Tusen Ganger God Natt – Χίλιες Φορές Καληνύχτα

Παραγωγή: Νορβηγία/Σουηδία/Ιρλανδία – 2013 

Διάρκεια: 117 λεπτά

Είδος: Δραματική Περιπέτεια

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Erik Poppe

Πρωταγωνιστούν: Juliette Binoche, Nikolaj Coster-Waldau, Maria Doyle Kennedy, Lauryn Canny, Chloë Annett, Larry Mullen Jr., Carl Shaaban.

Υπόθεση: H Ρεμπέκα, μία από τις διασημότερες φωτογράφους πολεμικών συγκρούσεων, τραυματίζεται άσχημα στη διάρκεια μιας αποστολής στην Καμπούλ, καθώς φωτογραφίζει μια γυναίκα που ετοιμάζεται να θυσιαστεί σε βομβιστική επίθεση. Επιστρέφοντας στο σπίτι της στην Ιρλανδία έρχεται αντιμέτωπη με την οικογένειά της: οι κόρες της και ο άντρας της Μάρκους, μη αντέχοντας πλέον να ζουν με το φόβο ενός ενδεχόμενου σοβαρότερου τραυματισμού ή ακόμη και θανάτου της, θέτουν στη Ρεμπέκα το δίλημμα να διαλέξει ανάμεσα στην καριέρα και την οικογένειά της. Αν και ορκίζεται στον άντρα της ότι δεν θα θέσει ποτέ πια τον εαυτό της σε κίνδυνο, δύσκολα προσαρμόζεται στην οικογενειακή ζωή και με την πρώτη ευκαιρία φεύγει για την Κένυα όπου της προσφέρεται η θεωρητικά ασφαλής φωτογράφηση ενός καταυλισμού προσφύγων όπου παίρνει μαζί και τη μεγάλη της κόρη Στεφ. Αλλιώς τα υπολογίζει όμως κι αλλιώς εξελίσσονται τα πράγματα… 

Η Ζιλιέτ Μπινός, απόλυτη Ευρωπαία σταρ, πολυαγαπημένη του ελληνικού κοινού και βραβευμένη με Όσκαρ, Σεζάρ και λοιπές διακρίσεις είναι για μία ακόμη φορά συγκλονιστική σε ένα ζουμερό και πολυεπίπεδο ρόλο. Με τον Νικολάι Κόστερ Βαλντάου («Game of Thrones») να της κρατάει το ίσο στο ρόλο του συζύγου, κεντάει κυριολεκτικά το πορτραίτο μιας σύγχρονης διανοούμενης καλλιτέχνιδας της εικόνας που από τη μια καίγεται να μεταδώσει την αλήθεια της τέχνης της, πιστεύοντας μάταια ότι έτσι θα αλλάξει τον κόσμο, κι από την άλλη ποθεί την ασφάλεια της οικογένειας και το ρόλο της μητέρας και συζύγου. Η υπόλοιπη ταινία, αν και σε γενικές γραμμές κυμαίνεται ανάμεσα στο συναρπαστικό και το αξιοπρεπές, είναι σαφώς κατώτερη από την πρωταγωνίστριά της με το σενάριο να μην καταφέρνει να αποφύγει κάποιους μελοδραματισμούς. Το ενδιαφέρον κορυφώνεται στις σκηνές των πολεμικών συγκρούσεων, ιδιαίτερα στην αρχή στην Καμπούλ, ενώ χαλαρώνει στα «μετόπισθεν». Συγκλονιστικό το φινάλε αφήνει το θεατή βαθιά σοκαρισμένο και ανεβάζει ένα σκαλί όλη την ταινία που βασίζεται σε μεγάλο μέρος στις εμπειρίες του ίδιου του Νορβηγού σκηνοθέτη Erik Poppe («Hawaii, Oslo»), ο οποίος πριν το σινεμά, τη δεκαετία του ’80, δούλευε ως φωτογράφος πολεμικών ανταποκρίσεων. 

Διανομή: Danaos Films 

Στις αίθουσες από 26.03.15