Κο Σαμούι

Μία δυνατή βροντή, η βροχή πού μαστίγωνε το bungalow και τα δυνατά μπλουζ τού Ινδικού από την ξαφνική τροπική μπόρα, ήταν ένα ιδανικό καλωσόρισμα τής νέας ημέρας στον "θαυματουργό" παράδεισο τού Ko Samui. Η κούραση με είχε καταβάλλει το προηγούμενο βράδυ αφού είχα διαλέξει τον δύσκολο δρόμο για να φθάσω στο νησί, διασχίζοντας όλη την χερσόνησο της Ταϊλάνδης και περνώντας απέναντι με το φέρι από το Shurat Thani. Η διαδρομή όμως με αποζημίωσε στο έπακρο, αφού ταξίδεψα μέσα από ονειρικά τοπία και δάση της βροχής, γνωρίζοντας παράλληλα μία Ταϊλανδική εκδοχή των δικών μας Μετεώρων. 
Η μικρή επίγεια Εδέμ, βρίσκεται στον κόλπο της Ταϊλάνδης και απέχει 70χιλ. από την χερσόνησο Malay. Αν ονειρεύεστε φαγητό δίπλα στο κύμα με συνοδεία την αύρα του Ινδικού ωκεανού και ταυτόχρονα ''αγχολυτικές'' διακοπές, το Kho Samui δεν θα σας απογοητεύσει.

Το νησί είναι το τρίτο σε μέγεθος της Ταϊλάνδης με έκταση μόλις 247τετ.χιλ. Θεωρείται η εναλλακτική λύση στο ''υπερβολικό'' και ασφυκτικά πολύβουο Phuket. Χαρακτηρίζεται σαν το νησί του κοκοφοίνικα, αφού αυτά τα τροπικά δένδρα καλύπτουν το 80% των εδαφών του και συνεισφέρουν σημαντικά έσοδα στην οικονομία του νησιού μαζί με τον τουρισμό. Οι επισκέπτες αντιμετωπίζουν το Kho Samui σαν ένα μικρό επίγειο παράδεισο, αφού το απόλυτο πράσινο, οι συνεχόμενες εναλλαγές τοπίων, οι υπέροχες ακτές του και οι κρυμμένοι θησαυροί της ενδοχώρας του, απογειώνουν και τις πέντε αισθήσεις. Οι παραλίες του Kho Samui είναι ασυναγώνιστες και αρκετά πιο ανταγωνιστικές από του Phuket. Παράλληλα η γεωγραφική του θέση- αφού βρίσκεται στα ανατολικά της χερσονήσου της Ταϊλάνδης - του προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στη διάρκεια της βροχερής καλοκαιρινής περιόδου, σε σχέση με το Phuket που βρίσκεται δυτικά της. Παρόλο δε την κατασκευαστική ανάπτυξη που βιώνει, ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον είναι αδιαπραγμάτευτος.
Τα καταλύματα που ξεκινάνε από πεντάστερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, μέχρι αχυροκαλύβες κάτω από τους φοίνικες, κοσμούν και συμπληρώνουν το σκηνικό. Η πρωτεύουσα του νησιού είναι η Nathon, που είναι η θαλάσσια πύλη εισόδου από την χερσόνησο Malay. Δεν προσφέρει καμία συγκίνηση στους επισκέπτες, γι' αυτό όλοι προσπερνούν με αδιαφορία.

Ακτή Chaweng, ο ''θησαυρός'' του νησιού.

Είναι αναμφισβήτητα ο σημαντικότερος λόγος για να ταξιδέψει κανείς τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα μέχρι το Kho Samui. Η εκπληκτική αυτή τροπική ακτή, είναι η ουσιαστική πρωτεύουσα του νησιού. Έχει συνολικό μήκος γύρω στα 6 χιλιόμετρα, πλαισιώνεται από χιλιάδες φοίνικες, κατάλευκη άμμο, καταγάλανα νερά - ανέμου επιτρέποντος πάντα - και φυσικά αμέτρητα ξενοδοχεία για όλα τα βαλάντια, μπαράκια και ψαροταβέρνες όπου τα τραπεζάκια βρέχονται κυριολεκτικά από το κύμα. Απέχει μόλις 10 χιλ. από το αεροδρόμιο του νησιού, που και αυτό είναι χάρμα οφθαλμών, αφού τα terminal είναι αχυροκαλύβες στολισμένες με πολύχρωμα λουλούδια κάτω από την σκιά των φοινίκων. Η Chaweng σφύζει από ζωή όλο το εικοσιτετράωρο.

