Bande Des Filles – Τα Κορίτσια

Παραγωγή: Γαλλία – 2014 

Διάρκεια: 113 λεπτά

Είδος: Κοινωνικό

Βαθμολογία: * * *  

Σκηνοθεσία: Celine Sciamma

Πρωταγωνιστούν: Karidja Touré, Assa Sylla, Lindsay Karamoh, Mariétou Touré, Idrissa Diabaté, Simina Soumaré, Dielika Coulibaly, Cyril Mendy, Djibril Gueye, Binta Diop.

Υπόθεση: Η 16χρονη Μαριέμ αισθάνεται καταπιεσμένη από το μίζερο μικροαστικό οικογενειακό της περιβάλλον, το αβέβαιο μέλλον της στο σχολείο και τον άγραφο νόμο που θέλει τα αγόρια να κάνουν κουμάντο στη γειτονιά. Όταν γνωρίζει μια παρέα τριών ανεξάρτητων κοριτσιών, η Μαριέμ αποφασίζει να ξεκινήσει καινούργια ζωή αλλάζοντας όνομα και στυλ ντυσίματός και παρατώντας το σχολείο, προκειμένου να γίνει αποδεκτή από τη συμμορία. Η μικρή αυτή «επανάσταση» όμως δεν οδηγεί στην ελευθερία όπως ήλπιζε η μικρή ανυπότακτη αλλά σε μπλεξίματα και αδιέξοδα.

Είκοσι χρόνια μετά το Μίσος του Κασοβίτς, μια ταινία που τάραξε όλη την Ευρώπη, τα εργατικά προάστεια του Παρισιού τελματώνουν μέσα στη θλίψη της οικονομικής κρίσης και την περιθωριοποίηση των μεταναστών δεύτερης γενιάς που φαίνεται αδύνατο να ενσωματωθούν πολιτιστικά στον ευρωπαϊκό κορμό. Η απόρριψη της παιδείας, η ευκολία της μικροπαρανομίας και η αποθέωση του ρηχού και εφήμερου επικρατούν μεταξύ των νέων των οποίων οι ζωές τραβάνε κατευθείαν στον τοίχο με βάση τα σημερινά αδιέξοδα δεδομένα κι ενώ οι γονείς τους στην καλύτερη  μαζεύουν τα σκουπίδια ή καθαρίζουν γραφεία. Η μικρή Μαριέμ νομίζει ότι μεγαλώνει κάνοντας bullying, κλέβοντας φτηνά ρούχα και χορεύοντας τα hits της «άτακτης Rihanna». Στην ουσία περνάει φάσεις μεταμόρφωσης, όπως υπαινίσσεται η χωρισμένη σε κεφάλαια αφήγηση της νεαρής Σελίν Σιαμά, τα οποία την οδηγούν να επανεξετάσει τις προτεραιότητες και τις αξίες της. Χείμαρρος η μικρή Καριτζά Τουρέ στον πρωταγωνιστικό ρόλο και εξαιρετική χρήση pop μουσικής και κουστουμιών.  

Η ταινία είχε μέχρι σήμερα μια ένδοξη πορεία σε Φεστιβάλ και Βραβεία: Ταινία Έναρξης στο «Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών» του Φεστιβάλ Καννών 2014, τέσσερις υποψηφιότητες στα Βραβεία Σεζάρ 2015 (Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Μουσικής, Ήχου και Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού για την Καριτζά Τουρέ), υποψήφια για το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2014, βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ της Στοκχόλμης 2014, βραβείο TVE Another Look στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν 2014 και συμμετοχή σε πλήθος άλλων φεστιβάλ.   

Διανομή: Weirdwave 

Στις αίθουσες από 16.04.15