Les Combattants – Έρωτας με την πρώτη μπουνιά

Παραγωγή: Γαλλία – 2014 

Διάρκεια: 96 λεπτά

Είδος: Δραματική κομεντί

Βαθμολογία: * * 1/2

Σκηνοθεσία: Thomas Cailly

Πρωταγωνιστούν: Kévin Azaïs, Adèle Haenel, Antoine Laurent, Brigitte Roüan, Nicolas Wanczycki, Maxime Mège, Thibault Berducat, William Lebghil, Frédéric Pellegeay.

Υπόθεση: Ο νεαρός Arnaud μόλις έχει χάσει τον πατέρα του και έχει μπροστά του ένα καλοκαίρι δουλειάς στη μικρή οικογενειακή επιχείρηση που άφησε ο εκλιπών στη χήρα του και τα δύο του αγόρια. Τη μέρα λοιπόν βοηθά τον μεγαλύτερο αδελφό του ενώ τα βράδια γυρίζει χαλαρά με τους φίλους του στα στέκια της μικρής παραλιακής τους πόλης. Μέχρι που γνωρίζει τη Madeleine, μια όμορφη, γυμνασμένη αλλά σκληροτράχηλη και σκυθρωπή κοπέλα, πως λέμε γλυκιά κοπελίτσα ακριβώς το αντίθετο. Χωρίς μεγάλες προσδοκίες ο Arnaud, δέχεται τα πράγματα όπως έχουν, ενώ εκείνη κάνει σπορ και βρίσκεται συνεχώς στα όρια, σωματικά και ψυχικά. Χωρίς πολλές εργασιακές προοπτικές και οι δύο, ανταποκρίνονται σε μια καμπάνια του Γαλλικού στρατού για καλοκαιρινή δοκιμαστική εκπαίδευση προκειμένου να προσανατολιστούν επαγγελματικά προς τα κει. Η εμπειρία τους θα είναι καθοριστική…

Μακριά από τα χολιγουντιανά πρότυπα νεανικής κομεντί, η ταινία του πρωτοεμφανιζόμενου Τομά Κεϊγί έχει πολύ καλούς πρωταγωνιστές (τιμήθηκαν και οι δύο με Cesar) και ποντάρει σεναριακά στην ανατροπή των σεξουαλικών στερεότυπων και στην αλληλεπίδραση φύσης και ανθρώπου στη διαμόρφωση του ψυχισμού του. Πρωτότυπη ιστορία που όσο περνάει η ώρα εμπλέκει όλο και πιο πολύ τον θεατή, με τον όρο βέβαια να είναι υπομονετικός με το ράθυμο «καλοκαιρινό» ρυθμό της αφήγησης και τους διαλόγους στα όρια της πολυλογίας-παλιά πληγή του Γαλλικού σινεμά που φαίνεται ότι δεν έχει εκλείψει τελείως. Αρκετά σοβαρή για κομεντί, διαθέτει υποβλητική φωτογραφία και συμπαθητικό ηλεκτρονικό  soundtrack. Πάντως εάν αυτή είναι μία από τις καλύτερες φετινές Γαλλικές παραγωγές τότε Excusez moi Paris, mais We Have un probleme!

Βραβεία και συμμετοχές

3 Βραβεία Cesar (και άλλες 6 υποψηφιότητες)

Βραβείο Lui Delluc Καλύτερης πρώτης ταινίας

4 Βραβεία Φεστιβάλ Κανών(Βραβείο FIPRESCI, Βραβείο SACD, Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών, Βραβείο Art Cinema, Βραβείο  Europa Cinemas Label)

Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδας, 2015 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 07.05.15.