Ο Κινηματογράφος Astor ανοίγει ξανά από 25 Μαρτίου

Ένας ιστορικός κινηματογράφος της Αθήνας επιστρέφει με νέο πρόσωπο! Η κινηματογραφική αίθουσα Άστορ, μια από τις παλαιότερες στην πόλη, επί της οδού Σταδίου 28 (με είσοδο από τη στοά Κοραή), λειτουργεί ξανά. Σε ένα κτίριο με μεγάλη ιστορία, άρρηκτα συνδεδεμένο με την 7η τέχνη, αφού η αίθουσα πρωτολειτούργησε το 1947, ενώ στο ίδιο σημείο στεγάζονταν κινηματογραφικές αίθουσες ήδη από το 1908! Πρόσφατα ανακαινισμένο, το Άστορ άνοιξε τις  πόρτες του χθες 25 Μαρτίου, κάτω από τη διεύθυνση της εταιρείας διανομής Weird Wave που θα της εξασφαλίσει ένα πρόγραμμα υψηλού επιπέδου.

Η αίθουσα προορίζεται να γίνει ναυαρχίδα της Weird Wave που διαθέτει ένα εκλεκτικό κατάλογο με έμφαση σε ταινίες του παγκόσμιου ανεξάρτητου σινεμά, από καταξιωμένους δημιουργούς αλλά και νέα ταλέντα που χρήζουν ανακάλυψης, επιλεγμένες αυστηρά από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ διεθνώς. Με 220 αναπαυτικά καθίσματα, σύγχρονες εγκαταστάσεις και τελευταίας τεχνολογίας συστήματα ήχου και εικόνας αναμένεται απογείωση της κινηματογραφικής εμπειρίας. Ιδανικός συνδυασμός των νέων κινηματογραφικών τάσεων με τις καλύτερες συνθήκες προβολής. Πέρα από τις νέες ταινίες, η αίθουσα θα φιλοξενήσει και προσεκτικά επιλεγμένα αφιερώματα, σπάνιες ειδικές προβολές και κάθε είδους πολιτιστική δραστηριότητα που χαρακτηρίζει έναν ζωντανό πυρήνα πολιτισμού στην καρδιά της Αθήνας!

Ανατρέχοντας στην ιστορία του Άστορ, παρατίθενται μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία από τη μελέτη του Δημήτρη Φύσσα, «Τα Σινεμά της Αθήνας 1896-2013 – Ιστορίες του Αστικού Τοπίου» (Αθήνα, 2013).

•          Η ονομασία του κινηματογράφου προέρχεται από τον Τζον Τζέικομπ Άστορ (1763-1848), που ήταν ο πρώτος πολυεκατομμυριούχος και δημιουργός του πρώτου τραστ στις ΗΠΑ, με επώνυμο συνώνυμο τότε της χλιδής.

•          Το σινεμά άνοιξε τις πόρτες του στις 24 Οκτωβρίου του 1947, με τη σπουδαία κινηματογραφική διασκευή του Ντέιβιντ Λιν στις «Μεγάλες Προσδοκίες» του Ντίκενς, προβολή υπό την αιγίδα της βρετανικής πρεσβείας, η οποία τότε στεγαζόταν στους πάνω ορόφους του ίδιου κτιρίου.

•          Το Άστορ λειτούργησε για περίπου 60 χρόνια (1947-2005), με μια διακοπή το διάστημα 1986-1990 (κατά το οποίο λειτούργησε ως θέατρο), έκλεισε για πέντε χρόνια και ξανάνοιξε για δύο σεζόν το 2010 -12, με διαφορετική διαρρύθμιση.

•          Στην ίδια θέση είχαν προϋπάρξει αρχικά οι κινηματογράφοι «Παλλάς» (1908-1920, πιθανότατα η πρώτη αίθουσα που χτίστηκε στην πόλη αποκλειστικά για σινεμά) και αργότερα το «Σινε Νιούς» (1940-1947), ενώ ενδιαμέσως ο χώρος λειτούργησε και ως σταθμός αυτοκινήτων (1921), ιταλικός στρατιωτικός κινηματογράφος και στρατιωτική αποθήκη (1942-1943).

Κινηματογράφος Άστορ: Σταδίου 28 (είσοδος από στοά Κοραή), Αθήνα – ΜΕΤΡΟ σταθμός Πανεπιστήμιο / τηλ.: 210 3211950

Τιμές εισιτηρίων: 7 ευρώ, κάθε Τετάρτη: 5 ευρώ