Tar (The Color of Time)

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2012 

Διάρκεια: 73 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * 1/2

Σκηνοθέτες (με αλφαβητική σειρά): Edna Luise Biesold, Sarah-Violet Bliss, Gabrielle Demeestere, Alexis Gambis, Brooke Goldfinch, Shripriya Mahesh, Pamela Romanowsky, Bruce Thierry Cheung, Tine Thomasen, Virginia Urreiztieta, Omar Zúñiga Hidalgo.                 

Πρωταγωνιστούν: James Franco, Mila Kunis, Jessica Chastain, Zach Braff, Henry Hopper, Bruce Campbell.

Υπόθεση: Ο ποιητής C.K. ( Τζέιμς Φράνκο ) και η Catherine ( Μίλα Κούνις ) είναι παντρεμένοι με ένα μικρό γιο τον Jed. Ο CK προετοιμάζεται για μια ανάγνωση της ποιητικής του συλλογής TAR στη Νέα Υόρκη και ξοδεύει τις νύχτες του μέσα στη δημιουργική αγωνία της συγγραφής νέων ποιημάτων, στοιχειωμένος από τις αναμνήσεις του παρελθόντος του.

Ο 79χρονος σήμερα C.K.(Charles Kenneth) Williams είναι ένας από τους σπουδαιότερους εν ζωή Αμερικανούς λογοτέχνες, πολυβραβευμένος, λυρικός και ευαίσθητος παρατηρητής της ποίησης που κρύβει η καθημερινότητα. Η ταινία μας ταξιδεύει μπρος πίσω στο χρόνο από την παιδική ηλικία του ποιητή και την εφηβεία του στις δεκαετίες του ‘40 και του '50 έως τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και την ωριμότητα και αναγνώριση.

Η καλλιτεχνική σκιά του Terence Malick πέφτει βαριά πάνω στο συλλογικό αυτό έργο νεαρών τελειόφοιτων κινηματογράφου του N.Y.U. αλλά παραμένει μόνο στην επιφάνεια. Δανεική κυριολεκτικά από το Tree of Life η Τζέσικα Τσάστεϊν στο ρόλο μητέρας-οιδιπόδειου θηλυκού πρότυπου του ποιητή και γοητευτικός ο διανοούμενος κατά τα λοιπά (και παραγωγός της ταινίας) Τζέιμς Φράνκο περιφέρει την ομορφιά του στο ρόλο του ποιητή σε μεγαλύτερη ηλικία. Λυρικό, δαιδαλώδες, και χρονικά ασυνεχές, ξύνει μόνο την επιφάνεια του έργου του σχεδόν άγνωστου εκτός ΗΠΑ αλλά βραβευμένου με Πούλιτζερ Αμερικανού ποιητή και συγγραφέα. Κάτι σαν δυνητικό διαφημιστικό κλιπ μεγάλη διάρκειας για τον Οδυσσέα Ελύτη που θα έδινε έμφαση σε πλάνα του καταγάλανου Αιγαίου μέχρι πνιγμού της οθόνης! Εντυπωσιακό οπτικά, κατά διαστήματα  συγκινητικό πλην άνευ ουσιαστικού βάθους. 

Διανομή: Hollywood Entertainment 

Αποκλειστικά στην αίθουσα Τριανόν από την Κυριακή του Πάσχα 12.04.15