Πρεμιέρα και βράβευση από την Unesco για το διαδραστικό «Δείξε μου τη γλώσσα σου»

Με την πρεμιέρα του έργου που έγινε στη σκηνή της Αθηναϊδας στις 18 Οκτωβρίου ξεκίνησε και ο αγώνας των συντελεστών αυτής της διαδραστικής παράστασης να κατακτήσουν τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων με το Λόγο, κάνοντας τους να ξεπεράσουν τον οπτικό τρόπο αντίληψης της γνώσης. Ο Λόγος απέναντι στην Πληροφορία. Η κατάκτηση της γνώσης που ευχής έργο θα είναι να καταλήξει σε αυτογνωσία και συναίσθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς που κουβαλάμε ως Έλληνες.

Παρόντες στην Πρεμιέρα ήταν και εκπρόσωποι της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unesco για να ανταμείψουν τους συντελεστές με τιμητικά βραβεία. Από καλλιτεχνικής πλευράς παραβρέθηκαν η Άννα Φόνσου, ο ηθοποιός και καθηγητής της Μεθόδου «Συναισθηματική Διαλεκτική» Στέλιος Καλαθάς και άλλοι άνθρωποι του θεάτρου.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Πρόκειται για ένα έργο που παρουσιάζει τη διαδρομή της ελληνικής γλώσσας μέσα στους αιώνες ξεκινώντας από τα ακριτικά τραγούδια και φτάνοντας μέχρι το Σεφέρη. Με όχημα αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων που συναντούν οι μαθητές από την Α’ Γυμνασίου έως τη Γ’ Λυκείου στήνεται μια πρωτότυπη διαδραστική θεατρική παράσταση με στόχο την εξοικείωση των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τη λογοτεχνία και την ανάδειξη των μεταβολών που έχει υποστεί η ελληνική γλώσσα.

Τι γίνεται όταν η Ερωφίλη συναντά τη Στέλλα Βιολάντη, ο Ροΐδης συνυπάρχει  με τον Λασκαράτο και ο Σεφέρης συνομιλεί με τον Κοραή; Τι έχει να πει ένας ευαίσθητος με έναν ζωγράφο; Και πώς η τιμή και το χρήμα λύνουν τα μυστήρια της Κεφαλονιάς; 

Μέσα από την έντονη σωματοποίηση του λόγου και τη χρήση video προβολών, νέων τεχνολογιών και ιδιαίτερων μουσικών και εικαστικών επιλογών, ο κόσμος της λογοτεχνίας ζωντανεύει και οι μαθητές έρχονται αντιμέτωποι με τα πανανθρώπινα και διαχρονικά ζητήματα του έρωτα, της φιλίας, της εξουσίας, του καθήκοντος και της προσωπικής ευθύνης…

Η δραματοποίηση κειμένων και η επί σκηνής αναπαράστασή τους δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές να απολαύσουν μια ζωντανή διαδρομή μέσα σ’ αυτούς τους επάλληλους κύκλους γνώσης, αναπτύσσοντας συγχρόνως τη συγκριτική, αισθητική και κριτική τους ικανότητα.                                                

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΙΔΕΑ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιάννης Κουρκουμέλης

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Ερριέτη Τσεκούρα

ΜΟΥΣΙΚΗ: Θράσος Σταμούλης

VIDEO: Στέφανος Κοσμίδης

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Νίκος Καλατζής

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Στράτος Τρογκάνης 

ΠΑΙΖΟΥΝ: Στέφανος Κοσμίδης, Γιάννης Κουρκουμέλης, Ξανθή Κρανίδη, Κατερίνα Μηλιώτη, Γιάννης Χαρμπάτσης

Στο video εμφανίζονται οι: Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου, Αιμιλία Κεφαλά, Ελένη Νιωτάκη, Αργυρώ Θεοδωράκη

Στο ηχητικό απόσπασμα ακούγεται ο ηθοποιός Γιάννης Χατζηγιάννης

Από την Κυριακή 18 Οκτωβρίου

Τιμή εισιτηρίου: 5 €

Διάρκεια: 70΄(χωρίς διάλειμμα)

Προτεινόμενη ώρα παράστασης: 10.30-11.40

Μια παραγωγή της Θεατρικής Εταιρείας ATTACT

Θέατρο ΑΘΗΝΑΪΣ

Καστοριάς 34-36 Βοτανικός (Εύκολη πρόσβαση και στάθμευση πούλμαν στον χώρο του θεάτρου – Ενναλακτικά: στάση μετρό Γκάζι)

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6989373052 /  6934564343

Χωρητικότητα Θεάτρου: 180 θέσεις