Τις πρωινές ώρες όλοι απολαμβάνουν τον ήλιο, χορεύουν με την θάλασσα και επιδίδονται μετά μανίας στο μάζεμα κοχυλιών στην βορινή πλευρά της παραλίας, που στερείται όμως, για πολλές ώρες της ημέρας το νερό εξαιτίας της παλίρροιας. Μόλις γλυκάνει ο ήλιος το απόγευμα, οι περισσότεροι θα αναζητήσουν την χαλάρωση ενός παραδοσιακού Ταϊλανδέζικου μασάζ από τις αμέτρητες τέντες που υπάρχουν στην παραλία, θα κάνουν jogging ή θα επιδοθούν σε θαλάσσια sports. Ο πραγματικός όμως θησαυρός που κρύβει αυτή η ακτή είναι στη διάρκεια της νύχτας, που μοιάζει χωρίς τέλος. Ειδικά δε αν συνδυάζεται με πανσέληνο.
Τα τραπεζάκια από τις ψαροταβέρνες στήνονται εκεί που σβήνει το απαλό κύμα, φαναράκια ανάβουν, ενώ ακούγονται οι πρώτοι ήχοι μουσικής, από τις μπάντες που παίζουν live στα μπαράκια και τα εστιατόρια. Μετά το φαγητό οι ρυθμοί ανεβαίνουν όπως και η ρομαντική ατμόσφαιρα, οι χοροί ξεκινάνε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, με όλους τους συμμετέχοντες στην ''παράσταση'' του Samui να δείχνουν ευτυχισμένοι.
Η τιμές των ψαρικών και των θαλασσινών σε αυτές τις ψαροταβέρνες είναι ασυναγώνιστες σε σχέση με την Ελλάδα. Είναι σίγουρο ότι δεν θα βαρεθείτε ποτέ να τρώτε ψάρι, αφού οι μεγάλες γαρίδες, τα καβούρια, τα μεγάλα καλαμάρια και οι αστακοί, ψημένα στα κάρβουνα προσφέρουν ανεπανάληπτες γεύσεις. Πίσω από την παραλία, υπάρχει ένας κεντρικός δρόμος που είναι γεμάτος από καταστήματα και κάθε λογής κιτς εστιατόρια και μπαράκια για "γνωριμίες", που στοχεύουν περισσότερο σε αυτούς που έρχονται στο νησί για να μεθύσουν και να εκτονωθούν, παρά να χαλαρώσουν σε ένα εξωτικό σκηνικό.

Οι καλύτερες παραλίες

Lamai, είναι δεύτερη μεγαλύτερη σε μήκος του νησιού δίπλα στην Chaweng, που απευθύνεται κυρίως σε όσους διακατέχονται από το πνεύμα του μαζικού τουρισμού, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Το αξιοθέατο της είναι η περιοχή Hin Ta-Hin Yai στα νότια όπου τα κέφια τής φύσης και η διάβρωση τής θάλασσας έχουν σμιλέψει -με λίγη φαντασία αν το δει κανείς-τα γεννητικά όργανα ενός άνδρα και μίας γυναίκας πάνω στα βράχια.
Bophut. Ένα πρώην ήρεμο ψαροχώρι έχει μεταλλαχθεί σήμερα σε ένα κοσμοπολίτικο θέρετρο, με εμφανή την Γαλλοιταλική επιρροή στις κατασκευές. Αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή για όσους θέλουν περισσότερη ηρεμία σε σχέση με την Chaweng
Maenam. Ήρεμη παραλία με χρυσή άμμο και αρκετά ήσυχη. Η ευρύτερη περιοχή φιλοξενεί αρκετούς πλούσιους τουρίστες απ' όλο τον κόσμο, αφού εκεί έχει τις εγκαταστάσεις του, το πεντάστερο ξενοδοχείο Dusit Santiburi Resort. Αξίζει να επισκεφθείτε το ρεστοράντ-καφέ του ξενοδοχείου όπου προσφέρει μια εκπληκτική θέα, σε όλη την βορινή ακτή του Kho Samui. Το γήπεδο golf του ξενοδοχείου είναι ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως. Λόγω των ρηχών νερών η ακτή είναι κατάλληλη για μικρά παιδιά.

