Νύχτες Πρεμιέρας: έρχεται σε μια βδομάδα ο κινηματογραφικός θεσμός της Αθήνας!

239 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, events, labs, parties, ξένοι καλεσμένοι και μια ελληνική ταινία-έκπληξη (27.09 στο Ιντεάλ) θα γεμίσουν τις νύχτες και τις καλλιτεχνικές μπαταρίες του κινηματογραφόφιλου κοινού της πόλης. 

Πραγματοποιήθηκε χθες στον ΙΑΝΟ, η καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε το πρόγραμμα από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, Ορέστη Ανδρεαδάκη. Στη συνέντευξη Τύπου, παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Εταιρείας Αθηνών, Μαρία Μπόμπολα και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δ. Αθηναίων, Χρήστος Τεντόμας, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας του Δήμου με το μικρό αδελφάκι του φεστιβάλ το Athens Open Air Film Festival αλλά και τη θετική συμβολή του Φεστιβάλ εδώ και πολλά χρόνια στην πολιτιστική ζωή της πόλης. 

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής καλωσόρισε το κοινό, εκ μέρους του Εταιρίας Πήγασος, του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, το οποίο εδώ και 26 χρόνια  αποτελεί τη κεντρική δεξαμενή μιας μεγάλης σειράς κινηματογραφικών εκδηλώσεων, αλλά και του site  www.cinemag.gr. Το παρόν έδωσαν πολλοί άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου όπως oι σκηνοθέτες Παντελής Βούλγαρης και Λάκης Παπαστάθης ο εικαστικός Δημήτρης Αληθεινός και οι ηθοποιοί: Γιάννης Κοκιασμένος, Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Απόστολος Τότσικας, Τάσος Νούσιας, Ευγενία Δημητροπούλου, Σοφία Γεωργοβασίλη και Σωκράτης Αλαφούζος. Παραβρέθηκαν επίσης και εκπρόσωποι συνεργαζόμενων Πρεσβειών και πολιτιστικών φορέων όπως της Ελληνικής  Ακαδημίας Κιν/φου, του Ελληνικού Κέντρου Κιν/φου, της Στέγης, του Ιδρύματος Νιάρχου και της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία. 

Φέτος θα δοθεί έμφαση στο Ελληνικό σινεμά με 102 μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους ταινίες να συμμετέχουν στα διάφορα προγράμματα. Πέρα από αυτές θα προβληθούν ντοκιμαντέρ και ένα αφιέρωμα με επιλεγμένα προγράμματα της θρυλικής εκπομπής τέχνης Παρασκήνιο. Επίσης θα υπάρχει ένα πιλοτικό πρόγραμμα το Athens Film Lab, ένα νέο παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ - πρόγραμμα εκπαίδευσης, παραγωγής, και networking, ένα εργαστήριο επεξεργασίας κινηματογραφικών ιδεών και σεναρίων για μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες – που θα εστιάσει στην εκπαίδευση και την χρηματοδότηση, αλλά και στην εξωστρέφεια, των Ελλήνων κινηματογραφιστών και της Αθήνας ως ευρωπαϊκής σινεφίλ μητρόπολης. Θα υπάρχει βέβαια και φέτος ο θεσμός των βραβείων Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών Ελληνικών Ταινιών και Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους. 

Παρουσιάζοντας τις ταινίες Έναρξης («ΝΙΟΤΗ» του Πάολο Σορεντίνο) και Λήξης, («ΝΤΙΠΑΝ» του Ζακ Οντιάρ - Χρυσός Φοίνικας στο φετινό Φεστιβάλ Καννών,) ο κ.Ανδρεαδάκης αναφέρθηκε ξεχωριστά σε κάθε ένα από τα τμήματα του φετινού Φεστιβάλ.

