Avengers: Age Of Ultron – Εκδικητές: Η εποχή του Ultron (και σε 3D)

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2015 

Διάρκεια: 142 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας

Βαθμολογία: * * *  

Σκηνοθεσία: Joss Whedon

Πρωταγωνιστούν: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Samuel L. Jackson, Don Cheadle, Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Olsen, Paul Bettany, Cobie Smulders, Anthony Mackie, Hayley Atwell,Idris Elba, Stellan Skarsgård, Claudia Kim, Thomas Kretschmann, Andy Serkis, Julie Delpy, Stan Lee και η φωνή του James Spader ως Ultron.

Υπόθεση: Όταν ο Iron Man Tony Stark, μετά την καταστροφή της S.H.I.E.L.D., προσπαθεί να ενεργοποιήσει ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που θεωρητικά θα συμβάλει στη διατήρηση της τάξης, τα πράγματα εξελίσσονται εντελώς διαφορετικά καθώς το τεχνητό όν που δημιουργεί με το όνομα Ultron, είναι μεν η τελευταία λέξη της ρομποτικής αλλά διαθέτει τη δική του ατζέντα που φυσικά δεν είναι άλλη από το να γράψει από μόνος του την τελευταία λέξη της ανθρωπότητας. Οι καλοί μας Εκδικητές μαζεύονται όπως όπως και αναλαμβάνουν επειγόντως δράση για να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να σώσουν την παρτίδα ενάντια στο παρανοϊκό και κατά τα φαινόμενα ακατανίκητο ρομπότ. Μέσα από νέες συμμαχίες και αναπάντεχες εξελίξεις θα μας προκύψει η τιτανομαχία που θα τελειώσει όλες τις τιτανομαχίες που γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Πιο μεγάλο! Πιο μαζικό! Πιο ιλιγγιώδες! Πιο χορταστικό! Και εν τέλει κουραστικό μέσα στη φιλοδοξία του να συμπεριλάβει τα άπαντα της ηρωικής κόμικ φιλολογίας σε δυόμιση ώρες. Βαδίζοντας στα ίχνη της παγκόσμιας κυριαρχίας στο box office της πρώτης ταινίας, η Marvel και ο σεναριογράφος-σκηνοθέτης Joss Whedon επιστρατεύουν και πάλι το πάνθεον των ηρώων της εταιρείας: Iron Man (Robert Downey Jr.), Hulk (Mark Ruffalo), Captain America (Chris Evans), Thor (Chris Hemsworth), Black Widow (η θεά Scarlett Johansson) και Hawkeye (Jeremy Renner) συνεχίζουν από εκεί που σταμάτησαν. Απέναντί τους (ή τέλος πάντων κάπου εκεί στη γειτονιά) βρίσκεται ο Quicksilver (Aaron Taylor-Johnson) και η δίδυμη αδελφή του Scarlet Witch (η εξαιρετική Elizabeth Olsen), παιδιά-αποτέλεσμα πειραμάτων της Hydra με υπερφυσικές ιδιότητες. Το υπεράνθρωπο ρομπότ Ultron υποδύεται  με τη μέθοδο του performance capture ο James Spader ενώ ο καλοκάγαθος ηλεκτρονικός υπερήρωας Vision ενσαρκώνεται με βρετανικό φλέγμα από τον Paul Bettany.

Το σαρδόνιο χιούμορ με το οποίο είχαν τόσο πετυχημένα επενδυθεί οι ήρωες στην πρώτη ταινία υπάρχει και εδώ, ελαφρά παραγκωνισμένο όμως από τις σκηνές δράσης που έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της πλοκής. Οι σχέσεις των ηρώων εξελίσσονται και περνούν σε «άλλο επίπεδο» φέρνοντάς τους πια στο παγκόσμιο προσκήνιο, αφού ξεπεραστεί σχετικά γρήγορα το νεοψυχροπολεμικό κλίμα της έναρξης και ενώ ο άμοιρος πλανήτης συνεχίζει να γυρίζει και να απειλείται.

Να σημειωθεί ότι η ταινία δεν αποτελεί ακριβώς sequel  της πρώτης ταινίας εφόσον μεσολάβησε το δεύτερο (και εξαιρετικό) μέρος του Captain America το οποίο επέφερε κάποιες αλλαγές στο σύμπαν της Marvel που εδώ ενσωματώνονται ομαλά. Εντυπωσιακά και up to date τα οπτικά εφέ, πότε ευφάνταστα (μια πόλη που κυριολεκτικά ξεριζώνεται) και πότε κοινότυπα (κλωτσοπατινάδα μέχρι τελικής πτώσης), έχουν σίγουρη την οσκαρική υποψηφιότητα του χρόνου.  

