Love & Mercy

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2014 

Διάρκεια: 121 λεπτά

Είδος: Μουσικό Βιογραφικό Δράμα

Βαθμολογία: * * 1/2

Σκηνοθεσία: Bill Pohlad

Πρωταγωνιστούν: John Cusack, Paul Dano, Elizabeth Banks, Paul Giamatti, Bill Camp, Kenny Wormald, Joanna Going, Jake Abel, Dee Wallace, Erin Darke, Max Schneider, Nick Gehlfuss, Brett Davern, Graham Rogers.

Υπόθεση: Ο υποψήφιος για Όσκαρ παραγωγός του «Δέντρου της Ζωής» Μπιλ Πόλαντ, στο 2ο μόλις σκηνοθετικό του εγχείρημα στην 25ετή καριέρα του, καταπιάνεται με την ιστορία μιας ταραγμένης μουσικής ιδιοφυίας, του Μπράιαν Ουίλσον, συνιδρυτή και βασικού συνθέτη των θρυλικών Beach Boys.

Η ταινία πηγαινοέρχεται ανάμεσα στα φανταχτερά 60s και τα άχρωμα 80s για να μας αποκαλύψει την άγνωστη ιστορία πίσω από τις ηλιόλουστες μελωδίες των Beach Boys, τη μετεωρική άνοδο, την εντυπωσιακή πτώση, την εξάρτηση και την ανάκαμψη του πρωτοπόρου μουσικού. Για να το κάνει, χρησιμοποιεί δύο ηθοποιούς τον Πολ Ντέινο και τον Τζον Κιούζακ που υποδύονται τον Ουίλσον στις δύο διαφορετικές περιόδους της ζωής του. Παρά τη σημαντική συμβολή και των δύο εξαίρετων ηθοποιών στην κατανόηση της ψυχικής και νοητικής κατάστασης του «Μότσαρτ» του Μπελ Αιρ, αυτό εξελίσσεται σε βασικό μειονέκτημα για την αφηγηματική ισορροπία της ταινίας που την οδηγεί σε ένα είδος καλλιτεχνικής σχιζοφρένειας παρόμοιας με την κατάσταση του ήρωά της.

Και επειδή ο Ουίλσον είναι σήμερα ακόμη ζωντανός και πιο δραστήριος από ποτέ στα 73 του (εμφανίζεται δε να τραγουδάει live στους τίτλους του τέλους), η ταινία περιορίζει μοιραία την οπτική της, χωρίς να μπαίνει σε μεγάλο βάθος ούτε να σκαλίζει δυσάρεστες οικογενειακές σχέσεις και καταστάσεις. Ακόμη και η σχέση του με τη δεύτερη σύζυγό του Μελίντα που υποδύεται η πανέμορφη Ελίζαμπεθ Μπανκς, αν και αφηγηματικός κορμός της ταινίας, παραμένει σε ένα πρώτο επίπεδο, εμφανιζόμενη σαν απλός ανταγωνισμός με τον ημίτρελο δόκτορα και γκουρού του καλλιτέχνη. Η χημεία του πρωταγωνιστικού ζεύγους δεν είναι καλή και δεν προκύπτει από πουθενά ο λόγος που γοητεύεται η πετυχημένη ξανθιά πωλήτρια αυτοκινήτων από ένα εμφανώς διαταραγμένο και ασουλούπωτο αντίτυπο του Πολίτη Καίην.

Εκεί που πετυχαίνει ο Πόλαντ είναι στην απόδοση του μουσικού κλίματος της εποχής και την εξήγηση του γιατί υπήρξε τόσο σημαντικός ο Ουίλσον για την Pop μουσική: γεννημένος στην Καλιφόρνια το 1942, ο Ουίλσον σχημάτισε το 1961 με τα αδέλφια του τους Beach Boys, των οποίων οι επιτυχίες τον έκαναν πασίγνωστο. Πέρα από τις χαρούμενες μελωδίες και τα εθιστικά ρεφρέν, χαρακτηριστικά των πρώτων τους άλμπουμ, ο Ουίλσον εξέλιξε την μέθοδό του για να δημιουργήσει το πρωτοποριακό «Pet Sounds», που θεωρείται πλέον ένα από τα καλύτερα ροκ άλμπουμ όλων των εποχών. Οι σκηνές στα στούντιο ηχογράφησης με τον Πολ Ντέινο είναι απλά μοναδικές. Στην Ελλάδα πάντως οι Beach Boys ποτέ δεν απέκτησαν τη φήμη των Beatles και των Rolling Stones οπότε το κοινό στο οποίο απευθύνεται η ταινία είναι εξ αντικειμένου περιορισμένο.

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 06.08.15