Une Nouvelle Amie – Η Καινούργια Φιλενάδα

Παραγωγή: Γαλλία – 2014 

Διάρκεια: 107 λεπτά

Είδος: Ψυχολογικό Θρίλερ

Βαθμολογία: * * * 1/2

Σκηνοθεσία: Francois Ozon

Πρωταγωνιστούν: Romain Duris, Anaïs Demoustier, Raphaël Personnaz, Isild Le Besco, Aurore Clément, Jean-Claude Bolle-Reddat, Bruno Pérard.

Υπόθεση: Η Κλαιρ πέφτει σε βαθιά κατάθλιψη μετά τον πρόωρο θάνατο της καλύτερής της φίλης που αφήνει τον χήρο άντρα της Νταβίντ με ένα μωρό στην αγκαλιά. Μη μπορώντας να ξεπεράσει την απώλεια αποφασίζει, σε συνεννόηση με τον σύζυγό της Ζιλ, να συμπαρασταθεί με κάθε τρόπο στον Νταβίντ. Ωστόσο η αποκάλυψη ενός καλά κρυμμένου μυστικού φέρνει στη ζωή της Κλαιρ μια καινούργια φιλενάδα. Η νέα αυτή σχέση την οδηγεί σε πολλές αναπάντεχες ανακαλύψεις που ενώ αρχικά την σοκάρουν, ταυτόχρονα της ανοίγουν νέους ορίζοντες και τελικά την οδηγούν να ξεπεράσει τη θλίψη και να ξαναβρεί το κέφι της για ζωή μέχρι τελικής ανατροπής.

Ο πιο απρόβλεπτος και ανατρεπτικός των σύγχρονων Γάλλων δημιουργών, Φρανσουά Οζόν, διασκευάζει μια κλασική νουβέλα μυστηρίου της Ρουθ Ρέντελ με τον δικό του μοναδικά γοητευτικό τρόπο. Συνδυάζοντας Χιτσκοκικό σασπένς με την φωτογραφική τελειότητα ενός Ρενουάρ και την παράδοξη και ανάλαφρη αφήγηση του Μπουνιουέλ με την queer  θεματολογία του Φασμπίντερ, μας παραδίδει μια απόλυτα γοητευτική «διεύρυνση» της αστικής ηθικής σε μια ιστορία με συνεχείς ανατροπές που οδηγούν την ηρωίδα να ανακαλύψει σταδιακά τον απωθημένο ψυχισμό της και να αναθεωρήσει τις πεποιθήσεις της. Η ίδια η ταινία αποκαλύπτει σταδιακά τα μυστήρια των χαρακτήρων της σαν πέπλα που πέφτουν και βυθίζει τον θεατή στο ξαναμμένο μυαλό της πρωταγωνίστριας της οποίας οι τολμηρές φαντασιώσεις μπορεί και να τον σοκάρουν. Μπορεί πάλι και να τον «απελευθερώσουν» όπως την Κλαιρ. Άψογη η Αναϊς Ντεμουστιέ στον πρωταγωνιστικό ρόλο ενώ ο Ρομαίν Ντυρίς, ένας από τους πιο δημοφιλείς και αρρενωπούς σταρ του Γαλλόφωνου σινεμά αποδεικνύεται εξαιρετικός στο δύσκολο ρόλο του Νταβίντ που του έφερε και μια υποψηφιότητα για Σεζάρ. Μια διεστραμμένα γοητευτική ταινία στα όρια, που μόνο στην Ευρώπη θα μπορούσε να γυριστεί, η οποία και τιμήθηκε με το βραβείο του Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. 

Διανομή: Filmtrade 

Στις αίθουσες από 16.04.15