Everything will be fine – Όλα θα πάνε καλά

Παραγωγή:Γερμανία/Καναδάς/Γαλλία/Σουηδία/Νορβηγία – 2015 

Διάρκεια: 118 λεπτά

Είδος: Ψυχολογικό Δράμα

Βαθμολογία: * 1/2

Σκηνοθεσία: Wim Wenders

Πρωταγωνιστούν: James Franco, Rachel McAdams, Peter Stormare, Charlotte Gainsbourg, Marie-Josée Croze, Julia Sarah Stone, Patrick Bauchau, Robert Naylor, Jack Fulton.

Υπόθεση: Ένα χιονισμένο χειμωνιάτικο βράδυ σε έναν επαρχιακό δρόμο κάπου στον Καναδά, ένα αυτοκίνητο πέφτει, λόγω περιορισμένης ορατότητας, πάνω σε ένα έλκηθρο που ξεπετάγεται από το πουθενά. Οδηγός είναι ένας συγγραφέας ο Τόμας που έχει τα δικά του δημιουργικά προβλήματα. Το ατύχημα είναι θανατηφόρο χωρίς να ευθύνεται κανείς επί της ουσίας. Ούτε ο Τόμας που αιφνιδιάστηκε, ούτε ο μικρός Κρίστοφερ, που έπρεπε να φροντίσει να μη βγει στο δρόμο ο αδελφός του, ούτε η μητέρα τους, Κέιτ, που έπρεπε να είχε καλέσει τα παιδιά μέσα νωρίτερα. Ο Τόμας πέφτει σε κατάθλιψη και ξεκινά να κάνει το μόνο που γνωρίζει καλά: να γράφει. Ο χρόνος γιατρεύει τις πληγές και η τέχνη τις ενοχές. Η απόσταση δίνει στον άνθρωπο το κουράγιο να αντιμετωπίζει το παρελθόν και να προσφέρει τη συγχώρεση τόσο προς τους άλλους όσο κυρίως προς τον εαυτό σου.

Μετά από πολλά χρόνια δραστηριοποίησης στο ντοκιμαντέρ, με τεράστιες καλλιτεχνικές επιτυχίες στο ενεργητικό του όπως η Pina και το περσινό Αλάτι της Γης, ο διασημότερος Γερμανός σκηνοθέτης του 20ου αιώνα, δημιουργός αριστουργημάτων όπως η Κατάσταση των Πραγμάτων και τα Φτερά του Έρωτα, επιστρέφει στη μυθοπλασία με μια ιστορία που υπόσχεται πολλά. Η σχέση της τέχνης με τη ζωή ή πως ένας δημιουργός «εκμεταλλεύεται» τον ανθρώπινο πόνο μεταγράφοντάς τον στο έργο του για να γνωρίσει το θρίαμβο, η σχέση δύο ανθρώπων που το μόνο κοινό τους είναι ένα τραυματικό γεγονός, η ενοχή ως κινητήρια και ανασταλτική μαζί δύναμη. Ωραία και ενδιαφέροντα όλα αυτά και το σκηνοθετικό περιτύλιγμα πολυτελείας. Δυστυχώς όμως τίποτα δεν φυσάει ζωή στο όλο δημιούργημα. Ο πανέμορφος Τζέιμς Φράνκο, που έχει αποδείξει αλλού την αξία του (127 ώρες), περιφέρει την ύπαρξη του κάνοντας γκριμάτσες δυσφορίας και ποζάροντας λυπημένος και σκεφτικός προκειμένου να μας κοινωνήσει τις υπαρξιακές του αγωνίες ενώ οι γυναίκες γύρω του πάνε κι έρχονται μυστηριωδώς μαγεμένες από τη γοητεία του. Το μόνο που κοινωνεί τελικά στο κοινό η ταινία είναι όμορφα ασάλευτα τοπία γεμάτα πλήξη και όμορφα ανέκφραστα πρόσωπα γεμάτα πόζα. Η επιτυχία θα μπορούσε να είναι so close όμως παραμένει faraway. Μικρός είναι ακόμα ο Βιμ αφού γιορτάζει τα 70 του χρόνια γυρίζοντας κιόλας την επόμενη ταινία του…

Διανομή:  Odeon 

Στις αίθουσες από 13.08.15