Η κινηματογραφική εβδομάδα από 10 Σεπτεμβρίου

Ο καλός καιρός συνεχίζεται βοηθώντας τα πρώτα δυνατά χαρτιά των διανομέων να βρουν το κοινό τους, κόντρα στην κρίση, τις εκλογές αλλά και την Εθνική ομάδα μπάσκετ, τον μόνο δυνατό θεσμό αυτής της χώρας που μπορεί και καθηλώνει εκατομμύρια θεατές στους τηλεοπτικούς δέκτες. Ο Τομ Κρουζ με τη νέα επικίνδυνη αποστολή του, ο Γούντι Άλεν με τον παράλογο άνθρωπό του, τα μυαλά που κουβαλάει η μικρή καρτούν ηρωίδα της Pixar αλλά και τα πρόσφατα καλοκαιρινά hits (Οικογένεια Μπελιέ, Μικρό Νησί, Mr.Holmes) συνεχίζονται ακάθεκτα.

Στο μέτωπο των νέων ταινιών έρχονται να προστεθούν οι κωμικοτραγικές περιπέτειες ενός ηλικιωμένου αντρικού δίδυμου που παίρνει τα βουνά στο απολαυστικό «Ταξίδι στην Αλαμπάμα», η στυλιζαρισμένη μεταφορά μιας κατασκοπικής τηλεοπτικής σειράς των 60s στο «Κωδικό όνομα U.N.C.L.E και βέβαια η νέα μεταμόρφωση του χαμαιλέοντα Μέριλ Στριπ σε ξεθωριασμένη ροκ σταρ στη δραματική κομεντί «Η Ρίκι και η Ροκ».

Περισσότερα για τις τρεις παραπάνω ταινίες θα βρείτε σε επιμέρους άρθρα στα παρακάτω link: 

http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/2663/a-walk-in-the-woods-taxidi-stin-alampama 

http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/2661/the-man-from-u-n-c-l-e-kodiko-onoma-u-n-c-l-e 

http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/2662/ricki-and-the-flash-i-riki-kai-i-rok 

Σε περιορισμένο κύκλωμα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, προβάλλεται και η καλλιτεχνική ταινία «Πολκ» (Ελλάδα 2014 -72’). Ντεμπούτο ενός νεαρού σκηνοθετικού δίδυμου που χρησιμοποιεί ως αφορμή την υπόθεση της δολοφονίας του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ στη Θεσσαλονίκη του 1948, για να στοχασθεί με σινεφίλ διάθεση και πειραματική αφήγηση πάνω στο πέρασμα του χρόνου και πως αυτό επηρεάζει τις σκέψεις και τις καρδιές των ανθρώπων.

Σκηνοθεσία: Νίκος Νικολόπουλος, Βλαδίμηρος Νικολούζος

Πρωταγωνιστούν: Ηλέκτρα Νικολούζου, Θανάσης Γεωργίου, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος.

 

 

 

 

Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από τρεις εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους επανεκδόσεις, σε διανομή της New Star

«Ο 4ος άνθρωπος» (Kansas City Confidential – ΗΠΑ 1952 -99’)

Τρεις άγνωστοι μεταξύ τους μασκοφόροι ληστεύουν μια Τράπεζα του Κάνσας Σίτυ με λεία πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια. Χρησιμοποιούν ένα φορτηγάκι ανθοπωλείου για να ξεφύγουν και συναντούν το τέταρτο μέλος της συμμορίας τον «Μεγάλο» ο οποίος οργάνωσε την ληστεία. O «Μεγάλος», που είναι ο μόνος που γνωρίζει τα στοιχεία όλων, δίνει στους τρείς χρήματα και το ένα κομμάτι ενός τραπουλόχαρτου (Ρήγα) ώστε να αναγνωρισθούν όταν συναντηθούν αργότερα για να μοιράσουν τα λάφυρα. Έτσι λοιπόν, στέλνει τον κάθε ένα σε μια ξένη χώρα όπου θα περιμένουν ένα τηλεγράφημα που θα τους ενημερώσει για τη μοιρασιά. Εν τω μεταξύ για τη ληστεία ενοχοποιείται ένας πρώην κατάδικος, υπάλληλος του ανθοπωλείου, αλλά ελλείψει στοιχείων απαλλάσσεται και ξεκινά να βρει τους πραγματικούς ληστές...

