Jimi: All is by my side – Τζίμι Χέντριξ: Η τύχη είναι με τους βιρτουόζους

Παραγωγή: Βρετανία/Ιρλανδία/ΗΠΑ – 2013 

Διάρκεια: 118 λεπτά

Είδος: Μουσική Βιογραφία

Βαθμολογία: * * 1/2

Σκηνοθεσία: John Ridley

Πρωταγωνιστούν: André Benjamin, Hayley Atwell, Imogen Poots, Burn Gorman, Ruth Negga, Clare-Hope Ashitey, Robbie Jarvis, Ashley Charles, Amy De Bhrún, Andrew Buckley.

Υπόθεση: Τον Μάιο του 1966, μια όμορφη Εγγλέζα, ευγενούς καταγωγής αλλά λαϊκών διασυνδέσεων, ονόματι Λίντα Κιθ (Ίμοτζεν Πουτς) μπήκε στο Cheetah Club της Νέας Υόρκης. Η κοσμογυρισμένη εικοσάχρονη, ερωμένη τότε του κιθαρίστα των Rolling Stones, Κιθ Ρίτσαρντς, εντυπωσιάστηκε από τον λεπτό μαύρο κιθαρίστα πάνω στη σκηνή: τον Τζίμι Χέντριξ, γνωστό τότε ως Τζίμι Τζέιμς. Αν και περνούσε απαρατήρητος, η Λίντα αναγνώρισε αμέσως τις δυνατότητές του. Τον σύστησε στον “Τσας” Τσάντλερ, πρώην μπασίστα των Animals, ο οποίος ανέλαβε να μανατζάρει τον Τζίμι, φέρνοντάς τον στο Λονδίνο το 1966 για να τον κάνει γνωστό στην τοπική σκηνή. Εκεί γνώρισε και τη λευκή αγαπημένη του Κάθι Έτσινχαμ με την οποία είχε, σύμφωνα με την ταινία, μια θυελλώδη σχέση, κάτι για το οποίο η αληθινή Κάθι διαμαρτυρήθηκε έντονα όταν είδε την ταινία.   

Στο ξεκίνημα κάθε ανδρικού επιτεύγματος βρίσκεται συνήθως μια δυναμική γυναίκα – και αυτό συνέβη λοιπόν εις διπλούν στην περίπτωση του Τζίμι Χέντριξ. Αυτό το μικρό άγνωστο χρονικό από τις πίσω σελίδες της Ροκ Ιστορίας ανέλαβε να μεταφέρει στην οθόνη ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος του «12 χρόνια σκλάβος», αναλαμβάνοντας και τη σκηνοθεσία αυτή τη φορά. Ο Αντρέ Μπέντζαμιν (ο André 3000 των Outkast ) μπήκε κυριολεκτικά στο πετσί του αξέχαστου και πρόωρα χαμένου κιθαρίστα, παραδίδοντας μια εκπληκτική ερμηνεία, βασικό ατού αυτής της άνισης αλλά ενδιαφέρουσας ταινίας. Όταν οι κληρονόμοι του Χέντριξ αρνήθηκαν να δώσουν άδεια στον Ρίντλεϊ για τη χρήση τραγουδιών του, η ταινία πήρε διαφορετική τροπή και από μια ακόμη βιογραφία ενός πρόσφατου μουσικού θρύλου έγινε (ή προσπάθησε να γίνει) ένας ιμπρεσιονιστικός καμβάς πάνω στον οποίο καταγράφεται η πορεία προς την ολοκλήρωση ενός καλλιτέχνη σαν μεταμόρφωση μιας κάμπιας σε πεταλούδα. Μοιραία η ταινία αποκλίνει από τη μουσική για να εμπλουτίσει την ίντριγκα με έρωτες, πάθη, αγωνίες αλλά και με διάσημα μουσικά ονόματα της εποχής στο φόντο που δυστυχώς αποδυναμώνουν το σκοπό της. Γίνεται βέβαια μια προσπάθεια να τεθεί το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο που επικρατούσε στη Βρετανία της εποχής εκείνης και το οποίο επηρέασε τον Χέντριξ ως μαύρο και κυρίως ως ξένο με τη βρετανική τάξη πραγμάτων που τον έκανε να αποφανθεί ότι «όταν η δύναμη της αγάπης ξεπεράσει την αγάπη για δύναμη, τότε θα αρχίσουν να αλλάζουν τα πράγματα». 

Διανομή: Weird Wave 

Στις αίθουσες από 24.09.15