Η απόλυτη ταινία-υπόδειγμα της νεοχολυγουντιανής παγκοσμιοποιημένης ιδεολογίας όπου ο βασικός ήρωας δεν είναι παρά ένας ζάπλουτος εγωκεντρικός επιχειρηματίας που χρηματοδοτεί τη σωτηρία της ανθρωπότητας με το δικό του «μοναδικό» τρόπο. Θα ενθουσιάσει κυρίως τους φαν του είδους!

 

Και μερικά FunFacts  για τους φανατικούς

         Η αναβάθμιση της γκαρνταρόμπας του Hulk δεν θα περάσει απαρατήρητη. Θα τον δούμε να φοράει ένα ειδικό σορτσάκι/κολάν κάτω από το παντελόνι του.  Όταν, λοιπόν, πρασινίζει από το κακό του και σκίζει τα ρούχα του, το εσώρουχο αυτό απλώνεται και προσαρμόζεται ανάλογα, αφήνοντας πίσω του τα άχαρα χρόνια που φορούσε ένα πιο συμβατικό σλιπάκι.

         Χάρη στις ικανότητες του Tony Stark, το οπλοστάσιο του Hawkeye αναβαθμίζεται. Θα προστεθούν κάποια καινούργια βέλη στη φαρέτρα του και θα έχει τη δυνατότητα πια να ρίχνει μέχρι και εννέα βέλη ταυτόχρονα. Επίσης,  το χρώμα του τόξου του αλλάζει και από μαύρο γίνεται καστανό.

         Δραματικές αλλαγές έχει, επίσης, υποστεί και η πανοπλία του Captain America, η οποία πλέον μοιάζει πιο πολύ με αυτήν του Iron Man. Κάποιες μετατροπές έχουν γίνει, επίσης, και στην ασπίδα του. Ο Captain μπορεί να την καλεί να επιστρέφει και αντί για δύο συμβατικά χερούλια, έχει πια μια μαγνητική επιφάνεια, ώστε να κολλάει στο γάντι του.

         Η Black Widow έχει, επίσης, διευρύνει το οπλοστάσιό της, χάρη στην ευγενική χορηγία του Tony Stark.

         Για τις ανάγκες της ταινίας, η παραγωγή κατασκεύασε έναν πελώριο πύργο, για να αποτελέσει την έδρα των Εκδικητών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σετ που έχει κατασκευαστεί ποτέ για τις ανάγκες των ταινιών της Marvel. Πολλές σκηνές του έργου διαδραματίζονται σε αυτόν το πύργο. Στην ταινία, ο πύργος έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από -ποιον άλλον- τον Tony Stark. Πρόκειται για ένα μέρος, όπου οι Εκδικητές συναντώνται, καταστρώνουν σχέδια και τα λένε μεταξύ τους.

         Το Hulkbuster είναι ένα προσχέδιο πανοπλίας προορισμένο να γίνει το αντίπαλο δέος του Hulk. Σχεδιάστηκε από τους Tony Stark και Bruce Banner. ‘Ενας δορυφόρος βρίσκεται σε χαμηλή τροχιά και παρακολουθεί συνέχεια τον Banner, έτσι ώστε, όταν ο τελευταίος παρεκτραπεί να μπορέσει ο Tony Stark να φορέσει την πανοπλία, για να αντιμετωπίσει το πράσινο τέρας.

         Το Quinjet, το τζετ των Εκδικητών, έχει πια ένα πιο μιλιταριστικό look. Δίνει, επίσης, τη δυνατότητα στους πιλότους να τσεκάρουν με άνεση το περιβάλλον γύρω τους.

         Τα γυρίσματα της ταινίας, εκτός από το studio, έγιναν και σε πολλές πραγματικές τοποθεσίες από την Αγγλία έως τη Νότιο Αφρική, την Κορέα και την Ιταλία.

         Τα γυρίσματα που έγιναν στην Κορέα είχαν ιδιαίτερη σημασία για την ηθοποιό Claudia Kim που μεγάλωσε στη Σεούλ και υποδύεται στην ταινία την Dr. Helen Cho. Η παραγωγή στη Σεούλ τοποθέτησε κάμερες σε τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα και αυτοκίνητα, για να υπάρξουν πλάνα που ποτέ δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν μέσω συμβατικών μέσων. Γι’ αυτό το σκοπό αξιοποιήθηκε η εμπειρία των αδερφών Menstru Pa, πρωταθλητών Κορέας στους αγώνες τηλεκατευθυνόμενων αεροπλάνων και του Pak Min Keu, πρωταθλητή αγώνων τηλεκατευθυνόμενων αυτοκινήτων.

         Η βραβευμένη με Όσκαρ Alexandra Byrne είναι υπεύθυνη για τις στολές και τα κοστούμια της ταινίας.

 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 30.04.15