Cymbeline – Αναρχία

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2014 

Διάρκεια: 98 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * *

Σκηνοθεσία: Michael Almereyda

Πρωταγωνιστούν: Ethan Hawke, Ed Harris, Milla Jovovich, John Leguizamo, Penn Badgley, Dakota Johnson, Anton Yelchin, Peter Gerety , Kevin Corrigan, Vondie Curtis-Hall, James Ransone, Spencer Treat Clark, Bill Pullman, Delroy Lindo.

Υπόθεση: Η δράση της ταινίας τοποθετείται στη σύγχρονη εποχή σε μια παρακμασμένη Αμερικάνικη πόλη. Ο Κυμβελίνος (Έντ Χάρις), είναι ένας μεγαλέμπορος ναρκωτικών, επικεφαλής μιας βίαιης συμμορίας μοτοσυκλετιστών, των Μπρίτονς. Αδυναμία του είναι η πανέμορφη αλλά σκοτεινή Βασίλισσα, η δεύτερη σύζυγός του (Μίλα Γιόβοβιτς), που θα τον ενθαρρύνει να αγνοήσει την απαίτηση εξόφλησης «φόρου» στους διεφθαρμένους αστυνομικούς της πόλης, υποκινώντας έτσι έναν μοιραίο πόλεμο. Η γλυκιά και ευαίσθητη κόρη του Κυμβελίνου Ιμογένη (Ντακότα Τζόνσον) είναι ερωτευμένη με τον Πόστουμο (Πεν Μπάντζλεϊ), έναν σκοτεινό, όμορφο συμμορίτη. Ο πατέρας της, μη εγκρίνοντας αυτό τον έρωτα, θα τον διώξει από τη συμμορία προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για τον γιο της Βασίλισσας, Κλότεν. Ο Ιάκιμος (Ίθαν Χοκ) προκαλεί τον Πόστουμο, να ζητήσει από την Ιμογένη να αποδείξει την πίστη της σε εκείνον. Μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα αποπλάνησής της, ο Ιάκιμος μπαίνει στο δωμάτιο της Ιμογένης κρυμμένος στη θήκη ενός μουσικού οργάνου, και απαθανατίζει τον εαυτό του δίπλα στην κοιμισμένη κοπέλα, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα και μια ελιά που έχει στο στήθος της. Όταν θα παρουσιάσει ως στοιχεία της απιστίας της, τη φωτογραφία και ένα βραχιόλι της, θα εξοργίσει τον Πόστουμο που θα παραγγείλει στον Πιζάνιο (Τζον Λεγκουιζάμο), ένα μηχανόβιο κακοποιό με χρυσή καρδιά, να σκοτώσει την Ιμογένη. Αυτός όμως θα την βοηθήσει να ξεφύγει, πληρώνοντας ακριβό τίμημα: ο Κυμβελίνος θα τον φυλακίσει και θα τον βασανίσει θεωρώντας τον υπαίτιο για την εξαφάνιση της κόρης του. Η Βασίλισσα θέλοντας να ξεφορτωθεί την Ιμογένη της δίνει να πιει δηλητήριο που την κάνει να πέσει σε λήθαργο. Ο από μηχανής Θεός όμως επιβλέπει τα πάντα…

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και τελευταία έργα του Σέξπηρ είναι ο Κυμβελίνος που, έχοντας πέσει σε δυσμένεια για μεγάλο διάστημα, μόλις στον εικοστό αιώνα άρχισε να γίνεται αποδεκτό και πάλι ως ένα από τα αριστουργήματα του βάρδου. Εφόσον λοιπόν δεν είναι και τόσο γνωστό, θεωρητικά μπορεί να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά μια ελεύθερη μεταφορά του σε σύγχρονο πλαίσιο περιπέτειας δράσης. Έτσι λοιπόν ο ανεξάρτητος Αμερικανός δημιουργός Μάικλ Αλμερέιντα, που το 2000 είχε διασκευάσει και τον Αμλετ, επανέρχεται στα Σεξπηρικά πράγματα μπολιάζοντας τον Κυμβελίνο με στοιχεία από τηλεοπτικές σειρές όπως το Sons of Anarchy και το Game of Thrones, διατηρώντας όμως το πρωτότυπο κείμενο. Μαζεύοντας ωστόσο στα περιορισμένα πλαίσια μιάμισης ώρας ένα έργο ανοικονόμητο με πολλές υποπλοκές το κάνει κατά διαστήματα δυσνόητο και του αφαιρεί το δραματουργικό του βάθος. Ένα πράμα, άντε να το κλείσουμε να τελειώνουμε, να ζήσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα. Δυστυχώς την τελευταία λέξη επί σεξπηρικών διασκευών την έχει πει εδώ και είκοσι χρόνια ο Μπαζ Λούρμαν με το Ρωμαίο και την Ιουλιέτα του, μια αριστουργηματική ταινία με την οποία θα ήταν αστείο να συγκριθεί ετούτη η Αναρχία. Το εξαιρετικό από άποψη δυναμικής καστ διεκπεραιώνει αμήχανα την υπόθεση ενώ οι τραγικές διαστάσεις του έργου δεν επιζούν μετά την τόση διασκευή! Αξιοπερίεργο. 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 23.04.15