχειρηματίας που εκμεταλλεύεται αυτή τη δίψα για αίμα των τηλεοπτικών μέσων. Ακολουθώντας τη σοφή επαγγελματική ρήση «Αν το χτίσεις θα έλθουν τελικά» δίνει στη Νίνα αυτό που θέλει και βρίσκει το καλύτερο αντίδοτο για την ανεργία και την κρίση.

Μια τόσο ευφυής ταινία ήταν επόμενο να είναι υποψήφια για Όσκαρ σεναρίου ενώ ο πρωταγωνιστής και συμπαραγωγός Τζέικ Τζίλενχαλ ήταν υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα. Κατά τα λοιπά η ταινία βραβεύτηκε για το σενάριο της αλλά και ως καλύτερη πρώτη ταινία στα Βραβεία Ανεξάρτητου Αμερικάνικου Σινεμά και τσίμπησε και 4 υποψηφιότητες για BAFTA (Βρετανικά βραβεία). Must!

Διανομή: Tanweer

Στις αίθουσες από 05.03.15