Πανδημία

Παραγωγή: Ελλάδα – 2014 

Διάρκεια: 104 λεπτά

Είδος: Σάτιρα

Βαθμολογία: * *

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πιατάς

Πρωταγωνιστούν: Θεοδόσης Πελεγρίνης, Δημήτρης Πιατάς, Μιχάλης Μητρούσης, Μάκης Παπαδημητρίου, Λουκία Πιστιόλα.

Guest Stars: Ναταλία Δραγούμη, Λένα Παπαληγούρα, Ανδρέας Ρουμελιώτης, Σοφία Κακαρελίδου, Μαρία Τσαρουχά, Κώστας Παρράς, Θάνος Τοκάκης, Ιωάννα Πιατά, Αντώνης Αντωνόπουλος.

Υπόθεση: Ένας παλιός και διάσημος δημοσιογράφος μπαίνει στο στόχαστρο ενός τηλεοπτικού παρουσιαστή που παίζει βρώμικα παιγνίδια στους καλεσμένους του show του, ενώ στη χώρα μαίνεται μια επιδημία που ξεπαστρεύει τους ανθρώπους αφήνοντάς τους τέζα με ένα χαμόγελο α λα Τζοκόντα στα χείλη. Παρελθόν και παρόν, άνθρωποι και υπάνθρωποι, δράμα και γελοιότητα γίνονται ένα μέσα σε μια ατμόσφαιρα παρακμής, διαπλοκής και σήψης. Παν-δη-μια: όλα λοιπόν ένα!

Η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα ενός σημαντικού κωμικού του θεάτρου δυστυχώς παραμένει απόπειρα. Δυστυχώς, διότι ξεκινάει με μεγάλες φιλοδοξίες, με φόρα να τα πει όλα για την γενική κρίση που βιώνουμε, με καλές και ευρηματικές ιδέες αλλά στην πορεία τα κάνει «όλα τρέλα». Σπουδαία η ιδέα του να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο ο τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, περιβόητος για τις καλλιτεχνικές του βλέψεις μεσούσης της θητείας του. Και μάλιστα, μεταξύ μας, τα καταφέρνει μια χαρά. Άριστη η χημεία του με τον Δημήτρη Πιατά στο ρόλο του τηλεπαρουσιαστή. Ηθοποιοί όπως ο πάντα αξιόπιστος Μάκης Παπαδημητρίου και η αγνώριστη Λουκία Πιστιόλα πλαισιώνουν αποτελεσματικά το πρωταγωνιστικό δίδυμο. Από κει και πέρα το σεναριακό χάος και η σκηνοθετική υπερβολή! Η ταινία στερείται άξονα και η δράση κατανέμεται άνισα μέχρι να φθάσει στην τελική τηλεοπτική αναμέτρηση που καταλαμβάνει σχεδόν όλο το δεύτερο μέρος ενώ ο τόνος είναι συχνά υπερβολικός σε σημείο καρικατούρας. Παρά τα βασικά ελαττώματά της πάντως, η ταινία ασκεί μια ανεξήγητη γοητεία σαν αξιοπερίεργο κατασκεύασμα. Με τέτοιες φιλοδοξίες θα έπρεπε και θα μπορούσε να το παιδέψει περισσότερο ο συμπαθής κατά τα λοιπά κωμικός. Έστω και έτσι η ταινία προβλήθηκε μεταξύ άλλων στο 7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου, όπου απέσπασε τρεις διακρίσεις: Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τον Δημήτρη Πιατά και Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας για τον Θεοδόση Πελεγρίνη. 

Διανομή: Weird Wave 

Στις αίθουσες από 02.04.15