How to make love like an Englishman – Πώς να κάνετε έρωτα σαν Εγγλέζος

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2014 

Διάρκεια: 90 λεπτά

Είδος: Ρομαντική Κομεντί

Βαθμολογία: * *

Σκηνοθεσία: Tom Vaughan

Πρωταγωνιστούν: Pierce Brosnan, Salma Hayek, Jessica Alba, Malcolm McDowel, Duncan Joiner, Ben McKenzie, Merrin Dungey, Fred Melamed, Ivan Sergei, Lombardo Boyar και η Marlee Matlin.

Υπόθεση: Ο Ρίτσαρντ Χεγκ (Πιρς Μπρόσναν) είναι επιτυχημένος καθηγητής της ρομαντικής ποίησης του 18ου αιώνα, στο φημισμένο Trinity College του Κέιμπριτζ. Επιρρεπής σε περιπέτειες, δεν έχει αναστολές με τις φοιτήτριες που γοητεύονται από τις παραδόσεις του, αφού ο πατέρας του, Γκόρντον (Μάλκολμ ΜακΝτάουελ), συνταξιούχος καθηγητής αγγλικών και αειθαλής οπαδός του ελεύθερου έρωτα τον έχει «διδάξει» καταλλήλως. Όταν όμως η Κέιτ (Τζέσικα Άλμπα), ηλιοκαμένη και αθλητική, 25χρονη Αμερικανίδα φοιτήτρια του Ρίτσαρντ, του ανακοινώνει ότι είναι έγκυος, εκείνος ενθουσιάζεται με την προοπτική να γίνει πατέρας. Το ζευγάρι μετακομίζει στο Μάλιμπου, το αγοράκι τους μεγαλώνει και έρχεται η στιγμή που η νεαρά ανακοινώνει στον κύριο καθηγητή ότι ερωτεύτηκε κάποιον νεότερο άνδρα. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι και ο κύριος καθηγητής έχει τελικά ερωτευθεί την ετεροθαλή αδελφή της γυναίκας του, την Ολίβια (Σάλμα Χάγιεκ). Και έρχεται η «ευλογημένη» ώρα για την πράσινη κάρτα που θα του επιτρέψει να παραμείνει στην Αμερική και να βρίσκεται κοντά στο γιο του. Όλα όμως πάνε στραβά και καπάκι έρχεται για επίσκεψη και ο παππούς από την Αγγλία…

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή κυκλοφορεί πάντα στα πέριξ μια κομεντί για ενήλικο κοινό με πρωταγωνιστή τον αειθαλή τέως Τζέιμς Μποντ, Πιρς Μπρόσναν. Φέτος ερμηνεύει έναν πανεπιστημιακό του Κέμπριτζ που, διδάσκοντας ρομαντικούς ποιητές της κλασσικής Βρετανικής λογοτεχνίας, αποφασίζει να ακολουθήσει την καρδιά του, έστω και στα πρόθυρα της τρίτης ηλικίας. Η περιπέτεια όμως είναι πάντα απρόβλεπτη και έχει πολλά πρόσωπα. Η ταινία του τυπικού κομεντίστα Τομ Βον κυλάει ομαλά και προβλέψιμα όπως θα αναμενόταν, διαθέτοντας ένα λαμπερό πρωταγωνιστή, δύο όμορφες Χολιγουντιανές σταρ και μια παλιά Βρετανική δόξα στο ρόλο του στριμμένου γέρο παράξενου πατέρα του ήρωα. Ωστόσο η έκδηλη αντιπάθειά της ταινίας απέναντι στον Καλιφορνέζικο τρόπο ζωής και σκέψης που  αντιπαραθέτει στην σοφή και ανθρώπινη γοητεία της Ευρώπης που αντιπροσωπεύει η γηραιά Αλβιών, είναι βέβαιο ότι την οδήγησε σε περιορισμένη προβολή πέραν του Ατλαντικού και αλλαγή τίτλου (ο αμερικάνικος τίτλος της ταινίας είναι Some Kind of Beautiful). Αυτή η αντιπαράθεση όμως και ο τόνος που συχνά σκοτεινιάζει είναι που κρατούν και το ενδιαφέρον του θεατή που δεν λιγώνεται εύκολα με χιλιοειδωμένα ρομάντζα και κλισέ ηλιοβασιλέματα. Αυτά και η φλεγματική σύγκρουση πατέρα και γιου που μοιάζει περισσότερο με φιλολογική μονομαχία, αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι ο Μάλκολμ Μακντάουελ που υποδύεται τον πατέρα είναι στην πραγματικότητα μόλις δέκα χρόνια μεγαλύτερος από τον Μπρόσναν. Μια ταινία που ξεκίνησε φιλόδοξα αλλά δεν αναμένεται παρά να δροσίσει τα καλοκαιρινά βράδια και μετά να χαθεί ήσυχα ήσυχα στο ράφι του βίντεο κλαμπ. 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 16.07.15