Αξίζει να δείτε

Το χρυσό άγαλμα του Βούδα. Είναι ένα επιβλητικό μνημείο ύψους 12 μέτρων που βρίσκεται στην ακτή Bang Rak. Κτίσθηκε το 1972 και αναγνωρίζεται σαν ένας από τους σημαντικότερους τόπους Βουδιστικού προσκηνύματος σε όλη την Ταϊλάνδη. Περιβάλλεται από ένα σύμπλεγμα ναών, ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονται συνεχώς Βουδιστικοί ύμνοι, συμβάλλοντας στην μυσταγωγική ατμόσφαιρα της περιοχής.
Καταρράκτες Namuang. Βρίσκονται στο μέσον περίπου της διαδρομής που συνδέει κάθετα την δυτική ακτή με την ανατολική Huan Thanon. Ο πρώτος είναι προσπελάσιμος από ένα μικρό δρομάκι μέσα στο δάσος. Είναι μια φυσική πισίνα με τα νερά να πέφτουν από τα βράχια που μοιάζουν με σκαλοπάτια. Συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες, που έρχονται για να απολαύσουν μια νότα δροσιάς στα παγωμένα νερά του. Ο δεύτερος καταρράκτης είναι αρκετά εντυπωσιακός λόγω του ύψους του που φθάνει τα 80 μέτρα. Θα τον ανακαλύψετε ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που ξεκινάει από τον κεντρικό οδικό άξονα. Όλη η περιοχή είναι αρκετά γλιστερή, γι' αυτό θα χρειαστείτε τα κατάλληλα παπούτσια.
Καταρράκτης Hin Lad και ο μαγικός κήπος. Βρίσκονται λίγο βορειότερα από τους καταρράκτες Namuang σε ένα απομονωμένο φυσικό περιβάλλον. Θα τους εντοπίσετε αν στρίψετε στην διασταύρωση νότια της πρωτεύουσας Nathon. Ο κήπος φιλοξενεί γλυπτά του ιθαγενή κατοίκου του νησιού Nim Thongsuk, ενώ στην κορυφή του σκηνικού, υπάρχει μια φυσική πισίνα που προσφέρει ταυτόχρονα μια μοναδική θέα της ευρύτερης περιοχής.

 

Θα πάτε

Thai Airways (www.thaiairways.com) μέσω Bangkok. Η διάρκεια της πτήσης είναι δέκα ώρες περίπου. Από εκεί με εσωτερική πτήση για το Kho Samui. H πτήση διαρκεί 1:10' περίπου.


Θα μείνετε

Chaweng

Centara Grand Beach Resort. Βρίσκεται στο καλύτερο σημείο της Chaweng μέσα σε τροπικούς κήπους. Πολυτελή δωμάτια, άριστο φαγητό. (www.centralhotelsresorts.com)

Chaweng Regent Beach Resort. Τυπικό Ταϊλανδέζικο χωριό στο κέντρο της Chaweng. 145 δωμάτια και μπαγκαλόου με δικιά τους βεράντα. (www.chawengregent.com)

Baan Haad Ngam. Στο κέντρο της hot παραλίας του νησιού. Διαθέτει 40 πολυτελή δωμάτια με jacuzzi, μέσα σε πολύχρωμους κήπους. (www.baanhaadngam.com)


Choeng Mon

The Imperial Baot House Hotel. Βρίσκεται σε μια ανόθευτη παραλία την Choeng Mon. Προσφέρει 210 πολυτελή δωμάτια, αλλά και 34 μπαγκαλόου σε σχήμα παραδοσιακού Ταϊλανδέζικου καϊκιού. (www.imperialhotels.com)


Θα φάτε

Chaweng

Eat Sense. Πάνω στο κύμα, προσφέρει αυθεντική κουζίνα της νότιας Ταϊλάνδης, σε lounge περιβάλλον με καλή μουσική. (τηλ.077 414242)

Zico's. Ένας πραγματικός θρύλος του νησιού αφού συνδυάζει το θέαμα με το καλό φαγητό. Xορεύτριες λικνίζονται στο ρυθμό της σάμπα, ενώ οι σερβιτόροι φέρνουν συνεχώς φρεσκοψημένα κρέατα στα τραπέζια κατ' ευθείαν από την σούβλα. Απέναντι από το ξενοδοχείο Centara Grand Beach Hotel Resort. (τηλ. 077 231560-3)

Montien House. Ρομαντικό παραθαλάσσιο εστιατόριο με τα τραπέζια σχεδόν στο νερό. Προτιμήστε τα θαλασσινά όπως γαρίδες, καβούρια, αστακούς κ.α., ψημένα στα κάρβουνα σε πολύ καλές τιμές. (www.montienhouse.com)

 

Κείμενο : Vangelis Korros

Φωτογραφία : Vangelis Korros

 


View Larger Map