We are your friends

Παραγωγή: Βρετανία/Γαλλία/ΗΠΑ – 2015 

Διάρκεια: 96 λεπτά

Είδος: Μουσικό Δράμα

Βαθμολογία: * * 1/2

Σκηνοθεσία: Max Joseph

Πρωταγωνιστούν: Zac Efron, Wes Bentley, Emily Ratajkowski, Jonny Weston, Shiloh Fernandez, Alex Shaffer, Jon Bernthal, Alicia Coppola.

Υπόθεση: Στην κοιλάδα του Σαν Φερνάντο, πίσω από τους λόφους του Χόλιγουντ ζουν τα λαϊκά αγόρια του Λος Άντζελες. Εργατόκοσμος, αδιέξοδες ζωές, ναρκωτικά και αλητοπαρέες που ξενυχτάνε το σαββατόβραδο στα κλαμπ. Ο 23χρονος Κόουλ, επίδοξος DJ, περνά τον καιρό του αράζοντας με τους κολλητούς του που δεν έχουν να επιδείξουν και τίποτα πέρα από το περιστασιακό σπρώξιμο ναρκωτικών και το ξόδεμα του χρόνου δουλεύοντας για ένα φίλο τους που έχει εταιρεία εξυπηρέτησης οφειλετών στεγαστικών δανείων, δηλαδή κοράκι κανονικό. Η ευκαιρία χτυπά την πόρτα του Κόουλ, όταν θα γνωρίσει τον χαρισματικό και έμπειρο DJ Τζέιμς που αποφασίζει να τον πάρει υπό την προστασία του. Η κατάσταση μεταξύ τους, ωστόσο, δεν θα αργήσει να πάρει περίεργη τροπή, όταν ο νεαρός DJ ερωτευτεί την πανέμορφη και σούπερ σέξι κοπέλα του Τζέιμς, Σόφι. Όταν ο Τζέιμς μαθαίνει την αλήθεια γίνεται ο σχετικός χαμός αλλά το πάθος για τη μουσική υπερκαλύπτει τα πάθη των ηρώων. Θα καταφέρει ο Κόουλ να «περάσει» στο κοινό το ξεχωριστό μουσικό κομμάτι που ετοιμάζει και να κατακτήσει το μέλλον του;

Από ένα σκηνοθέτη της γενιάς του MTV και με θέμα τον κόσμο της Electronic Dance Music (EDM) θα περίμενε κανείς κάτι παραπάνω από ένα Saturday night Fever για τον 21ο αιώνα, γεμάτο μελοδραματικά κλισέ. Από την άλλη τα locations αποπνέουν μια έντονη αίσθηση αυθεντικού και η ταξική και πολιτιστική διαφορά του ήρωα από τον κόσμο του γκλάμορ και των λόφων του Χόλιγουντ τονίζεται με ειρωνία και βέβαια η δύναμη των ρυθμών που επενδύουν ασταμάτητα τη δράση είναι τέτοια, που συγχωρείς την «λαϊκουριά» και παραδίνεσαι στους ήχους ενός από τα καλύτερα soundtrack της χρονιάς. Και για τους μη σχετικούς να τονισθεί εδώ ότι DJ σήμερα δεν είναι αυτός που αλλάζει σιντάκια στο κλαμπ, αλλά ένας μάγος της κονσόλας, ένας μετανεωτεριστής των ήχων που ξέρει να ακούει, να συλλέγει και να μεταπλάθει τον κόσμο σε ρυθμό φέρνοντας ολόκληρα στάδια σε κατάσταση έκστασης (άμεση η σχέση με το ομώνυμο χάπι).

Ωστόσο σαν σύνολο η ταινία δεν έπεισε, στην Αμερική τουλάχιστον, τους φαν του είδους με αποτέλεσμα να φάει πόρτα στο box office, πνιγμένη σε ενστάσεις για την αυθεντικότητα και την υποβάθμιση της δουλειάς του DJ. Ε λοιπόν όποιος θέλει αυθεντικότητα μπορεί να δει ντοκιμαντέρ (υπάρχει και λέγεται Scratch). Αυτή η ταινία, που σηματοδοτεί την προσπάθεια ενός teen idol όπως ο Ζακ Έφρον να ενηλικιωθεί καλλιτεχνικά αλλά και ενός παρά λίγο superstar όπως ο Γουες Μπέντλεϊ να δείξει τι αξίζει, είναι επί της ουσίας μια ευρωπαϊκή παραγωγή που και βλέπεται και χορεύεται! 

Και μερικά trivia

Για να προετοιμαστεί για τα γυρίσματα, ο Έφρον μελέτησε εντατικά τις τεχνικές και τις κινήσεις των DJ, έχοντας ως ‘προπονητή’ τον Αμερικανό Τζέισον Στιούαρτ, γνωστό και ως Them Jeans. «Ήταν δυσκολότερο απ’ ό, τι περίμενα, σίγουρα. Αγόρασα decks για το σπίτι μου, για να εξασκούμαι όποτε μπορούσα, και πήγαινα συχνά σε κλαμπ για να παρατηρήσω τους DJ εν δράσει. Είναι πραγματικά μια τέχνη». Ο Έφρον και οι συντελεστές της ταινίας συνεργάστηκαν επίσης με τον Γάλλο μουσικό Pyramid και τον Τζέισον Στιούαρτ για να καταλήξουν στο μουσικό ύφος του κεντρικού χαρακτήρα, το οποίο να αποτυπώνει το φυσικό ταλέντο αλλά και την ιδιαίτερη ματιά του, ενώ οι DJ Dillon Francis, LA Riots, Dirty South, Nicky Romero, Alesso και Posso κάνουν σύντομες εμφανίσεις στην ταινία.

Ο τίτλος παραπέμπει στο ομώνυμο hit των Justice. 

Το soundtrack

Ενώνοντας τους πιο αναγνωρισμένους νέους καλλιτέχνες και παραγωγούς της ηλεκτρονικής μουσικής από όλον τον κόσμο, από τους Justice και Tchami της Γαλλίας ως τους Will Sparks, Dom Dolla και Hayden James της Αυστραλίας, από τον The Magician του Βελγίου και τους Years & Years και AlunaGeorge του Ηνωμένου Βασιλείου στους Klingande και Seinabo Sey της Σουηδίας, από τον Gryffin του Καναδά στους Deorro, Carnage, Bro Safari και The Americanos των Ηνωμένων Πολιτειών, το soundtrack του «We Are Your Friends» δανείζεται από το συναρπαστικό παρόν και μέλλον της μουσικής για μία μουσική συλλογή που θα βάλει φωτιά στα καλοκαιρινά dancefloors. Το άλμπουμ κυκλοφορεί ήδη για download και streaming σε δύο εκδοχές, standard και deluxe. 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 03.09.15