Pan – Παν (και σε 3D)

Παραγωγή: ΗΠΑ/Βρετανία/Αυστραλία – 2015 

Διάρκεια: 111 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας

Βαθμολογία: * *

Σκηνοθεσία: Joe Wright

Πρωταγωνιστούν: Hugh Jackman, Levi Miller, Garrett Hedlund, Rooney Mara, Adeel Akhtar, Nonso Anozie, Amanda Seyfried, Kathy Burke, Lewis MacDougall, Cara Delevingne, Tae-joo Na.

Η ταινία θα προβάλλεται και μεταγλωττισμένη στα Ελληνικά σε διασκευή Λένας Μαραβέα και σκηνοθεσία Ηλία Ζερβού. Ακούγονται οι ηθοποιοί: ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ ΜΑΥΡΙΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΑΝΟΣ, ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΦΙΛΙΑΔΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΚΙΡΓΚΙΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΙΖΑΣ, ΒΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΤΙΝΟΣ ΠΙΚΡΟΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΦΩΤΗΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΔΑΡΛΑΣΗΣ. 

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στο Λονδίνο του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Ο Πίτερ είναι ένα έξυπνο 12χρονο αγόρι που έχει περάσει όλη του τη ζωή στο θλιβερό ορφανοτροφείο του Λάμπεθ, που μοιάζει βγαλμένο από τα βιβλία του Ντίκενς και διευθύνεται από μια σκληροτράχηλη και τυραννική καλόγρια. Ο Πίτερ εξακολουθεί να ελπίζει ότι η μητέρα του θα επιστρέψει για να τον πάρει κι είναι αυτή η ελπίδα που του δίνει δύναμη να αντέχει τις κακουχίες και την κακομεταχείριση. Ένα βράδυ όμως μαζί με τον επιστήθιο φίλο του Νιμπς κάνουν μια ανακάλυψη που θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα καθώς παρασύρονται σ’ έναν φανταστικό κόσμο πειρατών, πολεμιστών και νεράιδων. Εκεί κυβερνάει ο κακός πειρατής Μαυρογένης που έχει στόχο ζωής να καταστρέψει το χωριό των ιθαγενών και να βρει την πηγή της νεότητας που έχουν κρύψει καλά οι νεράιδες. Ο Πίτερ όμως δεν είναι ένα συνηθισμένο αγόρι και μαζί με τον δυναμικό Χουκ θα ανατρέψει τα σχέδια του Μαυρογένη, καθώς έχει βάσιμες ενδείξεις ότι στον κόσμο αυτό θα βρει τη χαμένη μητέρα του…

Μια επική υπερπαραγωγή σκηνοθετημένη από τον Τζο Ράιτ, που επιστρέφει στις πηγές της κλασσικής ιστορίας του Τζ. Μ. Μπάρι για να διηγηθεί μια πρωτότυπη παραλλαγή του πώς ξεκίνησε η μαγεία του Πίτερ Παν. Στο Pan ο Πίτερ και ο Χουκ είναι ακόμη φίλοι και ενωμένοι μαζί με την ιθαγενή Tiger Lily στον αγώνα εξουδετέρωσης του μοχθηρού πειρατή. Πλοία που πετάνε, τεράστιοι κροκόδειλοι, μικροσκοπικές αλλά πανίσχυρες νεράιδες και μια φοβερή εισαγωγή στη Neverland  όπου οι στρατιές δούλων του Μαυρογένη τον συνοδεύουν καθώς τραγουδάει διασκευές από Nirvana και Ramones! Μαγευτικά σκηνικά ψηφιακής προέλευσης στα οποία περιπλανώνται οι ήρωες, υπέροχα κοστούμια από τη φοβερή Ζακλίν Ντουράν και εξαιρετική χρήση της 3D  τεχνολογίας. Όμως… Καλό το παραμύθι σας και «δράκο» έχει, και από όλα. Αυτό που δεν έχει είναι συνοχή, ρυθμό και διάλογους. Κοιλιές στην αφήγηση, μονοδιάστατοι χαρακτήρες, υπερβολική χρήση εφέ, ανομοιογένεια ύφους και κλισέ διάλογοι του περασμένου αιώνα. Καλός ο κύριος Ράιτ αλλά ο Πίτερ Παν του ξέφυγε! Κρίμα στην πλούσια παραγωγή και την προσπάθεια του Χιου Τζάκμαν να δώσει πνοή και πρωτοτυπία σε έναν κλασσικό κινηματογραφικό κακό. Τα παιδιά βέβαια μάλλον θα περάσουν καλά. Οι συνοδοί τους…ας κάνουν υπομονή. 

Παρακάτω εκτός από το trailer υπάρχει και ένα σύντομο φιλμάκι με αποσπάσματα από την ταινία. 

Και για να τελειώσουμε με μια ευχάριστη νότα να σημειώσουμε ότι μέχρι την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα θα υπάρχει μια μοναδική στα χρονικά της χώρας μας έκθεση κοστουμιών, με αφορμή την έξοδο στις αίθουσες της ταινίας. Το επιβατικό, και όχι μόνο, κοινό της πόλης θα έχει την μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψει στην Χώρα του Ποτέ και τον μαγικό κόσμο του Πίτερ Παν, και να δει από κοντά τα αυθεντικά κοστούμια των τεσσάρων βασικών χαρακτήρων της ταινίας, Πίτερ Παν, Μαυρογένη, Τάιγκερ Λίλι και Χουκ, σε ένα μοναδικής αισθητικής display, το οποίο συνδυάζει με εντυπωσιακό τρόπο τα πολύχρωμα στοιχεία της ταινίας και τα εντυπωσιακά κοστούμια της ενδυματολόγου ακλίν Ντουράν. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του project ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο MiLo, το οποίο διαμόρφωσε μια προθήκη, με έντονη την παρουσία της αισθητικής του κόσμου του Πίτερ Παν, διατηρώντας όμως σε πρωταγωνιστική θέση τα ίδια τα κοστούμια της ταινίας. Η έκθεση των κοστουμιών του «Παν» στην Αθήνα είναι μέρος της παγκόσμιας καμπάνιας της ταινίας. Οι δημιουργίες της Ζακλίν Ντουράν παρουσιάζονται σε ταυτόχρονες εκθέσεις και events, σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων το Χονγκ Κονγκ, το Λονδίνο,  η Νέα Υόρκη, η Μαδρίτη, η Πόλη του Μεξικού, η Πράγα, το Ντουμπάι και βέβαια η Αθήνα. 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 22.10.15