Σκληροτράχηλο ασπρόμαυρο Β-movie από ένα σπεσιαλίστα του Χόλιγουντ που λέγεται ότι υπήρξε πηγή έμπνευσης για το Reservoir Dogs. Μοντέρνο νουάρ στην εποχή του με έντονα στοιχεία βίας και γοργούς ρυθμούς που καθηλώνουν, παρά τις ερμηνευτικές αδυναμίες του καστ. Είναι από τις ταινίες εκείνες που λες «δεν τα κάνουν πια έτσι…». Ιδανική έξοδος για θερινό.

Σκηνοθεσία: Phil Karlson  

Πρωταγωνιστούν: John Payne, Coleen Gray, Preston Foster, Neville Brand, Lee Van Cleef, Jack Elam, Dona Drake 

 

«Αγώνας» (Ελλάδα  1975 – 117’)

Μια στρατευμένη ταινία της επαναστατικής δεκαετίας του 70 από την επονομαζόμενη τότε «ομάδα των 6», που 40 χρόνια μετά την Α’ προβολή της, έρχεται να επιβεβαιώσει πως η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ο «Αγώνας» είναι μια καταγραφή- ντοκουμέντο των κοινωνικών και εργατικών αγώνων της περιόδου 1972- 1975 για τη διεκδίκηση δικαιοσύνης, καλύτερων συνθηκών εργασίας και περισσότερων ελευθεριών. Υπόδειγμα ομαδικής δουλειάς, παρουσιάζει την εξέγερση των φοιτητών ενάντια στη χούντα, με την κατάληψη της Νομικής Σχολής τον Φεβρουάριο του 1973, και φτάνει μέχρι τις λαϊκές κινητοποιήσεις και τις μεγάλες απεργίες ενάντια στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή, τον Ιούλιο του 1975. Ο «Αγώνας» της ομάδας των 6, είναι περισσότερο επίκαιρος  από ποτέ  στις μέρες μας όπου βλέπουμε καθημερινά εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με κόπο και αγώνες δεκαετιών να συρρικνώνονται στο όνομα της «οικονομικής κρίσης». 

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γιαννικόπουλος, Ηλίας Ζαφειρόπουλος, Γιώργος Θανάσουλας, Θόδωρος Μαραγκός, Φοίβος Οικονομίδης, Κώστας Παπανικολάου 

 

Κατά τα λοιπά συνεχίζονται πολλές ταινίες των προηγούμενων εβδομάδων, μεταξύ των οποίων, μια κομεντί του μεγάλου Billy Wilder που αξίζει την ανακάλυψη από το νεότερο κοινό: «Ο ’Ερωτας το απόγευμα» (Love in the Afternoon- ΗΠΑ 1957 – 130’ ) φέρνει ξανά την αγαπημένη Όντρει Χέπμπορν, ως νεαρή κόρη ενός ιδιωτικού ερευνητή να προσπαθεί να ξεμπλέξει από ένα ερωτικό μπέρδεμα έναν εκατομμυριούχο πλεϊμπόι που παρακολουθεί ο πατέρας της, με αποτέλεσμα να τον ερωτευθεί και να του παρουσιαστεί με διαφορετική προσωπικότητα για να τον σαγηνεύσει.3 υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες 1958.

Σκηνοθεσία: Billy Wilder

Πρωταγωνιστούν: Gary Cooper, Audrey Hepburn, Maurice Chevalier, John McGiver, Van Doude,Lise Bourdin.