Διαγωνιστικά είναι δύο: πρώτο είναι το Διεθνές Διαγωνιστικό, με 12 ταινίες που διεκδικούν την ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ. Ανάμεσά τους το «Ντεγκραντέ» μια ασυνήθιστη γυναικεία κομεντί από την Παλαιστίνη, η φετινή υποψηφιότητα της Γερμανίας στα Oscar «Ο Λαβύρινθος της σιωπής», το Ταϊλανδέζικο δράμα «Πώς να μην βγαίνεις ποτέ χαμένος» και ένα απόλυτα ασυνήθιστο ντοκιμαντέρ το «Above and Below». Δεύτερο είναι το τμήμα Μουσική και Φιλμ με 8 μουσικές ταινίες, εντός και εκτός διαγωνιστικού, μεταξύ των οποίων ταινίες για τους Damned, τους Jam και την ιστορία της θρυλικής δισκογραφικής Sarah Records. 

Μια καλή χρονιά για το είδος του Ντοκιμαντέρ το 2015, έφερε φέτος περισσότερα από κάθε άλλη φορά στο Φεστιβάλ. Να σημειώσουμε την προβολή του ντοκιμαντέρ «Τα καλιαρντά» της πιο διάσημης Ελληνίδας τρανς της Πάολα Ρεβενιώτη, που ασχολείται με την περιθωριακή γλώσσα που είχαν εφεύρει οι εκτός νόμου τότε gay της δεκαετίας του 40. 

Στις Μεταμεσονύχτιες Προβολές υπάρχει το «Πράσινο Δωμάτιο» ένα κλειστοφοβικό θρίλερ για γερά νεύρα από τον Τζέρεμι Σολνιέρ (Τα ερείπια είναι πάντα θλιμμένα).  Τα αφιερώματα φέτος αφορούν τον μέγιστο pop ψυχογράφο των 70s Νίκολας Ρεγκ, δημιουργό αριστουργημάτων όπως το «Μετά τα μεσάνυχτα» και ο θρυλικός «Άνθρωπος που έπεσε στη γη» με τον Ντέιβιντ Μπάουι, τον Έιταν Φοξ, κορυφαίο εκπρόσωπο του πάντα ζωντανού Ισραηλινού σινεμά, την ιστορική Σίρλει Κλαρκ και τον ανεξάρτητο Αμερικανό Sean Baker. 

Στις Ειδικές Προβολές, ξεχωρίζει η προβολή ενός ιστορικού ντοκουμέντου μνημείου, του 9ωρου Shoah, που λέει τα πάντα για το Ολοκαύτωμα. Ταινίες πάντα επίκαιρες για Ηπείρους που δεν δείχνουν να διδάσκονται από την Ιστορία! 

Ειδική αναφορά έγινε στην προβολή της ταινίας «ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΛΙΑ» του Παντελή Βούλγαρη, την πρώτη καθολικά προσβάσιμη προβολή που θα έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία. Η ειδική αυτή προβολή για τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση θα έχει επίσης και ελληνικούς υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους (SDH) καθώς και ακουστική περιγραφή που έχει γίνει από εξειδικευμένη εταιρεία. 

Πολλές είναι επίσης οι πρεμιέρες μερικών από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της φετινής χρονιάς. Μία από αυτές, η βραβευμένη στις Κάννες «Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ» του Στεφάν Μπριζέ, ορίζει και την φετινή  ενότητα ΕΥΡΩΠΗ ΕΤΟΣ ΜΗΔΕΝ στην οποία θα δούμε ταινίες που αντικατοπτρίζουν την σκληρή πραγματικότητα της σημερινής Ευρώπης. Και βέβαια να μην ξεχάσουμε τα καθιερωμένα πια προγράμματα επιλεγμένων ταινιών μικρού μήκους από όλο τον κόσμο αλλά και το τμήμα ΠΑΝΟΡΑΜΑ το οποίο πάντα κρύβει θησαυρούς. 

Στα πλαίσια της μεγάλης φετινής θεματικής ενότητας για την σχέση των εικαστικών και του κινηματογράφου με τίτλο  «Moving Future» ο  Καλλιτεχνικός Διευθυντής ευχαρίστησε τον εικαστικό  Δημήτρη  Αληθεινό, για την επιλογή ταινιών μεσαίου και μικρού μήκους στις οποίες παρατηρούμε την όσμωση των τεχνών και αναφέρθηκε στις προβολές σε συνεργασία με την  Μπιενάλε της Αθήνας  και την ειδική προβολή για την Ντοκουμέντα, την μεγαλύτερη έκθεση εικαστικών στο κόσμο.

