Δέκα Χρόνια Badminton !

Πέρασαν κιόλας δέκα χρόνια από τότε που το Ολυμπιακό Γήπεδο του Badminton μετατράπηκε σε ένα τεράστιο συναυλιακό και θεατρικό χώρο από το Μιχάλη Αδάμ. Χρόνια γεμάτα επιτυχίες, διεθνείς μετακλήσεις, ροκ συναυλίες, θεατρικές υπερπαραγωγές και πάνω από όλα συνεργασίες με τις μεγάλες σκηνές του West End που έφεραν κοντά στο Ελληνικό κοινό μεγάλες μουσικοθεατρικές επιτυχίες όπως η Priscilla και το Mamma Mia. Αυτό το τελευταίο ξανάρχεται φέτος το Νοέμβρη σε μια παραγωγή ισάξια με αυτήν που παίζεται στο West End του Λονδίνου, με τους ίδιους σχεδόν συντελεστές και ακριβώς τις ίδιες καλλιτεχνικές προδιαγραφές.

Δύσκολοι οι καιροί δυστυχώς για όλους και τα ασφαλή στοιχήματα είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί να μην συνοδεύονται από εκπτώσεις στην ποιότητα. Τέτοιες εκπτώσεις όμως το Badminton δεν έκανε ποτέ. Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της νέας περιόδου ο ιθύνων νους και ψυχή του Badminton Μιχάλης Αδάμ, τόνισε μεν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια θεατρική σκηνή λόγω της κρίσης και της οικονομικής αδυναμίας μεγάλου μέρους του κοινού να επενδύσει στη διασκέδαση, παρουσίασε δε ένα πρόγραμμα φιλόδοξο με συνέργειες, συναυλίες, μετακλήσεις διάσημων θιάσων αλλά και με φιλόδοξα ελληνικά καλλιτεχνικά στοιχήματα με συντελεστές καταξιωμένους και υπερταλαντούχους.

Ξεκινώντας από αυτό το μήνα, πάμε να πάρουμε μια ιδέα από το τι μας ετοιμάζουν στη φιλόξενη σκηνή κάτω από τον Υμηττό.

Στις 27 Οκτωβρίου η Χάρις Αλεξίου, ο Μανώλης Λιδάκης, ο Βασίλης Λέκκας, η Πίτσα Παπαδοπούλου και ο Ορφέας Περίδης ερμηνεύουν τα πασίγνωστα τραγούδια μιας όχι τόσο γνωστής με το όνομά της συνθέτριας, της Βάσως Αλλαγιάννη. Κλασσικά έντεχνα τραγούδια,  από τον «Υδροχόο» και το «Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ» μέχρι το «Απόψε σιωπηλοί», το «Δεν είσαι πουθενά», τον «Γλάρο», το «Αύριο θα είναι αργά» το «Πόρτες Ανοιχτές», το «Αγάπη σημαίνει»  το «Κι εγώ έχω κάνει λάθη» και το «Που πάει η αγάπη όταν φεύγει» θα ξαναζωντανέψουν στη σκηνή σε μια μεγάλη συναυλία αναγνώρισης μιας σημαντικής δημιουργού του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού.

Μέσα στο μήνα ανεβαίνει μια φαντασμαγορική μουσική παράσταση με αρχαιοελληνικό θέμα και με την ποιοτική εγγύηση της Σοφίας Σπυράτου στη σκηνοθεσία. «Ο Ιάσονας και το χρυσόμαλλο δέρας» έρχεται να ζωντανέψει επί σκηνής την Αργοναυτική εκστρατεία σε μια μυθολογική υπερπαραγωγή μακριά από χολιγουντιανές συμβάσεις και στα χνάρια του υπερεπιτυχημένου «Θησέας και Αριάδνη». Ο Γιάννης Στάνκογλου, ο Ιβάν Σβιτάιλο, ο Ζαχαρίας Καρούνης, ο Γιώργος Γάλλος και, σε πρώτη θεατρική εμφάνιση στο ρόλο της Μήδειας, η υπέροχη Σαβίνα Γιαννάτου ερμηνεύουν τα τραγούδια του Νίκου Κυπουργού και του Παρασκευά Καρασούλου που δίνουν ζωή στους ήρωες της μυθολογίας απευθυνόμενα σε μικρά και μεγάλα παιδιά.

Από τις 5 μέχρι τις 15 Νοεμβρίου ανεβαίνει η Mamma Mia!. Τα λόγια είναι περιττά για ένα από τα πιο πετυχημένα Musical όλων των εποχών. Έχουμε ήδη παρουσιάσει την παράσταση σε προηγούμενο άρθρο http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/2678/erxetai-i-mamma-mia-sto-badminton-kai-sto-mm-8essalonikis και τη συστήνουμε θερμά στο μουσικόφιλο κοινό.

Στις 28 και 29 Νοεμβρίου έρχεται το Paris the show!, μια παραγωγή του Gil Marsalla δημιουργού του αντίστοιχου Edith the show!. Το Γαλλικό chanson στα μεταπολεμικά χρόνια, Αζναβούρ, Πιαφ, Ιβ Μοντάν, Ζακ Μπρελ και πολύ αμούρ πολύ τουζούρ για όλους τους ρομαντικούς.

