La famille Bélier - Η οικογένεια Μπελιέ

Παραγωγή: Γαλλία/Βέλγιο – 2014 

Διάρκεια: 106 λεπτά

Είδος: Δραματική Κομεντί

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Eric Lartigau

Πρωταγωνιστούν: Karin Viard, François Damiens, Eric Elmosnino, Louane Emera, Roxane Duran, Ilian Bergala, Luca Gelberg, Mar Sodupe, Stéphan Wojtowicz.

Υπόθεση: Στα περίχωρα μιας τυπικής Γαλλικής κωμόπολης έχει το αγρόκτημά της η τετραμελής οικογένεια Μπελιέ. Μια οικογένεια εργατική, αγαπημένη και δεμένη με μια μικρή διαφορά: όλοι είναι κωφοί εκ γενετής εκτός από την μεγάλη κόρη την Πολά. Η πανέμορφη μικρή αγρότισσα είναι φοβερά πολυάσχολη αφού βοηθά την οικογένειά της στη φάρμα, είναι ο συνδετικός κρίκος με τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ συμμετέχει με αξιώσεις και στη σχολική χορωδία. Όταν το φωνητικό ταλέντο της ξεχύνεται ακατέργαστο σε κάποια πρόβα, ο  ιδιόρρυθμος καθηγητής της μουσικής αποφασίζει να την προετοιμάσει για έναν διαγωνισμό τραγουδιού, που μπορεί να της εξασφαλίσει την είσοδο σε μια σπουδαία μουσική σχολή στο Παρίσι. Πώς, όμως, θα ακολουθήσει ένα όνειρο που δεν μπορεί να αντιληφθεί εκ φύσεως η οικογένειά της; Και πώς θα μπορέσει να τους αποχωριστεί; Και μάλιστα τη στιγμή που ο πληθωρικός μπαμπάς Μπελιέ αποφασίζει να βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος, με την πλήρη υποστήριξη της μαμάς ενώ ο 14χρονος αδερφός της ερωτοτροπεί με την καλύτερή της φίλη!

Γλυκό, ανθρώπινο, συγκινητικό πορτραίτο μιας εναλλακτικής οικογενειακής πραγματικότητας, που εξετάζει με φοβερά αστείο τρόπο ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η σχέση αγάπης και προσωπικής ελευθερίας, θέμα που στα χέρια κάποιων άλλων μπορεί να κατέληγε βαρύγδουπη φλυαρία. Φέρνοντας σε αντιπαράθεση τον σιωπηλό κόσμο της οικογένειας με το θείο χάρισμα φωνής της μεγάλης κόρης η ταινία αντί για σύγκρουση προτείνει συνύπαρξη και αγαστή συνεργασία. Εξάλλου, με σιωπηλή ευγλωττία προτείνει πρωτότυπους τρόπους βελτίωσης του οικογενειακού μοντέλου και σπάει ταμπού όπως η αντίληψη των παιδιών για τη σεξουαλική δραστηριότητα των γονέων τους.

Διαθέτοντας πάνω από όλα ένα φοβερό καστ (ιδιαίτερα το πρωταγωνιστικό ζευγάρι που χωρίς να είναι κωφάλαλο ερμηνεύει εξαιρετικά τους Μπελιέ στη νοηματική γλώσσα) η ταινία του Ερίκ Λαρτιγκό έφερε στην πρώτη γραμμή της διασημότητας την πολυτάλαντη νεαρή Λουάν Εμερά που, ερχόμενη με φόρα από το Γαλλικό The Voice, κατάφερε με την πληθωρική της περσόνα και την υπέροχη φωνή της να κερδίσει κοινό και κριτική και να τσεπώσει το Σεζάρ πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού. Η μικρή αυτή νόστιμη σαν καμαμπέρ φιλμική έκπληξη κέρδισε ακόμη πέντε υποψηφιότητες Σεζάρ και έφθασε στην κορυφή του περσινού γαλλικού box office. Να σημειωθεί ότι στο φετινό γαλλόφωνο φεστιβάλ της Αθήνας προβλήθηκε ως ταινία έναρξης και κέρδισε το Βραβείο Κοινού.    

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 11.06.15.