Forget me not

Παραγωγή: Ελλάδα – 2014 

Διάρκεια: 109 λεπτά

Είδος: Δραματική Περιπέτεια

Βαθμολογία: * * 1/2

Σκηνοθεσία: Γιάννης Φάγκρας

Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Στάνκογλου, Αλίκη Δανέζη–Knudsen, Ηλίας Μωραΐτης, Bria Hobgood, Thor Gouker, Altynay Burina, Michael Hiller, Todd Shaw, Matt Tunseth, Keith Huss, Roselyn Lionheart.

Υπόθεση: Ένας Έλληνας δύτης, χαμένος στα μπαρ της Νέας Ορλεάνης, προσπαθεί να αποκοπεί από την τωρινή ζωή του και αναλαμβάνει για λογαριασμό ενός Ρώσου πλοιοκτήτη μια αποστολή στην παγωμένη Αλάσκα. Συνοδεία του στο ταξίδι θα είναι τα email της αγαπημένης του που άφησε πίσω στην Ελλάδα. Όμως και εκείνη ξεκινάει τη δική της περιπλάνηση πηγαίνοντας να τον αναζητήσει στην Αλάσκα. Η κακοκαιρία, τα μεταφορικά μέσα και οι αρνητικές συγκυρίες δεν τους βοηθούν καθόλου όμως. Τι θα βρει ο καθένας τους στο τέλος της διαδρομής;

Η νέα ταινία του Γιάννη Φάγκρα, χρειάστηκε πολύ κόπο, αφοσίωση και πάνω από δέκα χρόνια προετοιμασίας γεμάτης αντιξοότητες και πισωγυρίσματα για να ολοκληρωθεί. Η μοναδική παγκοσμίως ταινία μυθοπλασίας που γυρίστηκε στις θάλασσες του Βερίγγειου πορθμού, κυριολεκτικά στο τέλος του κόσμου, αποκαλύπτει έναν κόσμο μυθικών διαστάσεων ανάμεσα σε γη και ουρανό. Ένα κόσμο φθινοπωρινό, βυθισμένο στο ημίφως του βορρά όπου ο χρόνος σταματά κι αλλάζει νόημα καθώς το πρωταγωνιστικό ζευγάρι αναζητά την δική του Ιθάκη, ανακαλύπτοντας καθ’ οδόν ότι το ταξίδι είναι το νόημα της ζωής. Έχοντας να εκπληρώσει αυτό τον άθλο ο σκηνοθέτης της φημισμένης «Μορφίνης» κάπου χάθηκε στην ανάπτυξη των χαρακτήρων και στα κίνητρά τους αφήνοντας τις εντυπωσιακές, Ταρκοφσκικής αισθητικής,  εικόνες να κάνουν παιγνίδι μόνες. Παρόλα αυτά η παρουσία του Γιάννη Στάνκογλου είναι παραπάνω από επαρκής, φέρνοντας στο νου τόσο κάποιο ναυτικό ήρωα του Καββαδία όσο και τις υπαρξιακές περιπλανήσεις ηρώων του Τζάρμους και του Βέντερς. Η ταινία δεν μιλά σχεδόν καθόλου ελληνικά ωστόσο η ψυχή της κρύβει πολλή Ελλάδα κάτω από τους πάγους της Αλάσκας. Η ίδια η περιπέτεια των γυρισμάτων της πάντως θα ήταν μια καλή ιδέα για μια άλλη ταινία. Μια περιπέτεια της ερωτικής μνήμης που εκφράζεται από τα λουλουδάκια μη-με-λησμόνει που ευδοκιμούν μέσα στην παγωμένη ερημιά της Αλάσκας, το Forget me not είναι μια εμπειρία ατελής αλλά ποιητική και οπτικά εκθαμβωτική. 

Διανομή: New Star 

Στις αίθουσες από 29.10.15