The DUFF – Φ.Λ.Ο.Μ.Π.Α.: Φίλη Λόγω Όγκου Μάζας Περιφέρειας και Ασχήμιας

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2015 

Διάρκεια: 101 λεπτά

Είδος: Κοινωνικό

Βαθμολογία: * * *   

Σκηνοθεσία: Ari Sandel

Πρωταγωνιστούν: Mae Whitman, Robbie Amell, Bella Thorne, Bianca A. Santos, Skyler Samuels, Annika Gordon, Romany Malco, Nick Eversman, Chris Wylde, Ken Jeong και η Allison Janney.

Υπόθεση: Η Μπιάνκα είναι μια μαθήτρια λυκείου που ζει ευτυχισμένη με τη συγγραφέα μαμά της μέχρι που ο κόσμος της καταρρέει όταν μαθαίνει ότι οι συμμαθητές της αναφέρονται σε αυτήν ως η «Φλόμπα» (Φίλη Λόγω Όγκου Μάζας Περιφέρειας και Ασχήμιας) των πιο όμορφων και πιο δημοφιλών φιλενάδων της Τζες και Κέισι. Η Μπιάνκα τα παίρνει κανονικά και ζητά τη βοήθεια του γείτονά της Ουέσλι, ενός από τους γοητευτικούς και δημοφιλείς συμμαθητές της, για να την βοηθήσει να τονώσει την αυτοπεποίθησή της και να κατακτήσει το αντικείμενο του έρωτά της, Τόμπι. Το σχέδιο τους όμως ανακαλύπτεται και πάει στραβά με αποτέλεσμα η Μπιάνκα να γίνει το κέντρο της προσοχής του σχολείου (και αυτό δεν το λες καλό) και η ωραία πρώην φίλη του Ουέσλι να τη βάλει στο μάτι. Οι ανατροπές για όλους είναι αναπόφευκτες…

Παρά τον άχαρο τίτλο της πρόκειται για μια πανέξυπνη κομεντί που χρησιμοποιεί όλα τα κλισέ των εφηβικών ταινιών, παίζοντας μαζί τους μέχρι ανατροπής. Ο βραβευμένος με Όσκαρ ταινίας μικρού μήκους Άρι Σάντελ με τη συνεργασία του Τζος Κέηγκαν στο σενάριο, μεταφέρει στην οθόνη ένα μπεστ σέλερ της νεαρής συγγραφέα Κόντι Κέπλιγκερ που εφευρίσκει ένα τίτλο για όλους εκείνους τους έφηβους της διπλανής πόρτας που χρησιμεύουν σαν ντεκόρ για τις ωραίες και τους αθληταράδες του σχολικού μικρόκοσμου. Ρατσισμός πολυτελείας και cyberbullying περνιούνται γενεές δεκατέσσερις από την πέννα των δημιουργών και επιστρέφονται σαν μάθημα και πάθημα ζωής στα μούτρα των ωραίων, δια χειρός της χαρισματικής πρωταγωνίστριας. Ένα αστέρι γεννιέται στο πρόσωπο της Μέι Ουίτμαν, ασχημόπαπου και πρώην παιδιού θαύματος του Χόλιγουντ που εδώ ξεδιπλώνει ένα αξιόλογο κωμικό ταλέντο. Το υπόλοιπο καστ απολαμβάνει απίστευτα την ανατροπή των κλισέ ρόλων που έχει αναλάβει σ’ αυτή την χαμηλού προϋπολογισμού και ικανοποιητικής απήχησης παραγωγή. Θα μπορούσε να είναι πιο τολμηρή αλλά ακόμη κι έτσι παρακολουθείται ευχάριστα. 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 16.04.15