Mission Impossible-Rogue Nation – Επικίνδυνη Αποστολή: Μυστικό Έθνος

Παραγωγή: ΗΠΑ/Χονγκ Κογκ/Κίνα – 2015 

Διάρκεια:  131 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Christopher McQuarrie

Πρωταγωνιστούν: Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Simon Pegg, Jeremy Renner, Alec Baldwin, Ving Rhames, Sean Harris, Jens Hultén, Simon McBurney, Jingchu Zhang, Tom Hollander, Hermione Corfield, Nigel Barber,        

Υπόθεση: Καθώς ο πράκτορας Ίθαν Χαντ με τη βοήθεια των φίλων του καβαλάει αεροπλάνα κάπου στη Λευκορωσία για να σώσει την υφήλιο από τρομοκράτες, πίσω στην Ουάσιγκτον τα πράγματα σκουραίνουν για τη μυστική ομάδα του IMF την οποία η κυβερνητική επιτροπή θέλει να διαλύσει. Παρόλα αυτά και κρυφά από τον Διευθυντή της CIA, ο οποίος ουσιαστικά τον έχει επικηρύξει, o Ήθαν βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα θανάσιμο εχθρό και αναγκάζεται να οργανώσει μία νέα αποστολή, για να διαλύσει το Συνδικάτο, μία σκιώδη αντί-IMF οργάνωση άριστα εκπαιδευμένων πρακτόρων που απεργάζεται, τι άλλο, την καταστροφή του Δυτικού κόσμου. Στο πλευρό του θα βρεθεί και μια αποκηρυγμένη Βρετανίδα πράκτορας, ο ρόλος της οποίας είναι αδιευκρίνιστος. Στόχος να γίνουν τα αδύνατα δυνατά όσο επικίνδυνο κι αν είναι!

Εξαιρετικά δομημένες σκηνές δράσης, με θεαματικές εκρήξεις και ανθρωποκυνηγητά στον αέρα (Α400 αεροσκάφος), με υποβρύχιες λήψεις που «κόβουν την ανάσα» και καταδιώξεις με μοτοσυκλέτες, και με ένα μοναδικό Τομ Κρουζ που βρίσκεται στο στοιχείο του και διεκπεραιώνει ο ίδιος πολλά επικίνδυνα stunts. Δεν περιμένει κανείς τίποτα λιγότερο από τον βραβευμένο με Όσκαρ σεναριογράφο του «Συνήθεις Ύποπτοι» Κρίστοφερ ΜακΚουάρι που εδώ έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία αλλά και το σενάριο, ανεβάζοντας με τους διαλόγους του τον καλλιτεχνικό πήχυ πέρα από τα περιορισμένα πλαίσια του είδους. Και αν ο Τομ Κρουζ δεν είναι παρά ένα γκάτζετ στην υπηρεσία του θεάματος που προσφέρει το φιλμ, υπάρχει ο Σάιμον Πεγκ δίπλα του να εμπλουτίζει με ανθρωπιά και χιούμορ τη συνωμοσιολογική απιθανότητα του στόρι. Εξάλλου οι εμπνευσμένες διαλογικές σκηνές υπηρετούνται με άνεση από το υπερταλαντούχο δίδυμο Μπόλντουιν και Ρένερ στους ρόλους των διευθυντών της CIA και του IMF αντίστοιχα. Πάνω από όλους όμως στέκεται η χαρισματική παρουσία της νεοφερμένης Σουηδέζας Ρεμπέκα Φέργκουσον  στο ρόλο της πράκτορα-femme fatale, μιας Ίνγκριντ Μπέργκμαν με τεστοστερόνη που μαγνητίζει το θεατή. Η ταινία περιέχει σκηνές ανθολογίας στο είδος της ( η έναρξη στο αεροπλάνο, η παράσταση στην Όπερα της Βιέννης, το κυνήγι με μοτοσυκλέτες στο Μαρόκο κ.α.) και θα ικανοποιήσει μεγάλη γκάμα θεατών (όπως ήδη φαίνεται από το αμερικάνικο box office). Must! Μέχρι βέβαια να έρθει λίγο αργότερα ο νέος Μποντ με το Spectre του. 

Και μερικά trivia / fun facts

Σύμφωνα με τον πρωταγωνιστή Τομ Κρουζ «Κάθε φορά που λέω “Τα έχω δει όλα” ή θεωρώ πως έχω κάνει τα πάντα από πλευράς περιπετειωδών σκηνών, η επόμενη ταινία εισάγει νέες ριψοκίνδυνες προκλήσεις, σε επίπεδο σεναρίου και σκηνών δράσης. Για μένα, σκοπός των ταινιών αυτών δεν είναι απλώς το σασπένς. Αυτό που χαρακτηρίζει αυτές τις ταινίες είναι ο συνδυασμός δράσης, ίντριγκας και χιούμορ. Κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στην τελευταία μας ταινία».