Ακόμα, ο κ.Ανδρεαδάκης, αποκάλυψε και την μυστική λέξη που κρύβεται κάθε χρόνο στην αφίσα του Φεστιβάλ και η οποία φέτος είναι «Το Μυστικό» Η φετινή εικαστική παρέμβαση του Φεστιβάλ  επιχειρεί να καταγράψει την διαδικασία της απόκρυψης και της κοινοποίησης. Αποτελείται από έξι κατασκευές εμπνευσμένες από το «Κινητοσκόπιο» του Τόμας Εντισον τις οποίες σχεδίασε η εικαστικός Κλειώ Γκιζελή και επιμελήθηκε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης και οι οποίες θα είναι τοποθετημένες και στις τέσσερις αίθουσες των προβολών καθ’ όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ. Μέσα από ένα «ματάκι», ο θεατής θα ανακαλύπτει το μυστικό που κρύβουν. 

Τέλος, ο διευθυντής του Φεστιβάλ μας αποκάλυψε και την έκπληξη της φετινής διοργάνωσης. Το LOVE - η προκλητική ερωτική Οδύσσεια του Γκασπάρ Νοέ, που γυρίστηκε σε 3D - μπαίνει στο πρόγραμμα την τελευταία στιγμή και θα προβληθεί ως ειδική φεστιβαλική avant premiere σε συνεργασία με την εταιρεία Hollywood Entertainment, την ερχόμενη Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟΣ, παρουσία του σκηνοθέτη. Η είσοδος θα γίνει με προσκλήσεις που θα διανεμηθούν από το cinemag.gr. 

Εμείς πάλι σας προτείνουμε από τώρα να προμηθευτείτε έγκαιρα το εισιτήριό σας για το SecretScreening του Φεστιβάλ. Μια αναπάντεχη ελληνική ταινία-έκπληξη που θα προβληθεί σε μορφή work in progress στο Ιντεάλ , την Κυριακή 27.09 στις 10 το βράδυ. 

Πάρτε το πρόγραμμα, σχεδιάστε το δικό σας κινηματογραφικό χάρτη και ραντεβού στις αίθουσες από τις 23 Σεπτεμβρίου. 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ & ΚΑΡΤΩΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Η προπώληση των καρτών διαρκείας του φεστιβάλ συνεχίζεται, στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24, 1ος όροφος), 11.00 – 18.00. Η είσοδος στις προβολές θα γίνεται αυστηρά με την επίδειξη της κάρτας, απόδειξη αγοράς της και του μηδενικού εισιτηρίου (απόδειξη αγοράς). Η προπώληση των μεμονωμένων εισιτηρίων ξεκίνησε χθες Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες www.cinemag.gr & www.aiff.gr 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Εισιτήρια:

Πρωινές προβολές: 4€

Απογευματινές προβολές, πριν τις 19:55: 5€

Βραδινές προβολές, από τις 20.00: 6 €

Κάρτες Διαρκείας:

Κάρτα 5 προβολών: 20€ ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ !!!

Κάρτα 10 προβολών: 35€

Κάρτα 20 προβολών: 60€

Οι κάτοχοι καρτών 20 προβολών έχουν τη δυνατότητα κράτησης μίας ατομικής πρόσκλησης για την Τελετή Έναρξης. ΠΡΟΣΟΧΗ! Η κράτηση θεωρείται έγκυρη μόνο εφόσον ο κάτοχος προμηθευτεί την πρόσκληση της Τελετής Έναρξης κατά την αγορά της κάρτας. Η είσοδος στην Τελετή Έναρξης μπορεί να γίνει μόνο με την επίδειξη της κάρτας και της ατομικής πρόσκλησης. 

Αναλυτικό πρόγραμμα και πληροφορίες βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.aiff.gr  και το ωρολόγιο πρόγραμμα διανέμεται πλέον στις αίθουσες διεξαγωγής. 

Θα επανερχόμαστε με επί μέρους άρθρα και παρουσιάσεις γιατί… το GrandMagazine  θα είναι εκεί!