Pas son Genre – Μήπως είσαι ο τύπος μου;

Παραγωγή: Γαλλία/Βέλγιο – 2014 

Διάρκεια: 111 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Lucas Belvaux

Πρωταγωνιστούν: Émilie Dequenne, Loïc Corbery, Sandra Nkake, Charlotte Talpaert, Anne Coesens, Daniela Bisconti, Amira Casar.

Υπόθεση: Ο Κλεμάν είναι νέος, ωραίος και Παριζιάνος. Είναι επίσης καθηγητής φιλοσοφίας εξειδικευμένος στους Γερμανούς φιλόσοφους. Αυτός ο ολίγον ψηλομύτης διανοούμενος λοιπόν, προς μεγάλη του δυσαρέσκεια, μετατίθεται για έναν χρόνο στην επαρχιακή πόλη του Βορρά Αράς, όπου κατά γενική ομολογία δεν συμβαίνει τίποτα! Πως θα περάσει ο καιρός μακριά από το αγαπημένο Παρίσι και την νυχτερινή ζωή; Από την άλλη η Τζένιφερ, μια όμορφη κομμώτρια, ζωντοχήρα με μικρό παιδί, που ζει και δουλεύει στο Αράς, πιστεύει ότι ένα καλό κούρεμα μπορεί να αλλάξει την ζωή των ανθρώπων, διαβάζει best sellers της σειράς και κουτσομπολίστικα περιοδικά και τραγουδάει τα σαββατόβραδα καραόκε με τις φιλενάδες της. Δύο κόσμοι παράλληλοι που τέμνονται από μια σύμπτωση και δημιουργούν μια παθιασμένη σχέση. Είναι μοιραίο όμως, το χάσμα ανάμεσά τους να μην μπορεί να γεφυρωθεί εύκολα από το καλό σεξ. Ποιόν να υποστηρίξει κανείς και ποιόν από τους δύο να προσπαθήσει να κατανοήσει;

Ο Βέλγος Λουκά Μπελβό, διάσημος και βραβευμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης, δημιουργός του συγκλονιστικού «38 μάρτυρες», εξερευνά τη σχέση μεταξύ έρωτα και ταξικής θέσης, εστιάζοντας στην πολιτιστική διαφορά που δεν μπορεί παρά να είναι ανυπέρβλητο εμπόδιο σε μια σχέση, όσο πετυχημένη και να είναι αυτή στο κρεβάτι. Ο ελληνικός τίτλος μπορεί να είναι και λίγο παραπλανητικός αφού παραπέμπει σε ελαφριά κομεντί, που δεν είναι καθόλου η περίπτωση αυτού του ελαφρά ρομαντικού και κοινωνικά διεισδυτικού δράματος. Η πρωτεύουσα και η επαρχία, ο προφέσορας και η κομμώτρια, ο Καντ και τα λαϊκά περιοδικά, η πολυπλοκότητα της φιλοσοφικής σκέψης απέναντι στη λαϊκή σοφία των μικρών πραγμάτων είναι μερικά μόνο από τα δίπολα που απομακρύνουν συνεχώς το πρωταγωνιστικό ζευγάρι παρά τη σεξουαλική έλξη που τους ενώνει. Και πάνω από όλα η ειλικρινής απλότητα της λαϊκής κομμώτριας απέναντι στην ατολμία και τελικά συμφεροντολογική υποκρισία του φιλόσοφου. Η χαρά της ζωής αποτυπώνεται στη λαμπερή χυμώδη παρουσία της Εμιλί Ντεκέν που τιμήθηκε με το Μαγκρίτ της Βελγικής Ακαδημίας και ήταν υποψήφια και για Σεζάρ για την ερμηνεία της. Απέναντί της ο Μπελβό αντιπαραθέτει τη γοητευτικά ψυχρή Απολλώνια παρουσία του Λοϊκ Κορμπερί της Κομεντί Φρανσέζ (Εθνικό Θέατρο της Γαλλίας). Ο πλήρης ελληνικός τίτλος είναι «ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ Ο ΤΥΠΟΣ ΜΟΥ και άλλες αναζητήσεις περί έρωτος».

Διανομή: Filmtrade 

Στις αίθουσες από 01.10.15