Chappie

Παραγωγή: ΗΠΑ/Μεξικό  – 2015 

Διάρκεια: 120 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Neil Blomkamp

Πρωταγωνιστούν: Sharlto Copley, Dev Patel,    Ninja, Yo-Landi Visser, Jose Pablo Cantillo, Hugh Jackman, Sigourney Weaver, Brandon Auret, Johnny Selema και ο Anderson Cooper.

Υπόθεση: Η ταινία μας μεταφέρει στο Γιοχάνεσμπουργκ σε ένα κοντινό αλλά φανταστικό 2016:Η πάταξη του εγκλήματος και η διατήρηση της τάξης έχουν ανατεθεί σε εξελιγμένα ρομπότ αστυνομικούς που δρουν ψυχρά και αποτελεσματικά, επιβάλλοντας μια ανήσυχη ρομποτική ειρήνη. Τα πλήθη των κακοποιών πρεσάρονται ασφυκτικά κάτω από αυτό το ρομποτικό στρατό και αντιδρούν όπως μπορούν, με τακτικές κλεφτοπόλεμου. Ένα τέτοιο ρομπότ, ο Chappie, παθαίνει βλάβη καθώς πέφτει θύμα επίθεσης και καταλήγει στην ανακύκλωση της εταιρείας κατασκευής. Ο νεαρός σχεδιαστής του όμως τον απαγάγει και τον επαναπρογραμματίζει με νέες διαφορετικές δυνατότητες, μετατρέποντάς τον στο πρώτο ρομπότ με συνείδηση και συναίσθηση. Υπάρχουν όμως πάντα και οι ανταγωνιστές που θεωρούν ότι ο Chappie είναι επικίνδυνος από κάθε άποψη και θα κάνουν τα πάντα να τον βγάλουν από τη μέση…

Ο Νοτιοαφρικανός δημιουργός του φημισμένου District 9 αλλά και του πιο πρόσφατου Elysium επιστρέφει στο μέλλον του αγαπημένου του και πολύπαθου Γιοχάνεσμπουργκ για να μας διηγηθεί ένα παραμύθι με ανθρώπινους θεούς δημιουργούς και μηχανικούς ανθρώπους δημιουργήματα, όπου οι καλοί δεν είναι και τόσο ενάρετοι και οι κακοί κρύβουν συναισθήματα κάτω από τις αποκρουστικές τους καρικατούρες. Μια βίαιη ταινία φαντασίας με τρυφερή καρδιά όπου ο βασικός ήρωας είναι ένα αξιαγάπητο μηχάνημα με παιδικό ψυχισμό και ηθική θεώρηση των πραγμάτων. Ισορροπώντας ανάμεσα στο Mad Max και τον Σπήλμπεργκ του Artificial Intelligence o Μπλόμκαμπ μας παραδίδει ένα σκεπτόμενο blockbuster  που πιθανόν να ξενίσει τους οπαδούς της καθαρόαιμης περιπέτειας. Θα είναι πάντως κρίμα γιατί η ταινία διαθέτει όλο το πακέτο (καταιγιστική δράση, εντυπωσιακά εφέ, χιούμορ,έναν ογκώδη Χιου Τζάκμαν και ένα διάσημο ραπ δίδυμο στους ρόλους των κακών) μιας ταινίας είδους που σέβεται τον εαυτό της. Κρίμα που η οπτική και λεκτική βία την κάνει ακατάλληλη για μικρότερους θεατές που θα είχαν πολλά να αποκομίσουν από τα διδάγματά της.

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 25.03.15