La rançon de la gloire – Το Τίμημα της Δόξας

Παραγωγή: Γαλλία/Βέλγιο – 2014 

Διάρκεια: 110 λεπτά

Είδος: Κοινωνικό

Βαθμολογία: * *   

Σκηνοθεσία: Xavier Beauvois

Πρωταγωνιστούν: Benoît Poelvoorde, Roschdy Zem, Séli Gmach, Chiara Mastroianni, Nadine Labaki, Peter Coyote, Xavier Maly, Arthur Beauvois, Jean-Daniel Bigler, Dolores Chaplin, Eugène Chaplin.

Υπόθεση: Ελβετία 1977: Στη μικρή πόλη Βεβέ, στις όχθες της λίμνης της Γενεύης, ζει σε ένα τροχόσπιτο ο μετανάστης Οσμάν με την πανέξυπνη 7χρονη κόρη του. Όταν αποφυλακίζεται ο μικροαπατεώνας Έντυ, παλιός φίλος και γείτονας του Οσμάν, επιστρέφει στο τροχόσπιτό του με τη συμφωνία να προσέχει την κόρη του Οσμάν όσο η μητέρα της είναι καθηλωμένη στο νοσοκομείο με σοβαρά προβλήματα κινητικότητας. Ο 40χρονος Έντυ αν και είναι Χριστούγεννα, από τη φτώχεια και την ανέχεια έχει γίνει πικρόχολος. Και ξαφνικά ανακοινώνεται ο θάνατος του Τσάρλι Τσάπλιν, διάσημου κάτοικου του Βεβέ. Τότε ο Έντυ συλλαμβάνει την τρελή ιδέα να κλέψει το πτώμα από το νεκροταφείο και να ζητήσει λύτρα, βάζοντας στο κόλπο και τον Οσμάν που είναι απελπισμένος αφού χρειάζεται ένα μεγάλο ποσό για να πληρώσει το νοσοκομείο της γυναίκας του. Τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχό τους βέβαια και το φινάλε φαίνεται σκοτεινό. Εκτός αν η ζωή των φτωχοδιάβολων αυτών μιμηθεί την τέχνη του μακαρίτη απαχθέντα μετά θάνατον.

Πολύ ενδιαφέρον θέμα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, εξαιρετικά «ερμηνευτικά εργαλεία» στους βασικούς ρόλους, καλή αίσθηση εποχής αλλά μέχρι εκεί. Ο Ξαβιέ Μπωβουά, που έχει δώσει ταινίες αξιόλογες όπως το Ενώπιον Θεού και Ανθρώπων, χάνει την ευκαιρία να κάνει ένα ουσιαστικό σχόλιο πάνω στη σύνδεση της τέχνης του μεγάλου και ζάπλουτου δημιουργού με τις εξαθλιωμένες ζωές των απαγωγέων του και διεκπεραιώνει ακαδημαϊκά και επιδερμικά τη γλυκόπικρη αυτή αληθινή ιστορία. Ίσως η συνδρομή της οικογένειας Τσάπλιν, που υπήρξε ουσιαστική για την πραγματοποίηση της ταινίας, να υπήρξε ταυτόχρονα και «εμπόδιο» για το τι είναι «πολιτικά ορθό» να λεχθεί και τι να αποσιωπηθεί από αυτή την ιστορία. Πάντως βλέπεται με σχετικό ενδιαφέρον κυρίως λόγω των πρωταγωνιστών.

Διανομή: Seven Films & Σπέντζος Φιλμ 

Στις αίθουσες από 23.04.15