Ο ίδιος ο Κρουζ, που εδώ είναι και παραγωγός, ήθελε το σκηνοθέτη-σεναριογράφο Κρίστοφερ ΜακΚουάρι στο τιμόνι της ταινίας μετά από τρεις, πολύ πετυχημένες συνεργασίες τους (υπέγραφε το σενάριο των ταινιών Valkyrie και EdgeofTomorrow και τη σκηνοθεσία της ταινίας Jack Reacher) που επιβεβαίωσαν πως αλληλοσυμπληρώνονται. Σχολιάζει ο Κρουζ για την επιλογή του αυτή «Ο Κρις έχει μοναδικό μυαλό. Είναι ιδιαίτερος σεναριογράφος και δημιουργός και το να βλέπεις με πόση ευαισθησία προσεγγίζει το είδος της περιπέτειας είναι κάτι που με συναρπάζει. Και οι δυο μας θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο, κάθε στιγμή» και συμπληρώνει ο Μακ Κουάρι «Λατρεύω να δουλεύω μαζί του. Προσεγγίζουμε διαφορετικά τα πράγματα και τον κινηματογράφο. Εγώ είμαι της λογικής και της τάξης και είμαι αυτός που βρίσκει τις λύσεις. Εκείνος είναι πιο αυθόρμητος και συναισθηματικός και του αρέσουν οι προκλήσεις».

Νέο αίμα στην ταινία: η Σουηδέζα ηθοποιός Ρεμπέκα Φέργκουσον, την οποία είδαμε πέρυσι στην ταινία Ηρακλής. Μολονότι σχετικά άπειρη σε ταινίες δράσης, έχει καλή χημεία με τον Τομ Κρουζ στη μεγάλη οθόνη. Εξάωρες καθημερινές προπονήσεις σε stunts, πάλη, κινήσεις, άλματα κατέληξαν με την Φέργκουσον να κινείται σαν αιλουροειδές και να φτάνει να κρέμεται από το κτίριο της Όπερας της Βιέννης. Επίσης ο Άλεκ Μπόλντουιν, ως διευθυντής της CIA, που συμμετέχει και στην παραγωγή της ταινίας. Και τέλος ο Σον Χάρις στο ρόλο του κακού αρχηγού της οργάνωσης Συνδικάτο που είναι ισάξιος σε ικανότητες με τον Ίθαν Χαντ και μολονότι φαίνεται μειλίχιος είναι εμφανές ότι μπορεί να σε αφανίσει επιτόπου.

Η γνωστή ομάδα των Βινγκ Ρέιμς (ο από 20ετίας συνεργάτης του Τομ Κρουζ στις ταινίες αυτές), Τζέρεμι Ρένερ και Σάιμον Πεγκ ενώνεται ξανά και το χιούμορ συνδυάζεται μοναδικά με τη δράση, αλλά και τις διακυμάνσεις που περνάει, με τα χρόνια και υπό πίεση κάθε φιλία ή συνεργασία. Καθένας τους αδημονούσε να ξαναμπεί στο ρόλο του, ελπίζοντας πως το σενάριο δεν επιτάσσει το θάνατό του.

Από την αρχή αποφασίστηκε η ταινία να γυριστεί σε φιλμ και να περιοριστούν τα εφέ τόσο ώστε να κυριαρχούν οι παλιάς κοπής αναμετρήσεις που βασίζονται στο σενάριο και όχι στην παντοκρατορία των εφέ. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ο ίδιος ο Κρουζ πρωταγωνιστεί σε όλες τις ριψοκίνδυνες σκηνές, συμπαρασύροντας, σχεδόν πάντα, και τους συμπρωταγωνιστές του στην ίδια πρακτική.

Τα κοστούμια υπογράφει η υποψήφια για Όσκαρ Τζοάνα Τζόνστον (Lincoln, War Horse) και τη μουσική ο συνθέτης Τζο Κρέμερ (συνεργάτης των Κρουζ και Μακ Κουάρι στην ταινία Jack Reacher) - με το χαρακτηριστικό μουσικό θέμα του Λάλο Σίφριν να διασκευάζεται για νιοστή φορά και να παραμένει εξίσου γοητευτικό. 

Διανομή: UIP

Στις αίθουσες από 27.08.15