Καταΐφι

Υλικά για 12 μερίδες

1 κιλό φύλλο καταΐφι 

3 φλ. καρυδόψιχα αλεσμένη

1/3 φλ. ζάχαρη

1 κ.γλ. κοφτό κανέλα σκόνη

2 φλ. βούτυρο

Για το σιρόπι

1 κιλό ζάχαρη

3 φλ. νερό

1 φλούδα λεμονιού


Εκτέλεση

1. Ανοίξτε το φύλλο καταΐφι σε ένα ταψί, λιώστε 1 φλ. βούτυρο και περιχύστε πάνω από το φύλλο. Ανακατέψτε σε μπολ τη ζάχαρη, τη κανέλα και τα καρύδια.

2. Πάρτε λίγο φύλλο στα χέρια σας και απλώστε το σε μια επιφάνεια, ανοίγοντάς το ελαφρώς. Βάλτε μια κουταλιά από το μίγμα καρυδιού και τυλίξτε σε σχήμα κυλινδρικό προσέχοντας οι άκρες να μαζευτούν στο εσωτερικό του κυλίνδρου.

3. Τοποθετείστε κατά σειρά σε βουτυρωμένο ταψί τα καταΐφια, λιώστε το υπόλοιπο βούτυρο και περιχύστε. Βρέξτε τα χέρια σας με νερό και ραντίστε 5-6 φορές. Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C περίπου για 30 λεπτά. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε επιπλέον 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

4. Μόλις βγει από το φούρνο περιχύστε αμέσως με κρύο σιρόπι.

Σιρόπι

1. Βράστε σε μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα λεμονιού για περίπου 5 λεπτά.

2. Αφαιρέστε τη φλούδα και αφήστε το σιρόπι να κρυώσει.


Hints & Tips

Καλύψτε με αλουμινόχαρτο το ταψί μόλις βγει το γλυκό από το φούρνο και αφήστε το στην άκρη για μισή ώρα. Ξεσκεπάστε το και αφήστε να κρυώσει.

Γαρνίρετε με σαντιγί ή παγωτό καϊμάκι και αλεσμένο καρύδι.

Εναλλακτικά αντικαταστήστε το καρύδι με φιστίκια Αιγίνης ή αμύγδαλο.