Mr. Holmes – Ο Κύριος Χολμς

Παραγωγή: Βρετανία/ΗΠΑ – 2015 

Διάρκεια: 104 λεπτά

Είδος: Δράμα Εποχής

Βαθμολογία: * * 1/2

Σκηνοθεσία: Bill Condon

Πρωταγωνιστούν: Ian McKellen, Laura Linney, Milo Parker, Hiroyuki Sanada, Hattie Morahan, Patrick Kennedy, Roger Allam, Philip Davis, Frances de la Tour, Charles Maddox.

Υπόθεση: Το 1947, ο διάσημος ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς είναι πια ένας ηλικιωμένος άνθρωπος που η μνήμη του τον εγκαταλείπει. Επιστρέφοντας από ένα ταξίδι στην Ιαπωνία στο απομακρυσμένο παραθαλάσσιο σπίτι του, περνάει το τέλος των ημερών του φροντίζοντας τις μέλισσες του με μόνη του συντροφιά, τη χήρα οικονόμο του με το μικρό γιο της. Χωρίς τον δόκτωρα Γουότσον στο πλευρό του, τον άνθρωπο που δημιούργησε το θρύλο του και προσπαθώντας να βρει τρόπους να συντηρήσει τις μνήμες του που χάνονται, ο γέρο Χολμς αφιερώνεται στο νεαρό παιδί, στο οποίο βλέπει έναν ιδανικό μαθητευόμενο, για να ολοκληρώσει την έρευνα για την τελευταία ημιτελή του υπόθεση που τον οδήγησε στην αποχώρηση από την ενεργό δράση.

Βασισμένη στο μυθιστόρημα A Slight Trick of the Mind του Μιτς Κάλιν, η ταινία του Μπιλ Κόντον παρουσιάζει τον θρυλικό Σέρλοκ Χολμς,  φιλολογικό δημιούργημα του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, ως έναν πραγματικό άνθρωπο, έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ οι υποθέσεις του οποίου μυθοποιήθηκαν από τον φίλο του Τζον Γουάτσον και πέρασαν στη σφαίρα του θρύλου. Στην πραγματικότητα και μετά το τέλος του καταστροφικού δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, είναι ένας γέρος άνθρωπος στα πρόθυρα της άνοιας που, μη έχοντας πια τα εργαλεία καλλιέργειας της διάσημης λογικής του, καταφεύγει στην ενδοσκόπηση του ψυχικού του κόσμου και την εξωτερίκευση όλων των καταπιεσμένων συναισθημάτων του προκειμένου να συνεχίσει για όσο καιρό του μένει πριν το τέλος. Το παρελθόν όμως μετατρέπεται σε ξένη χώρα όταν το μυαλό ξεθωριάζει και η μνήμη παίζει μικρά μοιραία παιγνίδια. Καλή η λογική αλλά το συναίσθημα είναι που καλείται να καλύψει τα κενά.

Σε μια εποχή που ο χαρακτήρας του Σέρλοκ Χολμς είναι και πάλι εξαιρετικά δημοφιλής, μέσα από block busters και τηλεοπτικές σειρές, εμφανίζεται μια χαμηλότονη προσεγμένη ταινία εποχής με έναν μεγάλο ηθοποιό όπως ο Ιαν Μακέλεν να παραδίδει ερμηνευτικά μαθήματα ως ηλικιωμένος Χολμς, που δίνει έμφαση στη μαθητεία με την κλασσική φιλοσοφική έννοια αλλά και στα διδάγματα της φύσης που ακολουθεί τους δικούς της ρυθμούς, αδιάφορη για τα ανθρώπινα πάθη και τις κοινωνικές συμβάσεις.

Διανομή: Σπέντζος Φιλμ & Seven Films 

Στις αίθουσες από 16.07.15