A Royal Night Out – Η Πριγκίπισσα το ‘σκασε

Παραγωγή: Βρετανία – 2015 

Διάρκεια: 97 λεπτά

Είδος: Κομεντί

Βαθμολογία: * *

Σκηνοθεσία: Julian Jarrold

Πρωταγωνιστούν: Sarah Gadon, Emily Watson, Rupert Everett, Jack Reynor, Bel Powley, Roger Allam, Anastasia Harrold, Jack Gordon, Ruth Sheen, Jack Laskey, Laurence Spellman.

Υπόθεση: 8 Μαΐου 1945. Οι συμμαχικές δυνάμεις γιορτάζουν με ανακούφιση την επίσημη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και το Λονδίνο πλημμυρίζει από ξέφρενα πλήθη και χαρά. Δύο αδελφές, 19 και 14 χρονών αντίστοιχα, παίρνουν για πρώτη φορά άδεια να βγουν μόνες τους έξω εκείνο το βράδυ για να συμμετάσχουν σε μια γιορτή που θα μείνει στην ιστορία.  Αυτό που βιώνουν δεν είναι αυτό που οι γονείς τους περίμεναν αφού τα πράγματα εξελίσσονται κάπως διαφορετικά και το ξημέρωμα τις βρίσκει ακόμη έξω από το σπίτι. Μόνο που αυτό το σπίτι είναι το Μπάκινχαμ, γονείς είναι το Βασιλικό ζεύγος της Αγγλίας και τα κορίτσια είναι η μετέπειτα Βασίλισσα Ελισάβετ που τότε είχε το χαϊδευτικό Λίλιμπετ και η μικρή ατίθαση αδελφή της Μαργαρίτα.

Μετά τον πολυβραβευμένο και υπέροχο «Λόγο του Βασιλιά» που αναφερόταν στα γεγονότα λίγο πριν την κήρυξη του πολέμου, ήταν αναμενόμενο η Βρετανική βιομηχανία θεάματος να ασχοληθεί ξανά με την Βασιλική οικογένεια, αυτή τη φορά με τις περιπέτειες της νεαρής διαδόχου κατά τη λήξη του πολέμου. Το ανέκδοτο γεγονός της εξόδου που πραγματεύεται η ταινία είναι ιστορικά εξακριβωμένο, οι λεπτομέρειες όμως της βραδιάς δεν είναι καθόλου γνωστές, κάτι που αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια των σεναριογράφων. Και βέβαια μην περιμένει κανείς τις φοβερές ιστορικές ανατροπές. Η δημοφιλέστερη Βρετανίδα Βασίλισσα όλων των εποχών, δημοφιλής και πέρα από τα σύνορα της Γηραιάς Αλβιώνος, υπήρξε πάντα «σφίγγα» όσον αφορά την ζωή της πίσω από τις κλειστές πόρτες του Παλατιού.

Μια εύπεπτη χαριτωμενιά, φροντισμένη και με άψογο casting, που αφορά σχεδόν αποκλειστικά Βρετανούς υπηκόους αλλά και λάτρεις της Βασιλείας, των θεσμών και του savoir vivre. Το DVD της ταινίας ίσως και να πωλείται προσεχώς μαζί με τα αναμνηστικά φλιτζανάκια και τα λοιπά ενθύμια στο Βασιλικό Κατάστημα των Ανακτόρων μια και η ταινία έχει γυριστεί με τη διακριτική υποστήριξη της Αυλής ! 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 30.07.15