Vacation - Τρελό θηριοτροφείο: Η νέα γενιά

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2015 

Διάρκεια: 99 λεπτά

Είδος: Κωμωδία

Βαθμολογία: * *

Σκηνοθεσία: John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein

Πρωταγωνιστούν: Ed Helms, Christina Applegate, Skyler Gisondo, Steele Stebbins, Chris Hemsworth, Leslie Mann, Chevy Chase, Beverly D'Angelo, Charlie Day, Catherine Missal, Ron Livingston, Norman Reedus, Keegan-Michael Key, Regina Hall.

Υπόθεση: Ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του, κι ελπίζοντας σε μια εμπειρία που θα συσφίξει τους οικογενειακούς δεσμούς, ο ενήλικας πια Ράστι Γκρίσγουολντ (Χελμς) θα κάνει έκπληξη στη σύζυγο του Ντέπι (Άπλγκέιτ) και στους δυο μικρούς γιους του, ένα ταξίδι στο αγαπημένο, οικογενειακό, αμερικάνικο πάρκο, το Walley World. Τι μπορεί να πάει στραβά; Τα πάντα!

Οι σεναριογράφοι του «Βρέχει Κεφτέδες» και του «Αφεντικά για Σκότωμα», Τζόναθαν Γκόλντσταϊν και Τζον Φράνσις Ντέιλι κάνουν το σκηνοθετικό τους ντεμπούτο, υπογράφοντας παράλληλα και το σενάριο αυτού του reboot της επιτυχημένης σειράς χιουμοριστικών ταινιών πάνω στις διακοπές της Αγίας Αμερικανικής Οικογένειας του Midwest. Δυστυχώς το National Lampoon, το σατιρικό περιοδικό που ξεκίνησαν απόφοιτοι του Harvard το 1970 και το οποίο παρωδούσε με μεγάλη ευστοχία και αναρχική διάθεση όλα τα στραβά της Αμερικής μέχρι το 1989, τότε που άλλαξε χέρια και σταμάτησε να κυκλοφορεί κανονικά, δεν είναι πια παρά ένας μεταβιβασμένος τίτλος, ένα brand name προς εκχώρηση. Κατά συνέπεια και η ποιότητα των ταινιών που παρήχθησαν κάτω από το σήμα του, τουλάχιστον από το 1983 και εδώ έχει ξεπέσει σταδιακά προς το χοντρό αντρικό κολεγιακό χιούμορ. Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την πρώτη ταινία της σειράς Vacation γίνεται μια ευσυνείδητη προσπάθεια αναβίωσης από το σκηνοθετικό-σεναριακό δίδυμο που δυστυχώς όμως πέφτει στη διπλή παγίδα της σκηνοθετικής απειρίας που δεν μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά τα συνήθως καλογραμμένα αστεία αλλά και του νεοσυντηρητισμού της όλης ιδέας που είναι εντελώς αντίθετος με το αναρχικό πνεύμα του National Lampoon. Πότε ευπρόσωπο και πότε αδέξιο και αμήχανο το φιλμ βλέπεται ευχάριστα και χαλαρά χωρίς απαιτήσεις και δίνει στους παλιότερους θαυμαστές την ευκαιρία να ξαναδούν τον (αγνώριστο σχεδόν) Τσέβι Τσέϊζ στο ρόλο πλέον του παππού Γκρίσγουολντ.

Και λίγα trivia για το όχημα των διακοπών της οικογένειας

Αυτό που κλέβει την παράσταση είναι το Ταρτάν Πράνσερ, το «Αλβανικής κατασκευής» (!) φανταστικό αυτοκίνητο που νοικιάζει για το ταξίδι ο Ράστι, τη διαδικασία σχεδιασμού του οποίου απόλαυσε πραγματικά η ομάδα παραγωγής. Σε συνεργασία με τον Μπάρι Ρόμπινσον, τον σχεδιαστή παραγωγής, και το τμήμα καλλιτεχνικής διεύθυνσης δημιούργησαν το τέλειο αυτοκίνητο για διακοπές. Την κατασκευή του ανέλαβε ο Ντένις ΜακΚάρθι και η Vehicle Effects. Πήραν ένα Toyota Previas του 1995 και ξεκίνησαν τις μετατροπές. Κατασκεύασαν το οπίσθιο και το πρόσθιο μέρος από fiberglass, ενώ κάλυψαν όλο το σασί, με φύλλο μετάλλου για να αλλοιώσουν τις γραμμές του. Τα φώτα πορείας και οι προβολείς είναι της Land Rover, προστέθηκαν δύο επιπλέον πλαϊνοί καθρέφτες και καθαριστήρες στο πίσω παρμπρίζ. Επίσης, το αυτοκίνητο φέρει εξωτερικά στηρίγματα για ποτήρια, πόρτες με αυτόματο στοπ και υβριδική μηχανή κρυμμένη πίσω από χειροποίητες σχάρες. 

Αυτό όμως, για το οποίο ο Ράστι χρειάζεται σίγουρα εγχειρίδιο χρήσης, είναι το τι ακριβώς κάνει το κάθε κουμπί που υπάρχει στο ταμπλό του. Για ένα πράγμα είναι σίγουρος. Δεν πρέπει να πατήσει ποτέ αυτό που φέρει μία σβάστικα. Πέραν των απολύτως προφανών (όπως τα φώτα, η κόρνα και οι ασφάλειες) τα υπόλοιπα κουμπιά φέρουν αλλοπρόσαλλα σύμβολα: ένα διαστημόπλοιο, ένα λαγουδάκι, ένα ημίψηλο, ένα φύλλο... καθώς και διάφορες ακαταλαβίστικες φράσεις. 

Η ομάδα σχεδίασε και το εσωτερικό του οχήματος, δίνοντας έμφαση στη λεπτομέρεια από τα έξι τασάκια και τους δύο αναπτήρες (ένας μπροστά κι ένας πίσω) μέχρι την ταπετσαρία. Και έβαλαν λίγο απ’ όλα: κοτλέ προσκέφαλα, επένδυση από μεταλλιζέ βινύλιο στο ταμπλό, εμπριμέ ταπετσαρία με μπλε ρέλι στα καθίσματα. 

Εκτός από το trailer δείτε και δύο σύντομα αποσπάσματα της ταινίας: το πρώτο δίνει το μέτρο κωμικής σύγκρισης του παλιού με το νέο Lampoon και το δεύτερο μας συστήνει το φοβερό Prancer.   

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 03.09.15