Solace – Το Χάρισμα

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2014 

Διάρκεια:  101 λεπτά

Είδος: Θρίλερ

Βαθμολογία: * *

Σκηνοθεσία: Afonso Poyart

Πρωταγωνιστούν: Anthony Hopkins, Colin Farrell, Abbie Cornish, Jeffrey Dean Morgan, Marley Shelton, Janine Turner, Xander Berkeley.

Υπόθεση: Μερικές ταινίες συναντούν τόσα προβλήματα από τη στιγμή που συλλαμβάνεται η ιδέα τους μέχρι να φθάσουν στην οθόνη που λες, δεν μπορεί, ο Ερμής ήταν σίγουρα ανάδρομος όταν έπεσαν οι υπογραφές. Γραμμένο αρχικά σαν είδος sequel του Seven, το σενάριο πήρε τη σημερινή του μορφή αλλά και τον πρωταγωνιστή Άντονι Χόπκινς πριν λίγα χρόνια και αφού ο Ντέιβιντ Φίντσερ είχε απορρίψει την ιδέα ενός sequel. Το 2008, μετά την επιτυχημένη συνεργασία του παραγωγού Μπο Φλυν με τον Άντονι Χόπκινς στην Τελετή (The Rite), έψαχναν μαζί να δουλέψουν σε κάτι νέο, οπότε ο Φλυν έδωσε το σενάριο στο βραβευμένο με Όσκαρ ηθοποιό που δέχτηκε αμέσως. Το στούντιο όμως ήθελε αλλαγές, οπότε προσέγγισαν τον υποψήφιο για Όσκαρ για το Frost/Nixon, Πίτερ Μόργκαν. Και όταν η ταινία έφθασε ένα βήμα πριν τις αίθουσες παρουσιάστηκαν προβλήματα διανομής που καθυστέρησαν αρκετά την προβολή της μέχρι που πρόσφατα η διανομέας στις ΗΠΑ Relativity Media κήρυξε πτώχευση. Αυτά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τι να πεις.

Επί της ουσίας πάντως η αποφορά του Seven αλλά και της Σιωπής των Αμνών πέφτει βαριά πάνω στην ταινία του Βραζιλιάνου Αφόνσου Πογιάρτ που δεν αποφασίζει ποτέ προς τα πού να γείρει την αφηγηματική πλάστιγγα. Προς το θρίλερ; Προς το υπερφυσικό; Και βέβαια η αίσθηση του ξαναζεσταμένου δεν προδιαθέτει το θεατή για αγωνία που θα τον κάνει να ισορροπήσει στην άκρη του καθίσματος. Ούτε το δίδυμο των πρακτόρων αφήνει κάποιο θετικό αποτύπωμα, κάποια αίσθηση πρωτοτυπίας. Η καλή Αυστραλέζα σταρ Άμπι Κόρνις εδώ καλείται να υποδυθεί την Κλαρίς Στάρλιν των Αμνών με ολίγη από στιλ Σαρλίζ Θέρον και βέβαια η ερμηνεία της βγαίνει ψυχρή και άτονη σαν φωτοτυπία ενώ τον συμπρωταγωνιστή Τζέφρι Ντιν Μόργκαν «κάπου τον έχεις ξαναδεί». Από την άλλη ο βασικός λόγος ύπαρξης της ταινίας Άντονι Χόπκινς κάνει αυτό που ξέρει και ικανοποιεί το κοινό του και παράλληλα ο Κόλιν Φάρελ αν και έχει πολύ λίγο κινηματογραφικό χρόνο διαθέσιμο τον αξιοποιεί ικανοποιητικά. Άνιση, άχρωμη και αναποφάσιστη, βλέπεται ευχάριστα χωρίς πολλές απαιτήσεις. Ο ελληνικός τίτλος παρακάμπτει την Παρηγοριά του πρωτότυπου, που είναι και η ουσιαστική ιδέα της πλοκής, παραπέμποντας στο ομώνυμο μεταφυσικό θρίλερ του 2010 με την Κέιτ Μπλάνσετ. Αλλά καμία σχέση;

Διανομή:  Seven Films & Σπέντζος Φιλμ 

Στις αίθουσες από 03.09.15