The Martian – Η Διάσωση (και σε 3D)

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2015 

Διάρκεια: 141 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια Επιστημονικής Φαντασίας

Βαθμολογία: * * * *

Σκηνοθεσία: Ridley Scott

Πρωταγωνιστούν: Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Michael Peña, Sean Bean, Kate Mara, Sebastian Stan, Aksel Hennie, Chiwetel Ejiofor, Mackenzie Davis, Donald Glover, Nick Mohammed, Chen Shu, Eddy Ko.

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στο κοντινό μέλλον και η NASA έχει καταφέρει να οργανώνει επανδρωμένες αποστολές εξερεύνησης του Άρη. Στη διάρκεια μιας τέτοιας αποστολής ξεσπά μια φοβερή καταιγίδα και ο αστροναύτης Μαρκ Γουάτνι (Ματ Ντέιμον) τραυματίζεται και εγκαταλείπεται μόνος στον Κόκκινο Πλανήτη θεωρούμενος νεκρός από το υπόλοιπο πλήρωμα. Όμως ο Γουάτνι είναι ζωντανός και όταν συνέρχεται ανακαλύπτει ότι βρίσκεται μόνος σε έναν πλανήτη που δεν είναι συμβατός με την ανθρώπινη ζωή. Έχοντας ελάχιστες προμήθειες, αποφασίζει να κρατήσει την ψυχραιμία του και να επιστρατεύσει τις βοτανολογικές του γνώσεις, την εφευρετικότητα και το κουράγιο του για να επιβιώσει και να βρει τρόπο να ειδοποιήσει τη Γη ότι είναι ζωντανός. Πράγματι, όταν το καταφέρνει, κινητοποιείται άμεσα η NASA και μία διεθνής επιστημονική ομάδα αναλαμβάνει, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος του διαστημοπλοίου που ακόμη βρίσκεται στο ταξίδι της επιστροφής, να φέρει πίσω τον «Αρειανό». Η επιχείρηση είναι τρομερά δύσκολη, απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και βρίσκεται κάτω από το άγρυπνο μάτι όλης της ανθρωπότητας που ενώνεται για να υποστηρίξει την προσπάθεια επιστροφής του Γουάτνι.

Η νέα ταινία του σχεδόν 80χρονου πια, πλην ακατάβλητου, Ρίντλεϊ Σκοτ, βασίζεται στο μυθιστόρημα του Άντι Γουίαρ, ενός προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών της NASA, λάτρη της ιστορίας των διαστημικών αποστολών αλλά και ταλαντούχου όπως αποδείχτηκε παραμυθά, που αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις εκτεταμένες γνώσεις του σκαρώνοντας τη δική του ιστορία. Έχοντας επενδύσει εκατοντάδες ώρες έρευνας για να προσδώσει όσο το δυνατόν περισσότερη αληθοφάνεια στην ιστορία όσον αφορά το επιστημονικό της κομμάτι, ο Γουίαρ θεωρούσε ότι το βιβλίο του ήταν μόνο για λίγους: «…ένα τεχνικό βιβλίο για τεχνικούς. Δεν φανταζόμουν ότι θα ενδιέφερε το γενικό κοινό, ή ότι θα άρεσε τόσο. Απλώς ήθελα να φανταστώ πώς θα ξεπερνούσε κανείς τα άπειρα σενάρια αποτυχίας μιας τέτοιας αποστολής, με τα εργαλεία και υλικά που είχε διαθέσιμα». Έτσι, η ιστορία διαδραματίζεται περίπου 12-15 χρόνια από τώρα αλλά κάθε μία επιστημονική πτυχή της μπορεί να υποστηριχθεί από τις υπάρχουσες σημερινές θεωρίες. Θεωρώντας το βιβλίο ως ένα απλό χόμπι του, ο Γουίαρ ανέβαζε ένα-ένα τα κεφάλαια της ιστορίας στην προσωπική του ιστοσελίδα και μετά από τρία χρόνια, και έντονη πίεση από τους αναγνώστες του, ανέβασε την τελική μορφή του βιβλίου, το οποίο προσέλκυσε το ενδιαφέρον εκδοτικών οίκων και τελικά έγινε παγκόσμιο best  seller (στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος), κάτι που τράβηξε την προσοχή και του Χόλιγουντ.

Μυστήριο τρένο τελικά ο κ. Σκοτ. Μετά το μίνι φιάσκο του «Έξοδος: Θεοί και Βασιλιάδες» και καθώς ετοιμάζεσαι να τον καταχωρήσεις στην Ιστορία και να κλείσεις το Φάκελο, έρχεται και απλώνει μπροστά σου μια ιστορία ιδιοφυή, μεγαλοπρεπή και απίστευτα προσεγμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και σε τινάζει από το κάθισμα, με βασικό όχημα την εκπληκτική παρουσία του Ματ Ντέημον σε ένα ρόλο που είναι βέβαιο ότι θα σημαδέψει τη λαμπρή καριέρα του. Ο Ματ Ντέημον ενσαρκώνει με πειστικότητα, χιούμορ και καρτερία την επιτομή του επιστημονικού ανθρώπου, έναν ιδανικό εκπρόσωπο του ορθού λόγου μπροστά στην απεραντοσύνη του σύμπαντος, έναν επιστήμονα που ωστόσο δεν θα απορρίψει την θεϊκή βοήθεια (η χρήση του Εσταυρωμένου) στην επίτευξη του στόχου που είναι η επιβίωση. Και όπως λέει ο ίδιος ο Ντέημον «ο Γουάτνι είναι σαν τον Ροβινσώνα Κρούσο, απομονωμένος. Όλα αυτά που κάνει είναι ένας ύμνος στο κουράγιο και την εφευρετικότητα των αστροναυτών, ένας ύμνος στην επιστήμη. Συμβολίζει περισσότερα από μια ζωή. Ενσαρκώνει το ένστικτο των ανθρώπων για εξερεύνηση, τις ελπίδες μας για το μέλλον. Ήταν τιμή μου που τον υποδύθηκα». Και εμάς είναι τιμή να παρακολουθήσουμε αυτή την ταινία. Και μην ακούσω τίποτα για προπαγάνδα της NASA. Καμία σχέση! Το υπόλοιπο καστ είναι εξίσου αποτελεσματικό αν και δευτερεύον μπροστά στο one martian man show του πρωταγωνιστή. Οι υποψηφιότητες Oscar σε πολλές κατηγορίες είναι πολύ πιθανές. 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 01.10.15