The Dark Horse - Το Μαύρο Άλογο

Παραγωγή: Νέα Ζηλανδία – 2014 

Διάρκεια:  124 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * 1/2

Σκηνοθεσία: James Napier Robertson

Πρωταγωνιστούν: Cliff Curtis, James Rolleston, Kirk Torrance, Miriama McDowell, James Napier Robertson, Barry Te Hira, Xavier Horan, Wayne Hapi.

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στη Νέα Ζηλανδία σε μια περιθωριοποιημένη κοινότητα Μαορί. Ο Genesis βγαίνει από το ψυχιατρείο με διάγνωση «διπολική διαταραχή». Κάτι που δεν τον εμποδίζει, στις καλές του μέρες, να γίνει ιδιοφυϊα στο σκάκι αλλά και χαρισματικός δάσκαλος, βασιζόμενος στην πλούσια συναισθηματική του νοημοσύνη.Με την καθοδήγησή και την εποπτεία του, μια ομάδα από παρατημένα παιδιά της γειτονιάς θα δώσουν τη μάχη να ανατρέψουν τα δεδομένα που τα έχουν καταδικάσει να βρίσκονται στο περιθώριο. Τίποτα όμως δεν είναι τόσο απλό ή τόσο σύνθετο. Η ζωή βαδίζει ανάμεσα σε κυλιόμενες πέτρες. Το «Μαύρο Άλογο» θα μπορούσε κάλλιστα να λέγεται «Ο λευκός αξιωματικός» ή τρελός όπως λέγεται κι αλλιώς στο σκάκι.

Βασισμένο στην αληθινή ιστορία του σκακιστή Genesis Potini, το «Μαύρο Άλογο» είναι μία ταινία για τον αγώνα ένός διαλυμένου ανθρώπου ενάντια στη μοίρα του. Με άψογο πρωταγωνιστή τον Μαορί σούπερσταρ Cliff Curtis, επίσης πρωταγωνιστή του πρόσφατου τηλεοπτικού Fear the Walking Dead, ο νεαρός δημιουργός James Napier Robertson (που κρατάει και ένα δεύτερο ρόλο στην ταινία) στήνει μια ρεαλιστική α λα Κεν Λόουτς παραβολή για την εσωτερική δύναμη του ανθρώπου που λειτούργησε καταλυτικά στο ντόπιο κοινό κάνοντάς την μια από τις πιο πετυχημένες Νεοζηλανδικές ταινίες. Δυστυχώς, πέρα από τα σύνορα της χώρας της (άντε και της βρετανικής κοινοπολιτείας) η θεματική της ταινίας δεν μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά με αποτέλεσμα να βαραίνει καταλυτικά η σχεδόν πένθιμη βαριά ατμόσφαιρα αλλά και η δίωρη και κάτι διάρκειά της. Αξιοπρεπές, κατά διαστήματα συγκινητικό, διδακτικό και πολυβραβευμένο.

Διανομή: Μικρόκοσμος 

Στις αίθουσες από 27.08.15