Woman In Gold – Γυναίκα από Χρυσό

Παραγωγή: Βρετανία/ΗΠΑ – 2015 

Διάρκεια: 109 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * *   

Σκηνοθεσία: Simon Curtis

Πρωταγωνιστούν: Helen Mirren, Ryan Reynolds, Daniel Brühl, Katie Holmes, Tatiana Maslany, Max Irons, Charles Dance, Antje Traue, Elizabeth McGovern, Frances Fisher, Moritz Bleibtreu, Tom Schilling, Allan Corduner, Henry Goodman, Nina Kunzendorf.

Υπόθεση: Εξήντα χρόνια μετά την απόδρασή της από μια Βιέννη που κατακλύζεται από τους Ναζί, μετά την θριαμβευτική και αναίμακτη προσάρτηση της Αυστρίας, η Μαρία Άλτμαν (‘Ελεν Μίρεν), μία ηλικιωμένη Εβραία που ζει στο Λος Άντζελες, ξεκινά δικαστικό αγώνα κατά του Αυστριακού Δημοσίου διεκδικώντας οικογενειακά κειμήλια που κλάπηκαν από τους Ναζί, μεταξύ των οποίων ο διάσημος πίνακας του Κλιμτ, «Portrait of Adele Bloch-Bauer I». Παρακινούμενη από τον άπειρο αλλά τολμηρό νεαρό της δικηγόρο Σένμπεργκ (Ράιαν Ρέινολντς),, εγγονό του μεγάλου συνθέτη Άρνολντ Σένμπεργκ, αρχίζει μια μεγάλη μάχη που την φέρνει αντιμέτωπη με την Αυστριακή κυβέρνηση στο Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α., και την αναγκάζει να θυμηθεί το δυσάρεστο παρελθόν. Η προσωπική της μάχη θα αποτελέσει δεδικασμένο και για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις…

Στα πλαίσια της τρέχουσας καλλιτεχνικής προβληματικής για τον επαναπατρισμό κρατικών ή και ιδιωτικών έργων τέχνης, ακόμη ένα κινηματογραφικό δείγμα δικαστικής διαμάχης  για την κυριότητα κλεμμένων έργων. Η «Βασίλισσα» της Βρετανικής οθόνης ανεβάζει με την παρουσία της σε άλλο επίπεδο μια όχι σπουδαία αλλά αξιοπρεπή, τηλεοπτικής λογικής, ταινία που αφηγείται πολύ ενδιαφέροντα γεγονότα, άγνωστα στο πλατύ κοινό. Μια αληθινή ιστορία όπως και το «Μνημείων Άνδρες» που έχει στο επίκεντρο μια φοβερή φυσιογνωμία όπως η ιδιόρρυθμη και ευφυής Μαρία Άλτμαν της οποίας η αγαπημένη Θεία Αντέλ, που πέθανε νέα πριν δει τη ναζιστική λαίλαπα, έτυχε να απεικονίζεται στον διάσημο πίνακα του Κλιμτ που μετατράπηκε μεταπολεμικά σε εθνικό σήμα κατατεθέν της Αυστρίας. Μια γυναίκα που δεν συγχώρησε ποτέ την πατρίδα που την έδιωξε και στο τέλος πήρε την εκδίκησή της, ταπεινώνοντας τους πολιτικούς της εκπρόσωπους. Στα συν της ταινίας τα (αναμενόμενα) πλούσια σκηνικά και κοστούμια εποχής και οι θανατερές ατάκες που έχει γράψει ο Ελληνικής καταγωγής σεναριογράφος Αλέξι Κέι Κάμπελ για το χαρακτήρα που υποδύεται η λαμπερή πρωταγωνίστρια.   

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 30.04.15.