Μαριονέτες

Παραγωγή: Ελλάδα – 2015 

Διάρκεια: 109 λεπτά

Είδος: Θρίλερ

Βαθμολογία: * *

Σκηνοθεσία: Παντελής Καλατζής

Πρωταγωνιστούν: Αλέξης Γεωργούλης, Γιουλίκα Σκαφιδά, Γιώργος Κιμούλης, Άκης Σακελλαρίου, Γιώργος Χρανιώτης, Κλέλια Ρενέση, Τάσος Νούσιας, Ναταλία Δραγούμη, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Μάνος Βακούσης, Σόφη Ζανίνου, Μαρκέλα Γιαννάτου, Κρις Ραντάνοφ, Δήμητρα Λημνιού, Μενέλαος Χαζαράκης.

Υπόθεση: Ο Φίλιππος είναι δημοσιογράφος. Για έξη ολόκληρα χρόνια ζει μόνος σε ένα απομονωμένο αγροτόσπιτο μετά από μια δημοσιογραφική αποτυχία. Όταν δολοφονείται άγρια ο Στέργιος, φωτογράφος και συνεργάτης του στην παλαιά εκείνη υπόθεση, ο Φίλιππος βγαίνει από το καβούκι του αισθανόμενος τον κλοιό να σφίγγει γύρω του. Επιστρέφει στην Αθήνα όπου ψάχνει να βρει απαντήσεις με τη βοήθεια της ζωγράφου Νικολέτας, κοπέλας του Στέργιου. Είναι όμως τα στοιχεία που συλλέγει πραγματικά ή μια καλοστημένη παγίδα; Όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με μια μυστική αδελφότητα, θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα εξαφανιστούν ή θα μείνουν σαν Μαριονέτες στα χέρια ενός πανίσχυρου συστήματος εξουσίας.

Ο Παντελής Καλατζής, σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ και καλλιτεχνικό «παιδί» του Νίκου Κούνδουρου, κάνει το ντεμπούτο του στις ταινίες μεγάλου μήκους με αυτές τις εντυπωσιακά στημένες Μαριονέτες. Ταινία είδους, ασυνήθιστου για τα ελληνικά δεδομένα αλλά όχι και άγνωστου (να θυμίσουμε την Υπόγεια Διαδρομή του 1983 από τον Απόστολο Δοξιάδη). Την ταινία δυστυχώς αποδυναμώνουν τόσο ο συνδυασμός επιρροών (κακοχωνεμένων) από τα Μάτια Ερμητικά Κλειστά του Κιούμπρικ μέχρι τις Θεωρίες Συνωμοσίας του Χέλγκελαντ, όσο και τα χάσματα στην πλοκή, ο στόμφος στους διαλόγους και η εμφανής ανεπάρκεια του καστ (εκτός λαμπρών εξαιρέσεων) να ανταποκριθεί στις ανάγκες και την ατμόσφαιρα του φιλμ. Κι όμως η ταινία διαθέτει πέρα από τη σκηνοθεσία και άλλες αρετές: ατμοσφαιρική φωτογραφία σε αποχρώσεις του θλιμμένου μπλε από τον Βαγγέλη Κατριτζιδάκη, αποτελεσματική αξιοποίηση των χώρων, την επιβλητική παρουσία του Γιώργου Κιμούλη, το νουάρ ύφος του Γεράσιμου Σκιαδαρέση αλλά και την απειλητικά διφορούμενη παρουσία του Μάνου Βακούση και πάνω από όλα την έκπληξη της μουσικής του Γιώργου Αλκαίου που δίνει έναν υποβλητικό τόνο στη δράση. Σίγουρα μια από τις Ελληνικές ταινίες της χρονιάς που θα συζητηθούν, έστω και ως ένδοξη αποτυχία.   

Διανομή: Audio Visual 

Στις αίθουσες από 29.10.15