Marguerite – Μαργκερίτ

Παραγωγή: Γαλλία/Τσεχία/Βέλγιο – 2015 

Διάρκεια: 127 λεπτά

Είδος: Δραματική Κομεντί Εποχής

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Xavier Giannoli

Πρωταγωνιστούν: Catherine Frot, André Marcon, Michel Fau, Christa Théret, Denis Mpunga, Sylvain Dieuaide, Aubert Fenoy, Sophia Leboutte, Théo Cholbi, Astrid Whettnall.

Υπόθεση: Στο ξεκίνημα της Χρυσής Δεκαετίας του ’20 ο Παγκόσμιος Πόλεμος έχει περάσει στις πίσω σελίδες της Ιστορίας αφήνοντας μόνο μνήμες από νεκρούς, φτώχεια στις μάζες και ορφανά. Για αυτά τα έρημα τα ορφανά διοργανώνονται μουσικές και φιλολογικές βραδιές στα πλούσια σαλόνια. Σε ένα τέτοιο σαλόνι, στον Πύργο της Βαρώνης Ντυμόν, κάπου έξω από το Παρίσι, είναι μέρα γιορτής. Όπως κάθε χρόνο, η υψηλή κοινωνία των φίλων της μουσικής  συγκεντρώνεται στο πολυτελές σπίτι της ιδιοκτήτριας για την οποία κανείς δεν ξέρει πολλά,  εκτός από το ότι είναι ζάμπλουτη και ότι ολόκληρη η ζωή της είναι αφιερωμένη στο πάθος της: το λυρικό τραγούδι. Η Μαργκερίτ τραγουδά. Τραγουδά με την καρδιά της, αλλά δυστυχώς είναι φρικτά παράφωνη, κάτι που η ίδια δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται αφού το  υποκριτικό κοινό που έρχεται για να γελάσει μαζί της τής συμπεριφέρεται σαν να πρόκειται για τη ντίβα που εκείνη όντως θεωρεί ότι είναι. Όταν ένας προβοκάτορας νεαρός δημοσιογράφος αποφασίζει να γράψει ένα διθυραμβικό άρθρο για την τελευταία της ερμηνεία, η Μαργκερίτ αρχίζει να πιστεύει ακόμα περισσότερο στο ταλέντο της. Αυτό της δίνει το κουράγιο που χρειάζεται για να ακολουθήσει το όνειρό της. Παρά τους δισταγμούς του συζύγου της, και με τη βοήθεια ενός ξεπεσμένου τενόρου γεμάτου βιτριολικό χιούμορ, αποφασίζει να ξεκινήσει σκληρή εκπαίδευση για να δώσει το πρώτο της πραγματικό ρεσιτάλ μπροστά σε ένα πλήθος αγνώστων πραγματικών ακροατών.

Μια εντελώς πρωτότυπη, ανάλαφρη ιστορία εποχής με μια εξαιρετικά λεπτών αποχρώσεων ερμηνεία στο κέντρο της, η Μαργκερίτ παραθέτει ένα λαμπρό παράδειγμα των παρενεργειών της έλλειψης αυτογνωσίας. Επενδυμένη με σαρκαστική ειρωνία τόσο κατά της υποκριτικής άρχουσας τάξης όσο και κατά των λογής καλλιτεχνικών σαλταδόρων που ευδοκιμούν σε όλα τα μήκη και πλάτη, η ταινία λατρεύει να παίζει με τις ατέλειες της προφανώς διαταραγμένης ηρωίδας της που ερμηνεύει μ ο ν α δ ι κ ά η σπουδαία Κατρίν Φρο. Φοβερή λεπτοδουλειά στην ανασύσταση της εποχής και απολαυστικοί περιφερειακοί χαρακτήρες με επικεφαλής τον ιδιότροπο δάσκαλο φωνητικής που ερμηνεύει ο Μισέλ Φο. Να σημειωθεί ότι ο χαρακτήρας της Βαρώνης Ντυμόν βασίζεται στην Αμερικανίδα κληρονόμο και ερασιτέχνη σοπράνο Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς που υπήρξε όντως παράφωνη, αρνούμενη μέχρι τέλους να το παραδεχθεί. Ήδη στη Βρετανία ετοιμάζεται η σχετική βιογραφική ταινία από τον Στίβεν Φρίαρς με τη Μέριλ Στριπ παρακαλώ στον ομώνυμο ρόλο.

Διανομή: Weird Wave

Στις αίθουσες από 05.11.15