De ofrivilliga (Involuntarily) - Ακούσια

Παραγωγή: Σουηδία/Γαλλία – 2008 

Διάρκεια: 98 λεπτά

Είδος: Κοινωνικό

Βαθμολογία: * * * 1/2

Σκηνοθεσία: Ruben Östlund

Πρωταγωνιστούν: Villmar Björkman, Linnea Cart-Lamy, Leif Edlund Johansson, Sara Eriksson, Lola Ewerlund, Hanna Lekander,          Olle Liljas, Vera Vitali και η Maria Lundqvist.

Υπόθεση: Πέντε διαφορετικές εκδοχές κοινωνικής συμπεριφοράς στο μικροσκόπιο του σημαντικότερου νέου Σουηδού σκηνοθέτη.

Ένας οδηγός πούλμαν (Χένρικ Βίκμαν), που έχει σταματήσει για την καθιερωμένη στάση ξεκούρασης, ανακαλύπτει ότι κάποιος χάλασε την κουρτίνα στην τουαλέτα του πούλμαν. Ακινητοποιεί λοιπόν το όχημα και αποφασίζει ότι όλοι οι επιβάτες θα παραμείνουν εκεί μέχρις  ότου ο ένοχος αποφασίσει να ομολογήσει.

Ο 30χρονος Λέφε (Λέιφ Έντλουντ Γιόχανσον) που βρίσκεται σε εκδρομή με φίλους, τους πείθει να σκαρώσουν μια φάρσα σε έναν άλλο φίλο (Όλε Λίγιας), και εκείνοι συμφωνούν, παρότι σε κάποιους μοιάζει περισσότερο με βιασμό παρά με φάρσα.

Δύο έφηβες ποζάρουν για την ψηφιακή κάμερά τους παίρνοντας προκλητικές και αισθησιακές στάσεις, που σε κάποιον τρίτο θα φάνταζαν πορνογραφία.

Στα γενέθλια ενός αγοριού, οι γονείς του έχουν κανονίσει να ρίξουν πυροτεχνήματα. Όταν ένα πυροτέχνημα δεν σκάει σωστά και τραυματίζει τον οικοδεσπότη, αυτός συνεχίζει σαν να μην έγινε τίποτα για να μη χαλάσει τη διασκέδαση.

Όταν μια καθηγήτρια βλέπει ένα συνάδελφό να χτυπά ένα μαθητή, χρησιμοποιεί ένα ψυχολογικό πείραμα στην τάξη, για να αποκαλύψει την αλήθεια. Το πείραμα, όμως, στρέφεται εναντίον της και βιώνει τον κοινωνικό εξοστρακισμό. Διότι αν η πραγματικότητα που βιώνεις προσκρούει στην αδράνεια των άλλων, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

Μια αριστοτεχνικά στημένη ίντριγκα με πέντε ιστορίες που, αν και ανεξάρτητες, εξελίσσονται παράλληλα και μπλέκονται αφηγηματικά από τον Ρούμπεν Έστλουντ σε μια νοηματικά ενιαία πλοκή-καταγραφή ακραίων συμπεριφορών που όμως γίνονται κοινωνικά αποδεκτές στη Σκανδιναβία της ελευθερίας και της ανοχής. Η βία από τη μια και η αδράνεια από την άλλη δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα με λεία επιφάνεια που δεν χρειάζεται παρά ένα φιτίλι. Κι από φιτίλια οι Σκανδιναβοί με την τεράστια κατά κεφαλή κατανάλωση αλκοόλ άλλο τίποτα. Εξαιρετικός σκηνοθετικός ρυθμός, συχνό καδράρισμα μέρους των σωμάτων των ηθοποιών  που σε συνδυασμό με τη φωνή τους off camera δημιουργεί ένταση και ανησυχία στο θεατή, άριστη καθοδήγηση των κυρίως ερασιτεχνών ηθοποιών και πάνω από όλα ένα μαύρο, κατάμαυρο στεγνό χιούμορ. Κάτι στραβό υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας και ο Έστλουντ έχει βαλθεί σαν την καθηγήτρια της ταινίας να το φέρει στην επιφάνεια.

Η ταινία γυρίστηκε το 2008, λίγο πριν το ξέσπασμα της κρίσης, θα μπορούσε όμως κάλλιστα να είχε γυριστεί και τώρα, ίδια και απαράλλαχτη. Powerhouse κοινωνιολογία για δυνατούς σινεφίλ.

Διανομή: New Star

Στις αίθουσες από 22.10.15