Ο Greg Louganis εγκαινιάζει το MEGARON PLUS στις 16 Σεπτεμβρίου

Ο Greg Louganis (Γκρεγκ Λουγκάνης), ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές όλων των εποχών στον χώρο των καταδύσεων, επέλεξε το Μέγαρο για να πραγματοποιήσει μία και μοναδική ομιλία για το ελληνικό κοινό την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου (ώρα 19:00) με θέμα την οροθετικότητα και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, εγκαινιάζοντας τον φετινό Κύκλο Εκδηλώσεων του Megaron Plus. Ο διάσημος Ολυμπιονίκης, μέσα από μια προσωπική βιωματική αφήγηση, θα αναφερθεί στον αγώνα του κατά του κοινωνικού στιγματισμού και των διακρίσεων, σε μια εποχή που ο περισσότερος κόσμος δεν γνώριζε καν τι ήταν ο ιός HIV και το ΑIDS. Σκοπός του ομιλητή είναι να ευαισθητοποιήσει τους ακροατές, ώστε να αποφασίσουν ποια θα είναι η στάση τους απέναντι στους ανθρώπους που ζουν με τον HIV ή/και το AIDS στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση με τίτλο «Βγαίνοντας στην επιφάνεια - H ιστορία του Greg Louganis» εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη ΜΗΚΥΟ Κέντρο Ζωής (βραβευμένη για το έργο της από την ελληνική Πολιτεία). Από το 1991, το Κέντρο Ζωής προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών των ανθρώπων  που ζουν με HIV/AIDS, των οικογενειών και των συντρόφων τους στην Ελλάδα. Τον Γκρεγκ Λουγκάνη θα προλογίσει ο Κωστής Χατζημωράκης, Διευθυντής του Κέντρου Ζωής.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30. Έχει προβλεφθεί ταυτόχρονη μετάφραση (στα αγγλικά και στα ελληνικά) και διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.

Ο Gregory (Greg) Louganis γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1960 και είναι από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους Ολυμπιονίκες του αθλήματος των καταδύσεων. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ (1988), κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο παίρνοντας άριστα από όλους τους κριτές, παρά τον σοβαρό τραυματισμό του στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της δεύτερης προσπάθειάς του. Στο μεταξύ, είχε ήδη αρχίσει η περιπέτεια της υγείας του, καθώς έξι μήνες πριν τους Αγώνες της Σεούλ του είχε ανακοινωθεί ότι είναι οροθετικός. Ωστόσο, ο Λουγκάνης δεν εγκατέλειψε τις αθλητικές του υποχρεώσεις και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ακολουθώντας  αγωγή AZT με χορήγηση ανά 4 ώρες. Το ατύχημα αυτό όμως έγινε αφορμή για τη δημοσιοποίησή της οροθετικότητας του.

Ο ίδιος επέλεξε να ζήσει μια ζωή απαλλαγμένη από στερεότυπες αντιλήψεις και κοινωνικά ταμπού, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα του τόσο στην ομοφυλοφιλία, όσο και στην οροθετικότητα. Στο  βιβλίο του Breaking the Surface, the history of Gregory Louganis, το οποίο βρισκόταν στην κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ  των New York Τimes επί πέντε εβδομάδες, κατορθώνει να αποτυπώσει πλήρως με βιωματικό τρόπο τη ζωή μέσα από την οροθετικότητα αλλά και τις δυσκολίες που συνάντησε στην πορεία. Το 1995, ο Λουγκάνης δίνει συνεντεύξεις στην Oprah Winfrey και αργότερα στη Barbara Walters, στην οποία μιλάει για πρώτη φορά ανοιχτά για το θέμα και της οροθετικότητας. Ακολούθησαν κινηματογραφικές παραγωγές, τηλεοπτικές εκπομπές και αφιερώματα βασισμένα στην ιστορία του.

Το πρόβλημα υγείας του Γκρεγκ Λουγκάνη δεν επισκίασε ποτέ την αγάπη του για τον αθλητισμό. Αντίθετα, αποτέλεσε αφορμή για να δημοσιοποιηθεί ο τρόπος ζωής των οροθετικών ατόμων αλλά και για να ενθαρρυνθούν οι αθλητές που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα υγείας. Μάλιστα, δίνοντας ο ίδιος ένα ακόμη σπουδαίο μάθημα ζωής, υπήρξε μέντορας της ολυμπιακής αποστολής καταδύσεων των ΗΠΑ στους Αγώνες του Λονδίνου, το 2012.

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:00

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

Σε συνεργασία με το Κέντρο Ζωής και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων

Έχει προβλεφθεί ταυτόχρονη μετάφραση (στα αγγλικά και στα ελληνικά) και διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Για περισσότερες πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 210 72.82.333, www.megaron.gr

Επίσης:

https://www.facebook.com/megaron.gr

https://www.facebook.com/CentreForLifeKentroZois

http://www.pinterest.com/megaronathens/

https://twitter.com/MegaronAthens