Raba Lyubvi (Slave of Love) – Σκλάβα της Αγάπης (Επανέκδοση)

Παραγωγή: Σοβιετική Ένωση – 1976 

Διάρκεια: 94 λεπτά

Είδος: Δραματική Κομεντί Εποχής

Βαθμολογία: * * * 1/2

Σκηνοθεσία: Nikita Mikhalkov

Πρωταγωνιστούν: Elena Solovey, Rodion Nakhapetov, Aleksandr Kalyagin, Oleg Basilashvili, Konstantin Grigorev, Yuri Bogatyryov, Vera Kuznetsova, Nikita Mikhalkov.

Υπόθεση: 1918. Κριμαία, Ρωσία. Η Όλγα Βεζένσκαγια, ντίβα του βωβού σινεμά, γυρίζει άλλη μια ταινία μετά τον θρίαμβο της τελευταίας της επιτυχίας «ΣΚΛΑΒΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ». Το συνεργείο περιμένει την άφιξη από τη Μόσχα του συμπρωταγωνιστή και εραστή της Μαξάκοφ. Στην Κριμαία, τα πάντα φαντάζουν ειδυλλιακά, όμως στην πρωτεύουσα Μόσχα αλλά και σε όλη σχεδόν τη ρωσική επικράτεια μαίνεται ο εμφύλιος μεταξύ των «κόκκινων» Μπολσεβίκων και των «Λευκών» οπαδών του Τσάρου. Ο καχύποπτος αρχηγός της τοπικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, φανατικός θαυμαστής της Όλγας, επισκέπτεται συχνά τα γυρίσματα, όχι πάντα για καλό. Η Όλγα, ζώντας στο δικό της κόσμο, απολαμβάνει τη ρομαντική παρέα του νεαρού οπερατέρ Βίκτορ Ποτότσκι. Τα γυρίσματα έχουν σταματήσει λόγω έλλειψης φιλμ το οποίο αναμένεται από τη Μόσχα μαζί με τον Μαξάκοφ, πρωταγωνιστή της ταινίας και εραστή της Όλγας. Όταν τελικά έρχεται το τρένο από την πρωτεύουσα, ο μόνος που φθάνει είναι ο παραγωγός με το φιλμ ενώ ο Μαξάκοφ έχει γίνει άφαντος προσχωρώντας στους Μπολσεβίκους. Η απογοητευμένη Όλγα πέφτει στην αγκαλιά του Βίκτορ ο οποίος επίσης αποκαλύπτεται ως Μπολσεβίκος. Η ερωτευμένη ντίβα θα τον βοηθήσει να φυγαδεύσει πολύτιμο κινηματογραφημένο υλικό καθώς το τρένο των ιστορικών αλλαγών μπαίνει στις ράγες επηρεάζοντας τις ζωές όλων… 

Ο Νικίτα Μιχάλκοβ υπήρξε ο σπουδαιότερος Σοβιετικός και μετέπειτα Ρώσος δημιουργός του κινηματογράφου. Υπήρξε βέβαια και ο σημαντικότερος καλλιτεχνικός στυλοβάτης του Σοβιετικού καθεστώτος πριν και μετά την περεστρόικα. Βραβευμένος με Όσκαρ για το αριστούργημά του τον Ψεύτη Ήλιο το 1994, στα 70 του σήμερα, εθνικιστής και φανατικός υποστηρικτής του Πούτιν, παραμένει δυναμικά στα πράγματα όντας ο ίδιος ένα καθεστώς από μόνος του. Όταν όμως γύριζε αυτή την τσεχωφικών αποχρώσεων «Σκλάβα της Αγάπης» ήταν ένας ορμητικός τριαντάρης που «δηλητηρίαζε» τον στόμφο του σοσιαλιστικού ρεαλισμού με ενέσεις ρωσικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα, χωρίς παράλληλα να αποκλίνει από την επίσημη επαναστατική γραμμή. Εδώ δημιουργεί ένα ανάλαφρο πολυεπίπεδο μελόδραμα στο οποίο η δραματική μοίρα της ηρωίδας δεν καθορίζεται από συναισθηματικές συγκρούσεις αλλά από την επιρροή των πολιτικών αλλαγών και την αδυναμία της ως αστής παρωχημένων αντιλήψεων να ξεφύγει από την περσόνα στην οποία έχει επιλέξει να ζει. Η ιστορία όμως είναι πάντα αμείλικτη για αυτούς που δεν αφουγκράζονται τα σημεία των καιρών και προτιμούν να βολτάρουν σε βυσσινόκηπους και λοιπά ειδυλλιακά τοπία.

Εκθαμβωτική η Γιελένα Σολοφέι στο ρόλο της Όλγας που βασίζεται σε αληθινό πρόσωπο τη σταρ του βωβού Βέρα Κολόντναγια που χάθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στην Κριμαία το 1919. Εξαιρετικό το συνολικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα (η μουσική του Έντουαρντ Αρτέμιεφ, η φωτογραφία του Πάβελ Λεμπέσεφ και τα σκηνικά του Αλεξάντρ Αντεμπασιάν). Το σενάριο είναι γραμμένο από τον Μιχάλκοφ και τον αδελφό του, επίσης αξιόλογο δημιουργό Αντρέι Μιχάλκοφ Κοντσαλόφσκι που γρήγορα μετανάστευσε στη Δύση γυρίζοντας φημισμένα φιλμ όπως το Τρένο της Μεγάλης Φυγής και οι Εραστές της Μαρίας. Μια ταινία προς ανακάλυψη, λαμπρό δείγμα της εποχής που η Ρωσία έκανε ακόμη εξαγωγές κουλτούρας.   

Διανομή: Carousel Films 

Στις αίθουσες από 03.09.15