Ο Δεκέμβρης έχει δύο μεγάλα θεάματα: Από τις 11 μέχρι τις 16 το Εθνικό Θέατρο της Πράγας παρουσιάζει τη Laterna Magika, ένα πολυθέαμα υψηλής αισθητικής για μικρούς και μεγάλους. Και επειδή Χριστούγεννα χωρίς Τσαϊκόφσκι και Καρυοθραύστη δεν  νοούνται, από τις 19 μέχρι τις 27 του μήνα η φημισμένη Ακαδημία των Μπαλέτων Bolsoi θα μεταφέρει όλη τη μαγεία του παραμυθιού στη σκηνή του Badminton για 10 παραστάσεις μόνο. Ένα μόνο να πούμε: Εξασφαλίστε έγκαιρα το εισιτήριό σας. Αναμένεται χαμός!

Με τον καινούργιο χρόνο έρχονται και τα μεγάλα στοιχήματα-παραγωγές του Badminton: Πρώτα ο Θάνος Μικρούτσικος διασκευάζει σε παράσταση το εμβληματικό έργο του «Σταυρός του Νότου» αναδεικνύοντας τη μεγάλη ποίηση του Νίκου Καββαδία. Συναγερμός για το κοινό του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού. Πάντως δεν υπάρχουν ακόμη πολλά στοιχεία για την παράσταση που βρίσκεται στα πρώτα στάδια δημιουργίας.

Το Φεβρουάριο το κρύο είναι πάντα τσουχτερό και η εποχή προσφέρεται για παγοδρόμιο. Russian Ice Stars και Peter Pan on Ice λοιπόν, σε χορογραφία των Ιταλών Cavalieri Giuseppe Arena & Silvio Amato. Οι ήρωες του J.M.Barrie απογειώνονται πατινάροντας σε ένα θέαμα για όλη την οικογένεια.

Και πάμε στο μεγάλο στοίχημα της σεζόν. Στις 16 Μαρτίου 2016 η Σμαράγδα Καρύδη «φορά τα παπούτσια» της Σίρλεϊ Μακλέιν και γίνεται Sweet Charity! 50 ακριβώς χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα στο Broadway το musical αριστούργημα του Bob Fosse έρχεται σε μια φιλόδοξη φαντασμαγορική παράσταση, με τον Γιώργο Καπουτζίδη και το Σταμάτη Πατρώνη να έχουν μεταφράσει τους διάλογους του Neil Simon, με τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο να έχει επιμεληθεί τη διασκευή των τραγουδιών του Cy Coleman και με ένα σπουδαίο πολλά υποσχόμενο θίασο. Εκτός από την αγαπημένη (και δοκιμασμένη στο είδος) Σμαράγδα Καρύδη εμφανίζονται οι Σταύρος Ζαλμάς, Μέμος Μπεγνής, Νάντια Μπουλέ, Ντορέτα Παπαδημητρίου (επιτέλους! κάνει musical), Ιβάν Σβιτάιλο, Shaya, Δημήτρης Γαλάνης κ.α. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γιώργου Πάτσα και η μουσική διεύθυνση του Αλέξιου Πρίφτη. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο βραβευμένος με Tony χορογράφος του Broadway και μαθητής του Fosse, Chet Walker που επιμελήθηκε προσωπικά την επιλογή του cast. Δεν είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει αυτό το musical στην Ελλάδα μια και το είχε ανεβάσει δύο φορές η Αλίκη ως Καμπίρια και άλλη μια η Σμαρούλα Γιούλη. Ίσως όμως να είναι η θεαματικότερη! Ανυπομονούμε!

Για το τέλος το Badminton μας επιφυλάσσει μια ροκ έκπληξη. Ο Steven Wilson, ιδρυτής και frontman των Porcupine Tree έρχεται στις 5 Μαίου για μια μοναδική progressive rock βραδιά.

Πέρα όμως από τα παραπάνω συνεχίζεται για 3η χρονιά η λειτουργία του Dialogue in the Dark, μιας διαδραστικής εγκατάστασης όπου, μέσα σε απόλυτο σκοτάδι, άτομα με μειωμένη ή καθόλου όραση οδηγούν τους επισκέπτες σε μια αλλιώτικη βόλτα στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας. Μια πολύ σημαντική διεθνής συνέργεια που μέχρι τώρα έχει προσελκύσει πάνω από 30 χιλιάδες «θεατές». Μια ανεπανάληπτη εμπειρία για όλες τις αισθήσεις (πλην της όρασης).

Στη συνέντευξη τύπου έδωσε το παρών και ο Διονύσης Τσακνής εκ μέρους της ΕΡΤ ο οποίος ανακοίνωσε την έναρξη συνεργασίας της ΕΡΤ με φορείς πολιτισμού όπως το Badminton. Έτσι λοιπόν η ΕΡΤ θα αναμεταδώσει τρεις συναυλίες που θα δώσουν στο Badminton τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ. Στις 23 Οκτωβρίου το θέμα θα είναι το tango, στις 20 Νοεμβρίου θα είναι η παγκόσμια ημέρα του παιδιού και στις 30 Δεκεμβρίου τα Καλύτερα χριστουγεννιάτικα τραγούδια από όλο τον κόσμο.

Το Grand Magazine θα επανέρχεται με λεπτομέρειες για κάθε παράσταση ξεχωριστά. Καλό Badminton χειμώνα!  

Παρακάτω ένα διαφωτιστικό φιλμάκι για το Dialogue in the Dark.