Qui Vive (Insecure) – Σε Επιφυλακή

Παραγωγή: Γαλλία – 2014 

Διάρκεια: 83 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * *  

Σκηνοθεσία: Marianne Tardieu

Πρωταγωνιστούν: Reda Kateb, Adèle Exarchopoulos, Rashid Debbouze, Moussa Mansaly, Serge Renko, Alexis Loret, Hassan N'Dibona, Mohamed Mouloudi, Guillaume Verdier, Medanie Boussaïd.

Υπόθεση: Ο Σερίφ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο της ζωής του: Στα τριάντα του χρόνια έχει αναγκασθεί να επιστρέψει στο πατρικό του, προσπαθώντας να πετύχει στις εξετάσεις για να ξεκινήσει σπουδές στη νοσηλευτική. Παράλληλα έχει βρει δουλειά για τα προς το ζην σε εταιρεία σεκιούριτι. Όταν μαθαίνει ότι πέτυχε στα γραπτά και ταυτόχρονα γνωρίζει την όμορφη Τζένη μοιάζει να του χαμογελά ξανά η ζωή. Του κάνουν όμως δύσκολη τη ζωή, μερικά παιδιά που συχνάζουν στο εμπορικό κέντρο που εργάζεται, Για να τα ξεφορτωθεί ζητά τη βοήθεια ενός παλιού του φίλου που όμως κάνει ύποπτες μπίζνες. Σαν αντάλλαγμα συμφωνούν να τον ενημερώσει ο Σερίφ πότε θα γίνει η επόμενη παραλαβή φορτίου. Δυστυχώς εκείνο το βράδι όλα πάνε στραβά και η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο…

Ένας άνθρωπος κυριολεκτικά ανάμεσα σε δύο κόσμους: από τη μία η Γαλλία κι από την άλλη η αραβική καταγωγή του. Από τη μια το παρελθόν με τις ύποπτες παρέες κι από την άλλη το πολυπόθητο μέλλον με δουλειά, σπίτι και κορίτσι που δύσκολα φαίνεται να πραγματοποιείται μέσα στις δυσμενείς συνθήκες που βιώνει η σύγχρονη Ευρώπη. Στη μέση η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα, το κενό. Ένα κενό που έρχεται να καλυφθεί από μοιραία λάθη και αψυχολόγητες αποφάσεις με ολέθριες συνέπειες. Δύσκολη και πολύπλοκη η καθημερινότητα πια.

Η ταινία της πρωτοεμφανιζόμενης Μαριάν Ταρντιέ δίνει βάρος στην ψυχολογική ταλάντευση του κεντρικού της ήρωα που ερμηνεύει μοναδικά ο ανερχόμενος Γαλλοαλγερινός σταρ Ρέμπα Κατέμπ. Όλη η ταινία είναι πάνω του, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο το ρόλο και την παρουσία της πολυδιαφημισμένης Αντέλ Εξαρχόπουλος. Μια μικρή, χαμηλόφωνη ταινία που αν δεν διέθετε αυτόν τον πρωταγωνιστή θα περνούσε απαρατήρητη. Θα συγκινήσει πάντως.  

Διανομή: Strada Films 

Στις αίθουσες από 23.04.15